2030 Yılında Çalışanlar için 3 Önemli Beceri

Endüstri 4.0 her ne kadar yeni meslek dallarının ortaya çıkmasını sağlayacak olsa da bilinen bir gerçek var ki o da yeni sanayi devriminin birçok mesleğin yok olmasına sebep olacağıdır. Dolayısıyla bugünün çalışanları, yarın için hazırlıklı olmalı. Bu yazımızda 2030 yılında çalışanların sahip olması gereken 3 temel beceriyi listeledik.

25

İnsanlar, tarih boyunca hep manuel olarak yapılan işleri hızlandırmaya çalıştı. Hayvan kemiklerinin kullanımından, fabrika üretim hattının otomatikleştirilmesine kadar tüm işlerde her zaman daha iyi, daha ucuz ve daha hızlı yapılması istendi. Son yıllarda endüstride yaşanan ilerlemeler, tedirginliğe neden olmaya başladı. Özellikle makinelerin insanların işlerini yapabiliyor olması, gelecek için yeni endişelere neden oluyor.

McKinsey Global Institute tarafından yayınlanan yeni bir rapor, insan becerilerine dayalı bir dizi işin yapay zeka ve otomasyondan etkilenmesinin muhtemel olduğunu vurguluyor. Raporda ayrıca 2030 yılında işçilerin ihtiyaç duyacağı ilk üç beceri setine de vurgu yapılıyor.

Otomasyonun Kazananları ve Kaybedenleri

Raporda iş becerileri beş ayrı kategoriye ayrılmış durumda; fiziksel ve manuel, temel bilişsel, daha yüksek bilişsel, sosyal ve duygusal ve teknolojik. Rapordaki beceri – meslek eşleştirmesi şu şekilde yapılmış:

Fiziksel ve el becerileri; elektrikçiler ve zanaatkarlar da dahil olmak üzere vasıflı işçilerin yanı sıra sürücüler ve montaj hattı çalışanları gibi nispeten vasıfsız iş gücü tarafından yerine getirilebilecek görevleri kapsıyor.

Temel okuryazarlık ve aritmetik gibi bilişsel becerilere; kasiyerler, müşteri hizmetleri personeli ve ve katipler gibi düşük seviyeli veri girişi ve işleme yapan işçiler tarafından ihtiyaç duyulmaktadır.

Raporda, gelecekteki en büyük sorunu bu iki beceri setine sahip meslek gruplarının yaşayacağı belirtiliyor.

 

Yukarıdaki tabloda 5 becerinin öneminin 2002 yılından 2030 yılına nasıl değiştiği görülüyor

 

ABD’de fiziksel çalışan oranında yüzde 90’dan yüzde 11’e düşüş yaşanacağı öngörülüyor. Avrupa’da ise fiziksel çalışma saatlerinde yüzde 16’lık düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. ABD'de temel bilişsel becerilere ayrılan saat sayısı 2016'da 53 milyar iken, 2030’da yüzde 14 azalması bekleniyor. Raporda diğer üç beceri seti için ise artış yaşanacağı tahmin ediliyor.

En Önemli 3 Beceri

► Daha yüksek bilişsel: Bu beceriler ileri okuryazarlık, sayısal ve istatistiksel kabiliyet, eleştirel düşünme ve karmaşık bilgi işlemeyi içeriyor. Doktorlar, muhasebeciler, araştırma analistleri, yazarlar ve editörler genellikle bu kabiliyete sahipler.

► Sosyal ve duygusal: Yumuşak beceriler olarak da adlandırabileceğimiz bu sınıf, iletişim ve müzakere, empati, sürekli öğrenebilme, başkalarını yönetme ve uyum sağlama kabiliyetlerini içeriyor. İş geliştirme, programlama, acil müdahale ve danışmanlık bu sınıfta yer alıyor.

► Teknolojik: BT becerilerine, veri analizine, mühendislik ve araştırmaya kadar her şeyi kapsar. Bunlar, şirketlerin daha fazla yazılım geliştiricisi, mühendis, robot ve bilim uzmanı aramalarını sağlayacak.

Bu Beceriler için Hızlı Olmalıyız

Araştırmanın yazarları; yaratıcılık, eleştirel düşünme, karar verme ve karmaşık bilgi işleme gibi daha yüksek bilişsel becerilere yönelik talebin, 2030'da kümülatif çift haneli oranlarda büyüyeceğini belirtiyor.

Yüksek kaliteli pazarlama stratejileri geliştirme gibi birçok alanda yaratıcılığa olan ihtiyaç artıyor. 2030'da ABD'de daha yüksek bilişsel becerilere olan talep 2016 yılında kaydedilen 62 milyar saate kıyasla yüzde 9 artacak. Batı Avrupa’daki 78 milyarlık saate kıyasla ise yüzde 7’lik artış öngörülüyor.