Endüstri 4.0 Yolculuğuna Nereden Başlamalıyım?

“Endüstri 4.0 Yolculuğuna Nereden Başlamalıyım?” Son günlerde üreticilerin kendilerine en çok sorduğu soru bu. Hemen her platformda konuşulan yeni teknolojiler, sayısı her geçen gün artan yeni kavramlar hayatımıza girdikçe, Endüstri 4.0 ekseninde hedefe ulaşmak da zorlaşabiliyor. Henüz ilk evresinde olduğumuz 4. Sanayi Devrimi konusunda gerçekçi adımlar atmak için hem üretici firmalara hem de Atos gibi teknoloji şirketlerine ciddi görevler düşüyor.

31

Atos Endüstri 4.0 Fırsat Analizi

Özellikle Almanya, ABD, Çin gibi büyük ekonomi ve sanayiye sahip devletlerin, bu coğrafyalarda yer alan büyük üreticilerin yaptığı yatırımlar düşünüldüğünde, Türk sanayicileri ve teknoloji sağlayıcıları olarak, bu devrimi ancak elimizdeki bütün kaynakları ve imkanları zorlayıp, teknolojiye gerekli yatırımı yaparak yakalama şansımız olduğunu unutmamamız gerekiyor.

İhtiyacımız olan ilk şey, sağlam bir vizyon ve bir yol haritası. Bunu çizerken firmaların kendi üretim dinamikleri, mevcut koşulları ve iyileştirme noktalarının farkında olmaları; sektörel dinamikleri ve beklentileri iyi analiz etmeleri çok önemli. Ayrıca “internet”, “birbirine bağlı ürünler, makineler, insanlar, işletmeler”, “sanallaştırma” gibi konseptleri merkezine oturtan Endüstri vizyonunu ve beraberinde gelecek fırsatları da iyi anlamak gerekiyor. Belirsiz bir yolda kaybolmak yerine, adımları doğru belirleyip doğru zamanda atmak, rekabette de firmaları bir adım öne çıkaracaktır.

Geleceğe yön veren lider teknoloji firmalarından biri olan Atos’ta, üretim sektöründe 20 yılı aşkın deneyimimizden de yararlanarak, “Endüstri 4.0 yolculuğuna nereden başlamalıyım?” sorusuna birlikte yanıt aramayı hedefleyen bir yaklaşım geliştirdik. Bu yaklaşım, Atos’un Endüstri 4.0 projeleri için geliştirdiği referans modelini baz alıyor. Endüstri 4.0 Referans Modeli’nde “Ürün Yaşam Döngüsü”, “Tedarik Zinciri” ve “Üretim” ana süreç başlıklarında hangi “Tasarım Kriterleri” ve hangi “Teknolojiler”in Endüstri 4.0 ile birlikte hayatımıza gireceği ve işletmede hangi alanları birbirine bağlayacağı adresleniyor. Günlük yaşantımızda etkisini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz, yakın bir zamanda baş döndürücü hızla hayatımızı değiştirecek “Internet of Things” konsepti, Endüstri 4.0 ile fabrikalara girerek üretim ortamlarımızı daha akıllı hale getirecek, daha karmaşık ürünleri daha kısa sürelerde ve en yüksek kalitede üretmemizi sağlayacak.

 

 

►İlginizi Çekebilir: Endüstri 4.0 veya Endüstriyel Büyük Değişim

 

 

Bu yaklaşımı odağımıza alarak üretici firmalar için Industry 4.0 Opportunity Discovery Workshop / Endüstri 4.0 Fırsat Analizi hizmet modelini geliştirdik. Süresi beklentiler ve kapsam doğrultusunda belirlenen, sektörel bazda deneyimli danışmanlarla yürütülen çalışmaların nihai hedefi, elle tutulur ve firma dinamiklerine uygun bir yol haritası belirlemek. Aynı zamanda Endüstri 4.0 konusunda farkındalık yaratmak, Endüstri 4.0 çerçevesinde uygulanabilecek senaryoları belirleyip önceliklendirmek ve bu konuda ilk adımı birlikte atmak.  Bunun için kapsamlı bir senaryo kütüphanesi de oluşturduk.

 

 

►İlginizi Çekebilir: Endüstri Tarihine Kısa Bir Yolculuk

 

Bugün kullandığımız teknoloji, yaklaşım ya da metotların bir kısmı bundan kısa bir süre sonra hayatımızda olmayacak, ancak Endüstri 4.0 ve beraberindeki teknolojiler tam anlamıyla önümüzdeki yıllara damgasını vuracak. Değişen dinamiklere uyum sağlamak ve ayakta kalmak için üreticilerin bu gelişmeleri bir an önce yakalaması ve geç olmadan hemen bugün adım atması gerekiyor. Geleceğin lider firmaları, zamanı doğru değerlendiren firmalar olacak. Bu dijital dönüşümde Atos olarak biz de vizyoner üreticilerin yanında yer alıyor, Endüstri 4.0 teknoloji ve uygulamaları konusunda lider olmayı hedefliyoruz.

 

Şule Topal, Atos Türkiye Üretim Sektörü Çözüm Yöneticisi