Dijital İkiz: Akıllı Fabrika Elinizin Altında

07

Sıkıştırma teknolojisi ve kavrama sistemleri üreticisi, fabrika üreticilerinin ve kullanıcıların rekabet edebilirliklerini, artırmalarına yardımcı olmak için dijital ikizler kullanıyor. Dijital ikizler, mühendislik ve tesis işletmeye alınmasından performansa kadar tüm işlem adımlarının sanal simülasyonunu ve testini sağlıyorlar.

Dünya çapındaki makine ve tesis üreticileri, tedarikçileri ve bileşen üreticileri, aynı zorlukla karşı karşıya kalıyorlar. Müşterilerine giderek daha da özelleştirilmiş olan daha çeşitli bir ürün yelpazesi sunmaları ve ayrıca yeni ürünleri daha sık piyasaya sürmeleri gerekiyor. Bu durum, yeni parça üretimi için hızlı ve kolay bir şekilde yükseltilebilen oldukça esnek tesisler gerektirir.

Schunk GmbH & Co. KG şirketinde dijital ürünler ve ürünle ilgili hizmetler için Ürün ve Portföy Yönetimi Başkanı Marcel Nagel, medya kesintileri olmadan dijitalleştirilmiş mühendislik işlemlerinin bu bağlamda birincil öneme sahip olduğu konusunda ikna olmuş durumdadır. Bir fabrika halen mevcut parçalarını üretirken, tesisin dijital görüntüsü, bir sonraki neslin fabrika konsepti üzerindeki etkilerini tanımlamada bir simülasyon yapmak için kullanılabilir.

Ulaşılabilecek Akıllı Fabrika

Almanya'daki Lauffen am Neckar kentinde kenetleme teknolojisi ve kavrama sistemlerinde küresel pazar lideri müşteriler yani tesis üreticileri, entegratörler ve çeşitli sektörlerden kullanıcılar dahil bunu biliyorlar. Nagel, “Bize sanal planlanabilirlik gereksinimi olan, bir bileşen üreticisi olarak gittikçe daha fazla geliyorlar ve bunu dikkate alıyoruz” diyor.

Schunk, uzun yıllardan beri mekanik ve elektrik tasarımında CAD bileşenlerinin modellerini kullanıyor. Şimdi, şirket sanal devreye alma ve ötesinde dijital ikizlere güveniyor. Nagel “Bir imalat şirketi olarak, bizi dijitalleşmeye hazırlamak ve akıllı veri yönetimi tasarlamak için son teknoloji ürünü bir IT ortamı geliştiriyoruz. Müşterilerimiz gibi sürekli olarak dijitalleştirilmiş bir değer zincirine sahip kendi akıllı fabrikamız için çalışıyoruz. Müşterilerimize aktarabileceğimiz katma değer budur. ”diye açıklıyor.

Marcel Nagel, Schunk GmbH & Co. KG şirketinde dijital ürünler ve ürünle ilgili hizmetler için Ürün ve Portföy Yönetimi Yöneticisi, “Müşterilerimiz giderek daha fazla sanal planlanabilirlik talep ediyor ve biz bunu dikkate alıyoruz.”

Ürün, Üretim ve Performans

Siemens, ürün, üretim ve performans konusunda Schunk için önemli bir ortaktır. Schunk, 2015 yılında bir kıyaslama sürecinde sanal mühendislik için bir simülasyon yazılımı üreticisi arıyordu. Nagel'e göre, yalnızca Siemens, ürün yaşam döngüsünün tüm aşamalarında tutarlı, uçtan uca bir sistem önerdi. Mekatronik Konsept Tasarımcısını (MCD) kullanan Schunk, müşterileri için ürün, üretim ve performansın dijitalleştirilmesi üzerine sistematik olarak çalışıyor.

Onun fonksiyon blokları ile TIA Portal, denetleyicilerin hedeflenen simülasyonu için PLCSIM Gelişmiş ve bulut tabanlı açık IOT işletim sistemi MINDSPHERE’ de önemli bir rol oynuyor. Nagel, “Dijitalleşmenin muazzam potansiyeli hala hesaplanamıyor ve ürünün yaşam döngüsünün tüm aşamalarını, mühendislikten, yerinde devreye alınmasından ve tesisin müşterilerin tesislerinde servis ve bakım hizmetlerine kadar işletilmemesine neden olmadan” diyor.

