Robot Meslekleri: Avukatlık, Diş Hekimliği, Polislik…

Robotlar ve yapay zeka sistemleri, iş gücünde giderek yetenekli pozisyonlar kazanıyor. Rutin işleri etkileyen bu teknolojiler, uzun yıllar eğitim gerektiren mesleklerin de yerini alabilecek potansiyele sahip. Bu meslekler arasında avukatlık, diş hekimliği ve polislik de yer alıyor.

08

Robotların birçok endüstride çalışanların yerini alması bekleniyor. Endüstri 4.0 sürecinin başlarında nispeten daha az nitelikli meslekleri (kasiyerler, imalat ve montaj) etkileyeceği düşünülen bu akım, uzun yıllar eğitim gerektiren meslekleri de etkiliyor. Daha yetenekli robotlar ve yapay zeka sistemleri, normalde bir insanın yapması için yıllarca eğitim almasını gerektiren kompleks işleri yapabilecek potansiyele sahip. Şimdilik bir insan çalışanlar ile iş birliği içinde görevlerini yürüten bu sistemler, birkaç yıl içinde herhangi bir yardıma ihtiyaç duymayacak. İşte yapay zeka ve robotik sistemlerin şu anda aktif olarak görev yaptığı iş kolları:

Ross: Hukuk Asistanı

Ross, BakerHosteler hukuk firmasının iflas bölümünde çalışan, IBM’in bilişsel bilgisayarıdır. Şirketteki 50 avukat ile birlikte çalışan Ross, doğal dilleri anlama yeteneğine sahip. Bu sayede sorumlu olduğu davalarla ilgili son bilgileri ve haberleri anlayarak, davayla ilgili insan avukata tüm bu bilgileri aktarıyor.

Büyük miktarda verinin taranmasını sağlayan sistem, ilgili davadaki en anlamlı bilgileri avukata iletiyor. Böylelikle avukatların dava bilgilerini en güncel ve en üst seviyede tutarak, iş sürecinde harcanan zamanı minimuma indiriyor.

IBM'in bir diğer bilişsel bir bilgisayar olan Watson, daha önce perakende, finans ve sağlık sektöründe istihdam edilmişti. Watson, doğal dili anlayabilen bir "soru cevaplama" sistemi olarak tasarlandı. Bir soru yöneltildikten sonra, bağlantı kurabiliyor ve doğru yanıtlar verebiliyor.

DPD Robot Polisi

Robot polis kullanımında Dubai, öncü ülkeler arasında bulunuyor. Dubai Polis Departmanı birkaç yıl için polis gücünün yüzde 25’ini robotlardan oluşturmayı hedefliyor. Ancak bu robotlar suçlu kovalamak ve yakalamaktan daha farklı bir görevde yer alacak.

Özellikle turizm bölgelerinde kullanılması planlanan robot polisler, bölgeye gelen turistlerin rahatsız olmamasını sağlayacak. Robotun göğsündeki dokunmatik ekran, kullanıcılara para cezaları ödemek, suçları bildirmek ya da yardım istemek için kullanılabilecek. Yerleşik kameralar, merkez polis karakollarının alanları izlemesine izin verebilecek. Ayrıca Arapça ve İngilizce başta olmak üzere, farklı birçok dilde destek verebilecek.

Bu polis robotlar, endüstri ve araştırma için PAL-Robotics tarafından geliştirilen insansı REEM robotların değiştirilmiş bir versiyonudur. Yaklaşık 170 cm uzunluğunda olan robotlar, 100 kg ağırlığında ve 8 saatlik pil ömrüne sahip.

Diş Doktoru Robot

Çin’de bulunan milyarlarca insan, diş cerrahisi hizmeti almakta önemli bir sorun yaşıyor. Ayrıca diş cerrahisinde yapılan hatalar, diş problemlerinde yaşanan sorunları daha da büyütebiliyor. Bu nedenle hata oranı daha az olan robotların, diş cerrahisinde kullanımı hedefleniyor.

Xian'daki bir askeri üniversite ve Pekin'deki bir robot enstitüsü, diş ameliyatlarını gerçekleştirebilecek bir robot geliştirmek için bir araya geldi. Projenin bir insan üzerindeki testinden önceki geliştirme süreci yaklaşık 5 yıl sürdü.

Robotik diş hekiminin cerrahi operasyonu, bir insanda 3D baskılı yapay dişlerin implante edilmesini içeriyordu. Herhangi bir insan müdahalesi olmadan ve başarılı bir işlem için gerekli olan tolerans dahilinde 0.2-0.3 mm'lik bir hatayla işlem gerçekleştirdi. Ayrıca bu robot, hastanın hareketlerinde daha özgür olmasını sağlayarak işlem sırasında hastaların da rahat etmesini sağlıyor.

Robotların ve yapay zekanın iş gücünü nasıl etkileyeceği, insanların sosyolojik ve psikolojik durumunu doğrudan etkilediği için son derece kutuplaşabilen tartışmalara neden oluyor. İstihdam konusunda yaşanabilecek olası problemin nelere yol açacağı önemli bir soruna neden oluyor. Ancak şu anda gelişmiş robotların ve yapay zekaların iş gücüne eklenmesinin süreçlerin hızlandırılmasına, hataların azaltılmasına ve kaynakların verimli kullanılmasına yardımcı olabileceğini açıkça söyleyebiliriz.

Kaynak:

►allaboutcircuits