Avrupa'nın En Büyük 3 Boyutlu Sanal Gerçeklik Laboratuvarı Kuruldu

06

Dört metre yüksekliğinde ve on altı metre çapında olan ve Elbedome ismi verilen laboratuvar Fraunhofer Enstitüsü'nün fabrika işletmesinin otomasyon bölümünde bulunmakta. Laboratuvar yapılış itibariyle bir yarım küreye benziyor. Şirketlere makine modellerini, sistemleri ve hatta tüm şehirleri etkileyici  bir gerçekçilikle görme imkanı sağlıyor.

Bu eşsiz simülasyon laboratuvarı, geniş kapsamlı güncellemelerin ardından geçen Mayıs ayında yeniden açıldı . Yapılan yeni tasarımda sadece panorama yok, zemin artık projeksiyon yüzeyi olarak da kullanılabiliyor. Sanal nesnelerin tanımlaması yapılarak  gerçek öğelerle bağlantı kurulabiliyor. Yeni stereoskopik projeksiyon sistemi, modelleri üç boyutlu olarak algılamanıza izin veriyor. Bu laboratuvar görüntüleme ve simülasyon için oldukça parlak, daha yüksek çözünürlüklü projeksiyonlar ve en yeni bilgisayar ekipmanlarını içeriyor.

Bu sistemin ayırt edici özellikleri arasında yirmi beş adet yüksek çözünürlüklü gün ışığı stereo projektörünün görüntüleri yere, panoramaya ve hatta boşluktaki diğer nesnelere yansıtması bulunuyor. Otomatik bir kalibrasyon sistemi, değiştirilen projeksiyon parametrelerine hızlı bir şekilde uyum sağlanmasına yardımcı oluyor.  

Sanal gerçeklik uygulamaları, robotlar veya kontrolörler gibi gerçek nesneleri sanal öğelerle birleştirir. Bu bir makine, sistem veya tüm bir fabrika olabilir.
Elbedome, 450 m2'den büyük, panoramik ve zemin projeksiyon yüzeyine sahip. Bu dev boyutlar, makineler, sistemler, fabrikalar veya tüm şehirler gibi büyük nesneleri görüntülemek için uygun.

Laboratuvarda aynı zamanda objelerin hologramlar olarak yansıtılması da gerçekleştirilebilmekte. Elbedome, endüstriyel planlamacılar için yeterli alan sağlar ve otuz kadar kullanıcı aynı anda bu sanal ortamı kullanabilir. Üreticiler, planlarının durumunu değerlendirmek, karar vermeyi hızlandırmak , eğitim, iletişim ve pazarlama faaliyetlerini desteklemek için sanal gerçeklik uygulamalarını kullanmaktalar.

Örneğin bir fabrika tasarlamak oldukça karmaşık bir süreçtir. Bu süreçte disiplinlerarası işbirliği yapılmalıdır. Bu işbirliklerinin Elbedome’da yapılması sanal gerçekliğin gücünü daha da artıracak.  Elbedome ayrıca bir keşif, öğrenme ve yaratıcı alan olarak kullanılıyor ve bu şekilde şirket çalışanlarının etkili bir şekilde eğitilmesi sağlanıyor.

Bu laboratuvarda öncelikle şirketlerin üretim hatlarını daha güvenilir, daha verimli ve daha sürdürülebilir bir şekilde düzenlemelerini ve böylece geleceğin çalışma sistemlerini geliştirmelerini sağlayacak çözümler araştırılmakta. Bir uygulama laboratuvarı olarak, bu araştırmayı kolaylaştırmakla kalmıyor ayrıca endüstri araştırma ortaklarına da eşsiz bir arayüz sağlıyor.

Elbedome’a  şirketler saatlik veya daha uzun süreler boyunca kiralama yoluyla erişilebilir. Dijital dönüşümün ve Endüstri 4.0 araçlarının faydalarını etkileyici bir şekilde şirketlere aktarmak için Elbedome'un kullanılması düşünülmekte. Ayrıca şirketler kendi veri setlerini Elbedome’da kullanmak için getirebilir ve Elbedome'u iç ve dış iletişim için  kullanabilir. Öte yandan, örneğin, mide bulantısı veya baş dönmesi olmadan bireylerin bu tür ortamlarda nasıl verimli ve uzun süreler boyunca nasıl çalışabilecekleri de araştırılmakta.

Kaynak: industry40today.com

Yazar: Alican Çabuker