Atos’tan Yenilikçi Endüstri 4.0 Uygulamaları

Endüstri 4.0 ve beraberindeki gelişmeler, son zamanlarda üretim dünyası için en heyecan verici konulardan biri. Üretim IT uygulamaları konusunda global bir lider olan Atos, 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan ve merkezine, birbiriyle açık bir internet ağı üzerinden iletişim halinde olan ürün, makine, operatör gibi üretim elemanlarını alan yeni nesil “Akıllı Fabrika”’ların kurulmasında da firmaların güvenilir iş ortağı olmayı hedefliyor. 

31

Atos Endüstri 4.0 Fırsat Analizi

Atos, son dönemde geliştirdiği “Endüstri 4.0 Referans Modeli” ve “Endüstri 4.0 Fırsat Analizi” hizmetiyle firmaların kendi akıllı fabrikalarını keşfinde danışmanlık hizmeti sağlıyor.

Bu keşifler beraberinde yeni iş fırsatlarını ve yeni iş modellerini de getiriyor. Yakın zamanda John Deere’de gerçekleştirilen “Precision Farming” projesi, yeni iş modellerinin keşfine güzel bir örnek. Global tarım makineleri üreticisi John Deere, “Yalnızca üretim şirketi olmaktan öte, müşterilerime katma değer sağlayacak hizmetler de sunabilir miyim?” sorusundan yola çıkarak, Atos ile beraber yenilikçi bir projeye imza attı. Ürettiği tarım makinelerine yerleştirilmiş telematik sistemler aracılığıyla tarlalardan topladığı anlık bilgileri, hava durumu vb. dış kaynaklardan alınan bilgilerle birleştirip çiftçilerin etkin kararlar vermesini sağlayan bir portal projesi hayata geçirildi. Bu sayede müşteriler tarım makinesi alırken ekin verimliliklerini artıracak ve maliyetlerini optimize edecek bir bilgi portaline kavuşmuş oldular. 

 

 

 

 

Dünyanın lider beyaz eşya üreticilerinden birinde gerçekleştirdiğimiz “Home Connect” projesi de nesnelerin interneti ve “bağlı olma” (connectivity) konseptlerini üretim ve ürün yaşam döngüsüne entegre etmenin güzel ve yenilikçi örneklerinden biri. Vizyon yaratma aşamasından uçtan uca destek sürecine kadar yer aldığımız proje ile bireylere, her gün kullandıkları çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın gibi beyaz eşyalarını uzaktan izleme ve müdahale etme şansı sunuluyor. Eşyalar üzerindeki sensörlerle toplanan bilgiler (enerji ve su tüketim durumu, bulaşık makinesinin tuz ihtiyacı vb.) cep telefonu ya da tablet üzerinden kullanıcılarla paylaşılırken, kişilerin de bu platformlar üzerinden komut vermesi ve aksiyon alması sağlanıyor. Fırını eve varmadan ısıtmak, çamaşır makinesi programını uzaktan başlatmak yalnızca birkaç örnek. Önümüzdeki yıl içinde firmanın Türkiye fabrikasında da yaygınlaştırılması hedefleniyor.

 

 

►İlginizi Çekebilir: Almanya'nın Endüstri 4.0 Vizyonu

 

Bir diğer yenilikçi örnek ise lastik üreticisi Michelin ile ortak geliştirdiğimiz, özellikle Endüstri 4.0 ile firmaların nasıl yeni iş modelleri keşfettiğine ilişkin ipuçları da sunan projemiz. Michelin uzun yıllardır lastik üretimi ve satışı yapan, deneyimli bir firma. Yenilikçi iş modellerinin keşfi ile ilgili yapılan çalışma sonucu lastikleri satmak yerine kiralama fikri oluştu ve yıllardır üreticilik yapan Michelin yeni bir iş kolu olarak müşterilerine kiralama usulü hizmet de vermeye başladı. Teknoloji ortağı olarak yer aldığımız projede telematik sistemlerin kurulması ve teknolojik altyapının yönetilmesi görevlerini üstlendik. Kurulan sistemler sahadan bilgi toplayarak lastiklerin kaç kilometre yol yaptığı, araba basıncı gibi bilgileri toplayarak verilen hizmetin fiyatlandırılmasına baz oluşturuyor.

 

 

Şule Topal, Atos Türkiye Üretim Sektörü Çözüm Yöneticisi