Makineler 2025 Yılına Kadar Tüm İşlerin Yarısını Yapabilir

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), yayınladığı raporda 2025 yılına kadar makinelerin ve robotların tüm işlerin yarısını düzgün bir şekilde yapabileceğini belirtti. Detaylar yazımızın devamında.

27

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) raporuna göre, tüm iş görevlerinin yarısı 2025 yılına kadar makineler ve robotlar tarafından yürütülecek. Kuruluş, yaklaşmakta olan robot devriminin dünya çapında 97 milyon iş alanı yaratacağını, neredeyse aynı sayıda iş alanını yok edeceğini ve muhtemelen eşitsizliği ve dijital bölünmeyi artıracağını belirtti.

Dünya Ekonomik Forumu, yönetim ve veri işlemedeki rutin veya manuel işlerin bu robot devriminden en çok etkilenecek alan olduğunu söylüyor. Dünya Ekonomik Forumu, yeni iş alanlarının geleceğin yeşil ekonomisinde önemli yer edineceğini de söyledi. Yapılan araştırma, dünya çapında sekiz milyon kişiye istihdam sağlayan dünyanın en büyük 300 şirketini kapsıyor.

►İlginizi çekebilir: 4 Adımda İmalatta Üretim ve Süreç Optimizasyonu

Ankete katılan işverenlerin % 50'den fazlası, şirketlerindeki bazı rollerin otomasyonunu hızlandırmayı hedeflediklerini söylerken, %43'ü teknoloji nedeniyle işten çıkarma olasılıklarının yüksek olduğunu düşünüyor. Dünya Ekonomik Forumu, pandemi durumunun firmalar maliyetleri düşürmeye ve yeni çalışma yöntemleri benimsemeye çalışırken yeni teknolojilerin benimsenmesini hızlandırdığını söyledi. Ancak işçileri artık "hızlanan otomasyon ve Covid-19 durgunluğunun sonuçları" nedeniyle çifte tehditle karşı karşıya oldukları konusunda uyardı.

Dünya Ekonomik Forumu genel müdürü Saadia Zahidi: "Bu etkenler işgücü piyasalarında var olan eşitsizlikleri derinleştirdi ve 2007-2008 küresel mali krizinden bu yana istihdamda elde edilen kazanımları tersine çevirdi. Bu etkenler, geçirdiğimiz zor zamanda işçiler için başka engel oluşturan ikili bir kesinti senaryosu. Bu değişikliğin proaktif yönetimi için fırsat penceresi hızla kapanıyor. " dedi.

►İlginizi Çekebilir: Endüstri 4.0 Mitleri ve Kavram Yanılgıları

Dünya Ekonomik Forumu şu anda tüm iş görevlerinin yaklaşık üçte birinin makineler ve robotlar tarafından yapıldığını, geri kalanının insan gücüne dayandığını, ancak 2025'e kadar bu dengenin değişeceğini belirtti. Rapora göre tavsiye verme, karar verme, akıl yürütme, iletişim kurma ve etkileşim kurma gibi insan becerilerine dayanan roller ve iş alanları için talep artacak. Ayrıca işçilerin yeşil ekonomi sonucu oluşacak iş alanlarını doldurmaları için talepte bir "artış" ve mühendislik ve bulut bilişimi gibi alanlarda yeni roller oluşacak. Dünya Ekonomik Forumu, milyonlarca rutin veya manuel işin teknolojiyle yer değiştireceğini ve bu durumun en düşük ücretli, en düşük vasıflı işçileri çok etkileyeceğini söyledi. Kuruluş hazırladığı raporda hükümetlerin yerinden edilmiş işçiler için "daha güçlü güvenlik ağları" sağlamaları gerektiğini ve milyonlarca kişinin değişimle başa çıkabilmek için yeniden vasıflandırılması gerektiğini de belirtti.

Dünya Ekonomik Forumu 2018 yılında yayınladığı raporda iş dünyasını değiştirmesi beklenen yeni teknolojiler arasında büyük veri analizi, nesnelerin interneti (IoT), uygulama ve web destekli pazarlar,  makine öğrenimi, bulut bilişimi, artırılmış ve sanal gerçeklik, dijital ticaret, otonom ulaşım gibi teknolojilere yer vermişti. Yeni yayınlanan rapor ise pandemi durumu dikkate alınarak hazırlandı ve Covıd-19 robotların ve yapay zekanın büyük sektörlerde kullanımını oldukça hızlandırmış durumda. Sağlık uzmanları, bazı sosyal mesafe önlemlerinin 2021 yılına kadar uygulanması gerekebileceğini düşünüyor. Dolayısıyla robotların devrimi sandığımızdan daha kısa bir sürede gerçekleşecek gibi duruyor.

 

Yazar: Serhat Seyrek

 

Kaynak:

► interestingengineering.com

► cbc.ca

► bbc.com/news