Akıllı Gözlüklerin Endüstri 4.0’daki Yeri

Üretim teknolojileri alanında Fraunhofer Enstitüsünde (Fraunhofer IPT) yürütülen fabrika üretim süreçlerinde akıllı gözlük uygulaması araştırması artık bir fabrika katında ilk kez kullanılmaktadır. 'Oculavis' yazılım çözümü Aachen'de akıllı cihazları üretim sürecine entegre etmek için Fraunhofer IPT tarafından geliştirildi ve şu anda Danimarka’da Robert Bosch Elektronika Kft tarafından kullanılmaktadır. 

12

Tabletler ve akıllı telefonlar gibi akıllı cihazlar, günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir. Proses kalitesi, üretkenlik ve şeffaflık açısından büyük potansiyele sahip olmalarına rağmen bu cihazların sanayide kullanımı henüz beklenen düzeyde değil. Akıllı cihazların sanayide kullanımı çalışanların üretim basamaklarında daha baskın rol almasını ve "arızasız üretime" bir adım daha yaklaşılmasını sağlar. Sanayide çalışanlar için bu akıllı cihazlardan en dikkat çekeni de akıllı gözlüklerdir. Bu gözlükler, üretim sürelerine ve hata oranlarına olumlu etki etmenin yanı sıra işlemler ile ilgili bilgilerin çalışanlara aktarılmasını sağlıyor. Önceki deneyimlerden yararlanarak bu akıllı gözlüklerin üretim süreçlerinde kullanılması hata oranını %50'nin üzerinde düşürür ve uygulama sürelerini 1/3 oranında kısaltır.

Robert Bosch Elektronika Kft. Macaristan'da montaj hatlarına yönelik yeni personel yetiştirmek için yazılım çözümünü uygulamaya başladı. Akıllı gözlükler, Endüstri 4.0 çağında bağlı ve uyarlanabilir üretimde önemli rol oynamaktadır ve karmaşık çalışma işlemlerinde kullanılabilmektedir. Personellere yardımcı olmasının yanı sıra, yönlü video telefonu veya OPC-UA aracılığıyla üretim makinelerine bağlanabilme gibi son derece yenilikçi uygulamalarda kullanılabilir. Akıllı gözlük, üretim şirketlerinin kontrol döngülerinde zamanı kısaltmasına yardımcı olabilir. Örneğin; kullanıcıların işletme veya test talimatlarını aramak için yaptığı bir işi durdurmasına gerek yoktur. Aynı şey oculavis yazılım modülleri sayesinde artık katma değerli işlemlerin yanında yapılabilen dokümantasyonla ilgili faaliyetler için de geçerlidir. Akıllı gözlük, video ve resimlerin yanı sıra bir ekran da kaydedebilen bir kameraya sahip. Bu sayede kullanıcı, işlemin her adımının hızlı ve doğrudan görselleştirilmesini sağlıyor. Böylelikle tecrübesiz çalışanlara, ilk günden bağımsız olarak öğrenmelerini ve çalışmalarını sağlar. Modeli değiştirirken hatalar yapmaktan sorumlu deneyimli personel, kişisel görüntüleme sisteminden de yararlanabilir. Bu yalnızca şirket verimliliğini artırmakla kalmaz. Aynı zamanda şirketlerin vasıflı işçilerin mevcut sıkıntısı ile baş etmesine yardımcı olur.

Akıllı Gözlükler, İşlem Adımları ile Nasıl Uyum Sağlıyor?

Fraunhofer IPT tarafından geliştirilen yazılım, ticari olarak piyasada bulunan android işletim sistemli akıllı gözlüklerle çalışır ve bunları endüstriyel kullanım için uygun hale getirir. Manuel veya melez süreçlerde bireysel adımları modellemek için bir süreç ve içerik düzenleyicisi olarak kullanılır. Bir şirketteki çalışanlar, ağ ile uyumlu gözlüğündeki bir uygulama aracılığıyla yazılıma bağlanabilir ve belirli bir süreçte adımları sırayla yürütebilir. Bunları akıllı gözlük kullanarak QR kodunu taramak için yaparlar. (örneğin; her üretim siparişinin başında) Bir sonraki işleme adımına gidiyor veya önceki işlemi el/kol/baş hareketleri veya sesle kontrol ederek tekrar ediyorlar. Akıllı gözlük sadece üretim süreçlerini kolaylaştırmakla kalmaz. Ayrıca, şirket genelinde daha hızlı kurulum veya işlem süresi ile ilgili süreçle ilgili bilgiler de oluşturabilirler.

Üretim tesisinin sınırlarını aşan çok kısa kalite kontrol halkaları bu şekilde ayarlanabilir. Ayrıca, çalışanlar devam eden bir süreç boyunca diğer pratik uygulamalara erişebilirler: yakında fotoğraf, video ve konuşma kayıtlarıyla nokta üzerinde açıkça kaydedilebileceği için ürün veya süreç iyileştirme önerilerini özenle yazılı olarak belgelemek gerekli olmayacaktır. Geliştiricilerle görüntülü görüşme yoluyla doğrudan temas da mümkündür, acilen sorunların birlikte derhal çözülmesine izin verir.

Akıllı Gözlüklerin Geleceği

Akıllı gözlükler halihazırda endüstride manuel üretimi kolaylaştırabilirken Fraunhofer IPT araştırmacıları akıllı gözlük potansiyelinin kullanılmaya başlandığından emin. Bir sonraki adım, önleyici risk yönetiminin bir parçası olarak gelecekte ortadan kaldırılabilecek hataların ve arızaların kaynaklarına ve nedenlerine ilişkin sonuçlar çıkarmak olacaktır. Teknolojik gelişmeler uygulanacak ve denenecek ve etkinliklerinin daha kolay ve hızlı bir şekilde izlenmesi sağlanacaktır.

Montaj hatlarında akıllı saatlerin kullanımını incelediğimiz yazımıza ulaşmak için buraya tıklayınız.

 

 

Kaynak:

► Frauhofer