Bluetooth 5 ve IoT’nin Geleceği

Beklenenlere göre 2020 yılına kadar Dünya genelindeki toplam akıllı cihaz sayısı 48 milyarı bulacak. Nesnelerin İnternet’inin büyüme potansiyeli birkaç yıl içinde olağanüstü artacak. Yeni Bluetooth 5 teknolojisinin cihazlarda kullanılmaya başlanması ile birlikte, cihazlar arası iletişimde en önemli bağlantı türü olacağı tahmin ediliyor.

31
Geleceğin bağlantı teknolojileri ile birlikte nesnelerin birbiri ile çalışma şeklide farklı bir boyut kazanacak. Beacon’lar geleceğin IoT teknolojilerin büyük bir parçası olacak. Yöneticilere malların ve envanterin nerede olduğunu bildiren Beacon’ların varlık izleme özelliklerinden yararlanan akıllı fabrikalar. İçinde yaşayan insanlara, daha önce hiç görülmemiş bir sezgi ile cevap veren evler. Bluetooth 5.0'ın sağlayacağı avantajlar ile birlikte tüm bunların hayalden gerçeğe dönüşmesine çok az kaldı.
 
Geliştiriciler yıllardır Bluetooth teknolojisini daha ileriye taşımaya çalışıyorlardı. Her bir versiyonun yeteneklerini inovasyonun gücüyle artırdılar ve böylelikle Bluetooth 4.0, wireless teknolojisine göre daha batarya dostu bir hale geldi. Bluetooth 5 ise daha fazla bileşene sahip olmakla birlikte önceki versiyona göre neredeyse her konuda daha ileride...
 
Bluetooth 5’in Dört Özelliği
 
   Uzun Menzil
 
   Bluetooth 5’de kayda değer oranda artırılmış.
   Artık tüm evi kapsayacak bir ağ kurabilirsiniz.
 
Yüksek Hız Düşük Tüketim
 
Bluetooth 5 ile birlikte hız 1MBps den 2MBps’e yükseliyor
Ve enerji tüketiminde hiçbir değişim olmuyor.
 
Daha Büyük Kapasite
 
Bluetooth yayın kapasitesi yani bant genişliği %800 artıyor.
Artık çok daha büyük kapasitedeki bilgiyi gönderip alabileceğiz.
 
 
Birlikte İşlerlik
 
Bluetooth halihazırda piyasaya sürülen tabletlerin ve cep telefonların 
%96’sında bulunuyor. Bu derece popüler ve tüm cihazları ortak bir dil 
Üzerinden konuşturan bir teknoloji birlikte işlerlik kıstasına göre
Gelecekteki yerini koruyacaktır.
 
 
 
Tahminlere göre Bluetooth marketindeki değişim 2021 yılı itibariyle kendini hissettirecek, tüm Bluetooth aksesuarlarının pazardaki yeri %13 artacak. Yine Beacon pazarı tahminlerine göre ise halihazırda yıllık satışı 8.6 milyon olan Beacon’lar 2021 yılına gelindiğinde 565 milyon satış sayısına ulaşacak. 
 
 
Teknoloji Ürünleri Pazar Tahminleri
 
 
Bluetooth IoT devriminin anahtar standartı olacak işte bu yüzden Bluetooth 5 doğru yönde atılmış büyük bir adım, 22 farklı şirketten 47 takım üyesi bu standartın geliştirilmesi üzerine çalışıyor. 
 
 
 

Bluetooth 5 ve Cihaz Takibi

 
Bluetooth tabanlı cihaz takip sistemlerinin popülaritesi gittikçe artıyor. Bu yeni standart sadece hızın artırılması ya da bant genişliğinin biraz daha artırılması ile alakalı değil. Aslında yeni metrikler yetenekler ve olasılıklar bakımından bazı çok daha büyük değişiklikleri ima ediyor. Bunun, kullanıcılar ve çözüm sağlayıcıları için ne anlama geldiğini yakın zamanda göreceğiz.
 
1. Kapsama Alanı Artışı
 
Yeni standart ile birlikte kapsama alanı beş kat genişleyecek, peki bu kullanıcılar için ne anlam ifade ediyor?
 
