Beacon|Bluetooth Tabanlı Etkileşim Teknolojisi

Beacon, nesnelerin interneti kavramının yayılması ile birlikte, akıllı ve içerik duyarlı hale getirilmiş; kişiselleştirilmiş deneyimler sunan küçük Bluetooth radyo vericilerine verilen genel isimdir.

25

Beacon'u bir deniz fenerine benzetirsek; deniz feneri aralıklarla başkalarının görebileceği bir şekilde tek bir sinyal yollar. Beacon ise görülebilir sinyal yaymak yerine, düzenli olarak yaklaşık olarak saniyenin onda biri aralıklarla harfler ve sayılardan oluşmuş radyo sinyalleri yayınlar. Bluetooth donanımına sahip bir cihaz, bir kez menzile girdikten sonra Beacon’u görebilir. 

 

 

Beacon’lar Neye Benzer? 

 

Beacon'lar, küçük ve basit cihazlardır. Eğer birisinin içini açarsanız, birden fazla ana kart veya kablo karmaşası göremezsiniz; muhtemelen CPU, radyo verici ve batarya bulursunuz. Beacon’lar çoğunlukla CR2477 türevi lithium-ion çip bataryalar kullanırlar. Beacon’lar farklı renkte ya da şekillerde olabilirler; ivme ölçer, sıcaklık sensörü veya özel ek bileşenler bulundurabilirler. Yine de tüm Beacon’ların ortak özelliği sinyal yayınlamaktır.

 

 

 

Beacon’lar İle Nasıl Etkileşim Kurabilirim?


Beacon’lar havaya gelişi güzel bir şekilde mesajlar göndermezler. Herbir etkileşime girecekleri cihaz için özel bir bağlantı kullanırlar. Beacon donanımı nispeten basittir ancak eylemleri tetikleme biçimi biraz karmaşıklaşabilir.

Örnek olarak:

Bir alışveriş merkezi içerisindeki dükkanlara Beacon sistemleri kurmuş olsun. Tüm Beacon’lar sabit kendilerine has kimlere sahip, kendi özel kimliği ile yayın yapan Beacon’un sinyali telefonunuza ulaştığında alışveriş merkezinin uygulaması (önceden yüklü olması gereken) bu sinyali işleyerek size, uygulamanın nasıl programlandığına göre çeşitlenen mağaza indirim kuponu, navigasyon önerisi gibi çıktılar verir.

 

Beacon’lar Nasıl Bir Ağ Kullanır?

 

Bluetooth 1990’lardan beri kullanılan ve neredeyse Dünya’daki telefonların %90’ının sahip olduğu bir teknolojidir. Kullanıcılar günlük olarak kullanmasa da bluetooth, nesnelerin interneti için önemlidir. Beacon ekosisteminin de tüm altyapısını oluşturur.

 

BLE Nedir? 

 

BLE’nin açılımı Düşük Enerjili Bluetooth’dur (Bluetooth Low Energy) orjinal bluetooth teknolojisinin 2010 yılında kullanıma sunulmuş güç tüketim verimliliği yüksek versiyonudur. BLE'nin düşük enerji ihtiyacı, aylarca küçük madeni para pillerle çalıştırılmalarına izin verdiği için beacon’lar için hayati öneme sahiptir. BLE, teknolojinin daha küçük parçalarla daha uzun süre dayanmasını sağlar ve IoT'nin önemli bir parçasıdır.

 

Beacon Nasıl İletişim Kurar? 

 

Beacon, saniyede on kere kimlik numarasını yayar. (ayarlarına bağlı olarak bazen daha da fazla olabilir). Yakındaki Bluetooth özellikli bir cihaz, bu sinyali alır. Özel bir uygulama onun sinyalini tanıdığında, cihazı bulutta depolanan bir eylem veya içerik parçasına bağlar ve kullanıcının görüntülemesini sağlar. Telefonunuzdaki uygulamayı düzenleyerek, sinyaller karşısında nasıl tepki vereceğini ayarlayabilirsiniz.

 

 

 

Neden Uygulamalardaki Sabit Verileri Kullanmıyoruz?

 

Bu durum bulut teknolojisi varken biraz daha verimsiz olmakta. İlk neden bulutta saklanan veriler kullanıldığında uygulamanız daha hafif olup, telefonunuzun alanını daha az kullanılmakta. İkinci neden ise uygulamadaki verilerin yenilenmesi gerektiğinde uygulamanın da güncellenmesi gerekebilir. Örnek olarak, bir mağaza sahibi olduğunuzu ve yeni bir satış kampanyası yürütmek veya mevcut tekliflerinize bir promosyon eklemek istediğinizi varsayalım. Beacon verileriniz gömülü haldeyse, uygulamaya güncelleme yayınlamanız gerekir. Verileri buluta kaydetmek, Beacon’ların neredeyse anında güncellenebileceği anlamına gelir. 

 

Beacon’lar Ne Zaman Ortaya Çıktı?

 

Bugünün Beacon’ları Apple şirketinin 2013 yılında iBeacon’u duyurması ile ortaya çıktı, 2015 yılında Google Eddystone ile pazara giriş yaptı. O zamanlardan beri markete neredeyse bu iki ürün grubu yön veriyor. 

                                                                       Tablo 1: Genel Beacon kullanım değerleri

Aralık Sinyal Gücü    Menzil Batarya    Kullanım Süresi
100ms  3(-12dBm) 35m  7 aya kadar
300ms   3(-12dBm)   35m 2 yıla kadar
1000ms  3(-12dBm) 35m  4 yıla kadar

                    

 

Beacon Kullanım Alanları

 

İzleme: İmalat ve taşıma Beacon’un pratik kullanım alanlarıdır. Yöneticiler ürünlerin fabrika içerisinde tam olarak nerede olduklarını ve ne zaman teslim edildiklerini bilmek istiyorlar. Beacon ağı sayesinde tam olarak istediklerini elde edebildikleri gibi bu bilgilerin arşivine de ulaşabiliyorlar.

Navigasyon: Google Maps ve diğer harita sağlayıcıları dış alanlar için hizmet vermektedir. Beacon ile kapalı alanlarda gidilmek istenen yer için net talimatlar alınabilir. Örnek olarak Louvre Müzesi 60,600 m2’lik bir alanı kaplar. Bu denli büyük müzelerde görmek istenen sanat eserine kaybolmadan ulaşmak oldukça zordur.

Etkileşim: Beacon’lar verilecek tepkileri otomatikleştirebilir ve olayları tetikleyebilir. “Odaya girdiğinizde projeksiyon cihazı çalışmaya başlar.” Mekanların size özel hediyelerinin takibini yapabilir. Her zaman gittiğiniz kafede dokuz ödeme yaparsınız ve onuncu defa kasaya gittiğinizde uygulama ücretsiz latte kazandığınızı haber verir.

Güvenlik: Hastaların yanlış kanatlara girdiğinde veya fabrika çalışanlarını tehlikeli değişiklikler yaptığında, Beacon’lar otomatik olarak bir güvenlik sorunu bildirimi gönderebilir (uygulama kullanıcılarına veya mülk sahiplerine).

Analiz: Veri, bir şirketin elinde olan en büyük araçlardan biridir. Beacon’lar müşterilerin nereye gittiklerini veya üretim bandında en çok hangi bölgede problem ortaya çıktığına dair bilgileri toplayabilir. Online platform aracılığı ile kullanıcıların Beacon’lar ile nasıl etkileşime girdiklerine dair bu bilgiler saklanıp erişime sunulabilir.

 

 

Yazar: Alperen Kara