Araçlar Arası İletişim (V2V Communication)

Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren nesnelerin interneti (IoT) kavramı günlük hayatımızda kullandığımız otomobiller için de yenilikler getirmektedir. Bu yeniliklerden biri ise Vehicle to Vehicle (V2V) olarak adlandırılan araçlar arası iletişim teknolojisidir. Bu teknolojiyle motorlu taşıtlar kendi aralarında bilgi paylaşımı yapabilmektedir. Bu bilgi paylaşımı sayesinde güvenli bir yolculuk yapılabilmesi öngörülmektedir. Bu yazımızda V2V teknolojisinin ne olduğunu ve özelliklerini inceledik.

25

V2V Teknolojisi Nedir?

V2V, kablosuz bağlantı ile yapılan iletişim teknolojisidir. Bu iletişim sayesinde araçta ne yaptığınızın bilgisi etrafınızdaki diğer araçlarla paylaşılabilmektedir. Bu bilgi paylaşımı hız, konum, seyahat, frenleme yönü gibi parametrelerden oluşmaktadır. V2V teknolojisi kısaca araçların birbirleriyle konuşması olarak da tanımlanabilmektedir. VANET (Vehicular Ad Hoc Network) olarak da bilinen bu teknoloji için 2001 yılında yayınlanan bir makalede sözü edilen ad hoc ağlar sayesinde kazaların önlenebileceği, kör noktaların üstesinden gelmek gibi motorlu taşıtlarda bu tür çözümler getirilebileceği açıklanmıştır.

V2V örgü bir ağ yapısı ile her noktadan (araçlar, akıllı trafik sinyali vb) sinyal alıp gönderebilme yeteneğine sahiptir. Sinyal iletimi yapılırken aynı anda sinyal yakalama görevini de başarabilmektedir. V2V teknolojisi bu yapılara ve yeteneklere sahipken içinde bulunduğumuz Endüstri 4.0 ile ortaya çıkan (IoT) Nesnelerin interneti kavramının bir parçası olduğu da açıkça ortadadır.

V2V teknolojisi sıklıkla WiFi bağlantısı olarak tarif edilmektedir. Bunun en büyük sebebi ise Wi-Fi'de kullanılan 5.9GHz ile aynı frekansta olmasıdır. Menzili hakkında ise bazı raporlara göre 300 metre veya 1000 feet olarak gösterilmektedir.

V2V Teknolojisinin Başlangıcı ve Gelişimi

V2V teknolojisi ilk olarak 2006 yılında Cadillac araçları tarafından tanıtılmıştır. Bu teknoloji üzerine şu an General Motors tarafından oldukça ciddi çalışmalar yapılmaktadır. V2V üzerine çalışan diğer otomobil firmaları ise şöyledir; Toyota, BMW, Daimler, Honda, Audi, Volvo.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama, V2V teknolojisini bir adım daha öteye taşımak için bazı açıklamalarda bulunmuştur. Bu açıklamalara göre 2020 yılında otomobillerin sürüş sırasında hem birbirleriyle hem de sürücülerin birbirleri ile iletişim halinde olmasını beklediklerini ifadelerinde yer vermiştir. Bu teknolojinin ilk olarak hedefinin sürücüyü uyarmak olduğunu daha sonra ki aşamalarda ise iletilen datalar sayesinde arabanın kontrolünü kendi kendine yapabilmesi amaçlandığı belirtilmiştir. Daha sonraki uygulamalar ise freni geliştirmek engellerin etrafında yönlendirmeyi sağlamaktır.

V2V teknolojisinin uygulanmasında, araçlarda gösterge veya uyarı panellerinin bulunacağı bildirilmektedir. Ayrıca kırmızı ışıkta alarm verebilecek sistemlerle sürücüye ikaz bildirileri verilmesi beklenmektedir. Bu ikaz bildirilerinin sürücülere en kolay ve rahat şekilde yapılması oldukça önemlidir.

V2V Raporlama Sistemi

V2V, araçlardaki şu özellikleri takip edip raporlama özelliğine sahiptir:

► Araç hızı, konumu

► Frenler, kilitlenmeyi önleyici frenleme

► Şerit değişiklikleri

► Denge kontrolü ve çekiş gücü

► Cam silecekleri, farlar

► Vites konumu

► Trafik işaretleri

► Trafikte var olan yasaklar

► Önde bulunan araçtan gelen sinyaller

► Yaklaşan acil yardım, polis vb. araçları.

Bu özellikleri raporlama sayesinde kaza riski veya trafikte ki yoğunluğu bildirip sürücüler için daha güvenli ve konforlu ulaşım sunabilmektedir.

V2V teknolojisi ile bazı kullanıcılar güvenlik konusunda şüpheler duyarken uzmanlar iletişim ağları sayesinde hareket eden araçların, otonom olarak hareket eden araçlardan daha güvenli olacağını belirtmektedirler. Fakat yapılan çalışmalar ile birlikte görülmektedir ki kendi hareket yeteneği olan araçlar bu konuda şu an fazla güven vermemektedir ve daha fazla gelişime ihtiyaç duymaktadır. V2V teknolojisi Amerika Birleşik Devletleri Departmanı (DOT) ve Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından da desteklenmektedir.

 

Kaynak: EXTREMETECH, IOT Agenda, Techradar


Safa Bilginer

Lisans: Elektrik Elektronik Mühendisliği / Makine Mühendisliği meraklı, dinamik, araştırmacı, developer
devamı »