Büyük işletmeler ve depolar için, kapsama alanını genişletmek; daha az donanıma ihtiyaç gerektirdiği gibi, hata yapma ihtimalini azaltır veya menzilini değiştiren cihazların rahatça kapsanmasını sağlar. Bu da işletmeler için çok fazla tasarruf anlamına gelir. Gelecekte kurulacak ağ sistemi için daha önce 10 gateway gerekirken, Bluetooth 5 cihazlarından sonra bu sayıya beşe düşecek böylece donanım, kurulum, kablolama gibi masraflardan tasarruf edilmiş olacak. Daha da önemlisi, sinyallerin yerleştirilemediği senaryolarda (örneğin, bir spor alanının ortasında) daha uzun aralık, ulaşılamayan alanı kolayca kapsayacak hale getirecektir. Bu altyapıların ömür boyu bakımları da önemli ölçüde basitleştirilecek. 
 
2. 800% Daha Fazla Mesaj Kapasitesi
 
Belkide, yeni standartla ilgili olarak en ilgi çekici özellik bant genişliğinin %800 artırılması oldu. Şu ana kadar Beacon’lar sadece anlık olarak 31 byte yollayabiliyordu. Şu an %800 artışla beraber daha zengin içerikleri aynı sürede yollayabilecekler. Aksesuar ve veri paylaşımı bazında incelendiğinde yüksek kalitedeki müzik, video içeriklerini çok daha kısa bir sürede cihazlar arasında paylaşıma sunabileceksiniz. Bu durum zaman kazancı sağladığı gibi günümüz elektronik cihazlarının en büyük problemlerinden biri olan batarya sorunun çözümüne de dolaylı yoldan yarar sağlayacak.
 
 
 
 
 
3. Hata Düzeltme 
 
Bluetooth 5, uzun mesafeli iletişim için tasarlanmış özel bir bağlantı türü sunuyor. Bu bağlantı türü özellikle Nesnelerin İnterneti için geliştirildi. IoT'nin gücü, bir binanın her yerine (konut veya endüstriyel) veya açık alana (park veya tarlalara) ucuz modüller yerleştirme ve veri toplama becerisi ile zirveye ulaşacak. Bu veriler, sıcaklık, nem, hareket detektörleri veya trafik monitörlerine kadar her şey olabilir. İhtimaller sonsuza yakın olsa da bu sensörlerin bir güç kaynağına sahip olmaları ve verilerini bir merkeze veya ağ geçidine göndermeleri gerekiyor. 
 
Eğer cihaz elektrik şebekesine bağlıysa, enerji bir sorun değil. Eğer açık alanda kullanılan birçok IoT cihazı gibi elektrik enerjisini pillerden alıyorsalar burada enerji verimliliği en önemli konulardan biri haline geliyor. 
 
Bu noktada Bluetooth 5’in uzun menzil özelliği devreye giriyor. Hem menzili artırıp hem de daha az enerji tüketmek için iki yol var birincisi data aktarım oranını düşürmek, ki bu azaltmak bir yana dursun daha da artırılıyor. İkinci yol ise hata düzeltme. 
 
Bir bağlantı için en önemli şey vericinin yolladığı sayının karşı tarafa doğru bir şekilde ulaşabilmesidir. Eğer yolladığınız ‘1’ haberleşme ortamındaki gürültüden dolayı ‘0’ a dönüşüyorsa bu bağlantı kalitesi için istemediğimiz bir durumdur. Bluetooth 5, 1950'lerde Richard Hamming tarafından icat edilen hata düzeltme kodlarının bir ailesi olan Hamming kodlarına dayanan güçlü bir hata düzeltme sistemi kullanıyor. İleri Hata Düzeltme (FEC) olarak bilinen Hamming, tek bir basamak '1' veya '0' 'ı tek bir kelimeyi oluşturan çok sayıda basamakla değiştiren bir sistemdir.
 
Gerçek dünyada kullanılmayan çok basit bir örnek verelim. Bir sistem '0' yerine '0000' iletebilir ve '1' yerine '1111' iletebilir. Bu daha yavaş olur, ancak hata düzeltmede bize esneklik sağlar. Mesaj yolda bozulup, '0001' olursa, aslında '0000' olması gerektiği düşünürsünüz. Aynı şekilde '1111' den '1011' e değiştiyse, yine aradaki ‘0’ ın '1' olması gerektiği konusunda emin olabilirsiniz. Bununla birlikte, karşı taraftan '1010' alınırsa ne olacak?, iki bitin değiştirildiği açık, ancak orijinal değer '0000' mı yoksa '1111'  mi? İyi haber şu ki iletim hatalarını tespit etmek ve hataları düzeltmeye çalışmak için en iyi yöntemleri araştıran bilgisayar bilimi var.
 
Kaynak: 
 
► Bluetooth SIG
► Androidauthority
► The Verge
 
Yazar: Alperen Kara