Tüm Ürün Yaşam Döngüsü Aşamalarının Tutarlı, Uçtan Uca Görüntüleri

Spesifik olarak, dijital ikizlerin MCD simülasyon ortamındaki standardize mekatronik kıskaç sistemi bileşenlerinin kütüphane modeli, ilk önce TIA Portal fonksiyon bloklarını kullanarak PLCSIM Advanced'deki kontrol ortamını sorunsuz bir şekilde modellemek için kullanılır. Bu, üretimi bir bütün olarak simüle etmeyi mümkün kılar. Bu nedenle, gerçek işletmeye almadan önce, belirli bir hedef kontrolöre uyarlanmış tesisin sanal işletime alınmasını sağlar. Sonuç olarak, gerçek işletmeye alma sırasında hatalar, riskler ve giderler elimine edilebilir veya önemli ölçüde azaltılabilir.

Tesis çalışmaya başladığında, performansı neredeyse modellenmiştir. Böylece dijital ikizin üçüncü bölümünü MindSphere'de oluşturulur. Schunk, bu alanda ilk deneyime sahip oldu. Depaneling makineleri üreten Schunk Electronic Solutions GmbH ile şirket grubunda bir makine üreticisi, Schunk'u kendi “lider kullanıcısı” haline getirdi. Bu deneyimler, temel olarak giderek daha önemli olan hizmet sektörüne fayda sağlayacaktır. Orta dönemde Schunk, tüm bileşenlerini uygun sensörleri kullanarak belirli işlem verilerini kaydetmek için donatacaktır. Bu veriler, daha sonra MindSphere uygulamaları tarafından analiz edilebilir. Nagel, “Bu durumun müşterilerimize orijinal katma değer sunmamızı sağlayacağından eminiz ve bu veri analizi sayesinde tesisler daha az bakım gerektirir.” diyor.

Tutarlı, uçtan uca dijitalleşme daha fazla fırsat yaratıyor. Nagel, “Simülasyon ortamında, belirli bir uygulamadaki tutma kuvveti gibi hedef değerleri tanımlamak mümkündür. Sonra operasyondaki gerçek değerlerle karşılaştırabiliriz. Eğer ikisi uyuşmuyor ise müşteri bir şeylerin değiştirilmesi gerektiğini biliyor ve bu nedenle tesis bozulmalarını bile önleyebiliyor.” diyor.

Montajlı Başlangıç ​​Kiti

Donanım bileşenlerine ek olarak Schunk, ilgilenen müşterilere dijital ikizlerin bileşen kitaplığından oluşan bir başlangıç ​​seti ve MCD'de kullanımlarını destekleye, her şeyi tek bir kaynaktan sağlayan bir yazılım sunuyor. Bir demo modülü kullanarak, bu müşteriler sanal bir simülasyonun mühendislik çabalarını azaltıp azaltamayacağını ve bunun tam yazılım sürümünü satın almaları için faydalı olup olmayacaklarını kolaylıkla öğrenip test edebilirler.

Akıllı Tutucu

Schunk'ta dijitalleşmenin ilerlemesi ile birlikte, yalnızca değişen mühendislik değil, bileşenlerin kendileri de değişiyor ve Edge hesaplamanın kullanılmasıyla “akıllı tutucular” haline geliyor. Örneğin, tutucudan elde edilen veriler merkezi ve doğrudan yerinde işlenebiliyor.

Nagel, “Bu durum, müşterinin bir hatanın beklemede olup olmadığını derhal tespit etmesine ve düzeltici önlem almasına izin veriyor.” diyor.

Edge, bilgisayarla birlikte yapay zekaya (AI) güveniyor. Bir kamera kullanarak, sinir ağları akıllı bileşenlerin farklı değişen nesneleri önceden programlama olmadan, kendi kendine öğrenmelerini sağlar. Bu çekici bir kavram ve kavrama işlemlerinin devam eden optimizasyonu için AI'da muazzam bir potansiyel görülüyor. Akıllı fabrika artık uzak bir olasılık değil, O zaten ulaşılabilir durumdadır.

Schunk GmbH & Co. KG Şirketi

Schunk, 1945 yılında bir makine atölyesi olarak kuruldu ve şu anda kavrama sistemleri ve sıkma teknolojisinde küresel bir teknoloji lideridir. Şirket merkezi Almanya, Lauffen am Neckar'da bulunmaktadır. Dokuz fabrika ve 34 bağımlı, 3.400 çalışanı ve 50'den fazla ülkedeki satış ortakları ile Schunk, geniş bir pazar mevcudiyetine sahiptir. 11.000'den fazla standart bileşeni ile Schunk, dünyanın en büyük kavrama ve sıkma teknolojisi portföyünü sunar. Şirketin müşterileri arasında makine ve tesis üreticileri, robotik ve otomasyon şirketleri, montaj firmaları ve tüm büyük otomotiv markaları ve tedarikçileri arasındadır.

 

Kaynak:  

Siemens

 

Yazar: Ayten Tabak