Sağlık 4.0: Sağlıkta Dijital Dönüşüm

Sağlık endüstrisi, yönetmeliklere uyum sağlama ve uygulamada oldukça kapsamlı bir alan. Hasta güvenliğinin bir parçası olan bu yönetmelikler, sağlık hizmetlerindeki hızın azalması gibi olumsuz bir etkiye neden olmaktadır. Ancak Endüstri 4.0 çözümleri bu alanda da önemli yenilikleri beraberinde getiriyor. 

21

Hastaya özgü cihazların geliştirilmesini sağlayan Endüstri 4.0, tıbbi imalat alanında önemli avantajlar sağlıyor. Endüstri 4.0 ile ürünler ve yazılımla geliştirilmiş donanımlar, kendi yönetimini ve üretim hattının optimizasyonunu sağlamak için akıllı bilgi alış verişinde bulunabiliyor. Ürünler hangi işlem adımlarından geçeceğini, makineler ise kendi durumunu, kapasitesini ve yapılandırma seçeneklerini biliyor. Bu merkezi olmayan üretim modeli ile operatör müdahalesine ihtiyaç duymadan üretim kararları alınabilir. Bu üretim modeli sağlamlık, özerklik, kendi kendini düzenleme, kişisel bakım, kişisel tamir ve öngörülebilirlik sunuyor. Böylelikle hasta ihtiyaçları için tamamen kişiselleştirilmiş ürünlerin otomatik olarak üretilmesi sadece pratik olmakla kalmayıp, aynı zamanda yüksek verimli ve ekonomik hale geliyor.

Üretim süreçleri, analiz edilmesi gereken büyük miktarda veri oluşturur. Endüstriyel İnternet (IIoT) de dahil olmak üzere teknolojiler, büyük veri analizi ve bulut, bu verilerin verimli bir şekilde ele alınması ve kullanılmasına yardımcı olur. Ancak toplanan verilerin anlamlı hale getirilmesi için üretim alanı içeriği gereklidir. Bazı veriler CPS'de yerel olarak depolanabilirken, yüksek sistemlerle ilgili bilgiler büyük veri yapılarına gönderilebilir ve dikey entegrasyonla gelişmiş Üretim Yürütme Sistemlerine (MES) gönderilebilir. Bu bilgilerin doğru bir şekilde kullanılması ve filtrelenmesi tedarik zinciri optimizasyonuna ve kalitenin daha iyi kontrol edilmesini sağlar, olası hataları düzeltmek veya durumu iyileştirmek için eylemler çok daha hızlı gerçekleştirilebilir.

Tıbbi Cihaz Üretiminde Endüstri 4.0

► Özelleştirme: Hastaya özel cihaz üretimi, her ürünün eşsiz olması nedeniyle yüksek kalite sunmaktadır. Bu cihazları maliyetleri şimdilik sorun olsa da, Endüstri 4.0 çözümleri ile birkaç yıl içerisinde yaygın olarak kullanılacak.

► BT Altyapısı: IT sistemlerinin benimsenmesi söz konusu olduğunda, tıbbi cihaz üretimi bu konuda gecikme yaşadı. Endüstri 4.0 ile Tıbbi Cihaz üreticileri, geçmiş üretim otomasyonunu ve tedarik zinciri entegrasyonunu geride bırakabilir ve yeni paradigmalar üzerinde bir BT altyapısı oluşturabilir.

► Uygunluk: Uyum sağlanması ve uygulama karmaşıklığı birçok yönetmelik nedeniyle sorun teşkil ediyor. Ancak bu sorunun üstesinden gelindiğinde hizmet hızındaki yaşanacak artış, tıbbi cihaz üreticileri için Endüstri 4.0'ı zorunlu kılıyor.

► Siber Fiziksel Sistemler: Tıbbi cihazlar, “akıllı cihaz” olarak nitelendirebileceğimiz, sağlık izleme sistemleri ve uzaktaki hekimlerle iletişim kurabilen, internete bağlanabilen cihazlar haline geliyor.

Pistonlu Dolum Makineleri

Robert Bosch GmbH'nın Bosch Ambalaj Teknolojisi, ürünlerin izlenebilirliğine yönelik en iyi örneklerden biridir. Bosch, öksürük şurubu gibi sıvı farmasötik maddeler için pistonlu dolum makineleri üretiyor. Modüler makine, dijital bir ağın bir parçasıdır ve bir insan-makine arabirimi aracılığıyla izlenir. Ayrıca kalite kontrolleri ve servis bakımı yapılır. Belirli bileşenlerin makine yakınında kullanılması durumunda derhal uyarı vermektedir.  Baskılı devre kartlarının imalatı gibi pistonlu dolum makinelerinin imalatı da ağa bağlı üretim olup, müşteri ihtiyaçlarına göre daha küçük partilerin üretilmesini mümkün kılar.

İlaç Üzerindeki Dijital Kodlar

Dijital kodlar, her öksürük şurubu için ambalajın belirli bir kimliğinin olmasını sağlar. Böylece ilaç, şirketten ayrıldıktan sonra açıkça tanınabilir durumda olur. Bu, tüm lojistik zincirinde izlenebilirliği sağlar ve sahte ilaçların önüne geçilmesini olanaklı hale getirir. 2019'dan itibaren Avrupa Birliği'nde ilaçlar, yalnızca ambalajında seri numarası olması ve hasar görmediği takdirde satılabilecek. Bu nedenle Endüstri 4.0, üretimin ötesine geçerek tüm değer zincirini kapsamaktadır.

İlaç Endüstrisinin Bu Devrimi Yakalaması Gerekiyor

Üretilen büyük miktarda veri diğer parametrelerin yanı sıra, kalite güvencesi önlemleri için kullanılabilecek birçok bilgiyi barındırır. Verileri depolamak için  kullanılan bulut hizmeti, şirketlerin BT kaynaklarını çok daha kolay ve düşük maliyetli şekilde ölçeklendirmelerini sağlar. Bununla birlikte, aynı zamanda olası veri güvenliği sorunlarını da içerir.

PHARMA Yönetim Radar araştırması, nesnelerin internetinin sadece 15 yıl içinde farmasötik endüstrisinde önemli çalışma alanı olacağını vurguluyor. Yapılan ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı sayısallaşmanın esas olarak lojistik ve tedarik zincirlerini kapsayacağına inanıyor. Belirtilen başlıca engeller arasında yüksek yatırım gereksinimleri ve şirketlerin düşük otomasyon seviyesi gösteriliyor.

Medikal Teknolojiler

ESCAD Medical GmbH, Endüstri 4.0’a başarılı bir şekilde giriş yapan şirketlerden biri. Endoskopide uzmanlaşan küçük tıbbi cihaz şirketi, endoSTORE® adlı bir depolama sistemi kullanıyor. Bu sistem, endoskobide dezenfeksiyonun önlenmesini sağlıyor.  Endoskoplar, bir barkod tarayıcı ile kaydedilir ve bir güvenlik sorgusu özelliği, uygun olmayan şekilde dezenfekte edilmiş endoskobun hastaya ulaşmasını önlüyor. Şirket bu ve benzeri çağı yakalayan girişimleri ile "Baden-Württemberg'de Endüstri için 100 Yer Listesi" yarışmasının kazananlarından biriydi.

 

Kaynak:

► gesundheitsindustrie