Araçtan Araca İletişim Uygulamaları

08

D2D Nedir?

Araçtan-Araca (D2D, device to device) iletişim, kullanıcı araçlarının (UE), bir erişim noktası, baz istasyonu gibi ağ alt yapılarına bağlanarak veya bunlar olmadan iletişim kurmasını sağlayan teknolojidir. D2D, cep telefonları veya arabalar gibi cihazlar arasındaki iletişimi sağlar. Bu teknik, ağ altyapısı ile doğrudan iletişim gerektirmeyen yeni cihaz merkezli iletişimi üzerine kurulmuştur. Dolayısıyla, ağ kapasitesi sorununun büyük bir kısmının 5G'nin daha hızlı, daha güvenilir ve ağlara daha fazla cihaza bağlama kabiliyeti ile çözülmesi bekleniyor.

D2D Uygulamaları

Özel Kısa Mesafeli İletişim (DSRC) teknolojisi, gelecek nesil otomotiv endüstrisine özgü Wi-Fi standardı olan 802.11p ile bağlantılıdır.

WLANP teknolojisi, 2019 yılından itibaren Avrupa’da üretilecek tüm araçlarda standart bir teknoloji olarak kullanılacak. Bu durum, endüstrideki kazasız sürüşü ve en sonunda özerk sürüşü teşvik eden çalışmalar üzerinde büyük bir etki yaratabilir.

Bununla birlikte, 802.11p teknolojisiyle ilgili temel zorluk, yalnızca bu protokolü aktarabilen araçlarla çalışabilmesidir. 802.11p teknolojisi, bir tünelin içerisinde iletişim sağlamaya devam edip havanın nasıl olduğu gibi sürüş için önemli bilgileri iletebilse de, yalnızca aynı protokole sahip araçlar ile bağlantı kurabilir. Tam otonom sürüşü sağlamak için, hücresel ağlar üzerinden iletişim şart olarak görülmektedir. Bu yeni alan, “X” olarak adlandırılmakta olup, başka bir araba (V2V), yayalar (V2P), ağlar (V2N) vb. Gibi “her şeyi” kapsayan C-V2X olarak adlandırılır. Bu yazımızda, C-V2X den kastımız LTE-V2X'i olmaktadır.

Yüksek veri iletim hızı, kapsama alanı ve daha düşük kayıp oranı sunan 5G teknolojisi geleceğin otonom araçlarının iletişim protokollerinin merkezine oturacak. Bu büyük beklentilere dayanarak, hemen hemen her otomotiv şirketi, C-V2X'i tamamen otonom sürüş yolunu açacak bir sonraki “devrimsel” teknoloji olarak görüyor.

Şekil 1'de görülen LTE baz istasyonu şemasında, eNodeB veya eNB, iki kullanıcı ekipmanı (UE) ile iletişim kurmakta: cep telefonları ile iletişim kuran baz istasyonu. ENB ve UE2 arasındaki bağlantı (downlink) iletişimi koparsa, UE 1, UE2'ye bilgi aktarabilmekte...

 

Böylece UE 2, Şekil 2'de gösterildiği gibi, herhangi bir kayıp bilgiyi iletmeye devam eder.

802.11p protokolü on yıldan daha uzun bir süredir standartları belirlenmiş bir teknolojidir. Bunun yanı sıra C-V2X için, Autotalks ve NXP firmalarının Faz-2 olarak adlandırdıkları standardizasyon Ekim 2018'de aşağıdaki konu başlıklarını içerecek şekilde duyurulacak:

Taşıyıcı bütünleştirmesi (sekiz adet PC5 taşıyıcısına kadar)

► 64-QAM

► Kısaltılmış TTI'nin kazancı ve uygulanabilirliği (<1 ms)

► İletim çeşitliliğinin kazancı ve uygulanabilirliği

 

Bizi Neler Bekliyor?

D2D, birçok endüstride 5G kablosuz ağ sorunlarına çözüm getiren temel teknolojilerden biri olabilir. Bununla birlikte; LIDAR, radar, kameralar, her şeyi birbirine bağlayacak ağ sistemleri gibi teknolojileri uzun bir test süreci bekliyor ve halkın ülkelerinin her bölgesinde kendi araçlarında kullanabileceği otonom sürüş sisteminin  hatasız ve senkronize çalıştığından emin olmamız, yani Seviye 5 olarak tanımlanan gerçek otonom sürüşü için 10 yıla ihtiyacımız olduğu öngörülüyor.

İyi haber, kesinlikle doğru yönde ilerliyoruz. Otomobil endüstrisi gerçekten etkileyici aşamalar kat etti. Örneğin Tesla, tam otomatik sürüş yeteneğine sahip donanım ile otomobilleri ile bunun en iyi örneği. Bu araçlar otomatik olarak park yeri arama kabiliyetine sahip oldukları gibi sürücü ve yolcular arabadan çıktıktan sonra kendilerini park edebilmektedir.

Yazar : Alperen KARA

Kaynak:

spectrum.ieee.org