Endüstri 4.0 | Yüzyıllardır Süren Üretim İnovasyonunun Sonucu

Dördüncü Endüstri Devrimi'nin ortasındayız ve yüzyıllardır süregelen yenilikçi üretim anlayışının sonucu olan  Endüstri 4.0, yaratıcı ve verimli imalat yöntemleriyle pazara rekabet getirmeye devam etmektedir. İş süreçlerinde dijital dönüşüme başlayan şirketler, Endüstri 4.0’la  gelişmektedirler.

30

Fakat çoğu şirket bu rekabetçi, sürekli değişen pazarda rekabet edemeyebilir. Eğer ilerlemiyorlarsa ve hızlı değillerse, sonları da o kadar hızlı gerçekleşebilir. Yıkıcı bir yenilik, sanayileri her zamankinden daha hızlı değiştirebilir. Piyasayı ele geçirdiğini düşünen şirketler bile hızla yok olabilirler. 2000'den beri, Fortune dergisi tarafından yayınlanan yıllık listelerdeki en yüksek net ciroya sahip 500 kurumun yarısından fazlası satın alınmış iflas etmiş ya da tamamen ortadan kaybolmuştur. Bu olay ilk kez görülmemekle birlikte her yenilikçi sanayi devriminde görülmüştür. Bu yazımızda Endüstri 4.0'ı anlamak ve pazarın nasıl geliştiğini görmek için Endüstri 4.0'ı tarihsel bağlamda inceleyerek yenilik üretmenin ne kadar önemli olduğunu görmeye çalışacağız. Bu yenilikler endüstrileri yıkıcı bir şekilde değiştirmiştir ve tüm şirketler geç olmadan bu değişimlerden bir ders çıkarmalıdır: Yenilik yapmayı asla durdurmayın, çünkü yerinde duranlar ortadan kaybolurlar.

İnfografik serimizde birinci, ikinci ve üçüncü endüstriyel devrimlere baktık. Burada, geleceğiniz için planlamanın önemini anlamanıza yardımcı olmak için, tarih boyunca imalat yeniliğine tam bir bakış sunuyoruz.

Soru: Tüm zamanların en önemli imalat yeniliği sizce nedir?

İlk Sanayi Devriminde imalat yeniliği: su ve buhar gücü, fabrikalar, mekanik araçlar

 

İkinci Endüstriyel Devrimde üretim yeniliği: montaj hatları, iş bölümü, elektrifikasyon, seri üretim

 

Üçüncü Sanayi Devriminde üretim yeniliği: dijital teknoloji, analog ve mekanik teknolojiyi geride bırakır ve dijital bilgi teknolojileri sistemleri oluşturulur.

 

Dördüncü Endüstri Devrimi'nde üretim yeniliği: otomatik üretim, siber-fiziksel sistemler, Nesnelerin İnternet'i, akıllı fabrikalar

 

Kaynak: