Endüstri 4.0 Strateji Rehberi [Özel Dosya]

Dünyayı sarsan Endüstri 4.0’da ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler, en fazla kazancı elde etme potansiyelini elinde bulunduruyor. Her türlü hammadde, parça ve bileşen tedarik ettikleri küresel üreticilerle birlikte çalışarak yatay entegrasyonlarında etkinlik kazanmak için sayısallaştırmadan yararlanabilirler. Endüstri 4.0 platformlarıyla daha uyumlu hale geldikçe, potansiyel müşterilere daha fazla erişebilirler.

14

Dördüncü sanayi devrimi, şirketleri ve ülkeleri dünya çapında tedarik zincirleri ve sensör ağları aracılığıyla daha sıkı bir şekilde bağlarken, gün geçtikçe küreselleşmeyi teşvik ediyor. Ürünlerin bazı ulusal sınırlar boyunca ticareti zor olsa da Endüstri 4.0 şirketlerin kendi imalat ağlarını korumasına izin verirken, şirketlerin yazılımları da dahil olmak üzere yalnızca fikir ürünlerini devretmelerini sağlayarak bu engellerin üstesinden gelebilir. Örneğin; 3D baskıda yaşanan gelişmeler, herhangi bir şirketin bitmiş parçaları göndermek zorunda kalmadan parçaların, yedek parçaların, endüstriyel ekipmanların her yere alışverişini yapmasını sağlayacak. Operasyonlar aynı anda daha küresel ve daha yerel hale gelecektir.

Şirketinizin Endüstri 4.0 Haritası

Dijital yetenekler, Endüstri 4.0 ile ilerlemek için kritik öneme sahiptir. Dijital yetenekleri geliştirmek zaman ve kararlılık gerektirir. Bu yüzden adım adım bir yaklaşım önemlidir. Bu yazımızda derlediğimiz altı adım ile Endüstri 4.0’da gerçekçi bir yaklaşım ile yol haritanızı oluşturabilirsiniz.

1)Endüstri 4.0 strateji ön haritanızı oluşturun: Endüstri 4.0'da nerede olmanız gerektiğine karşılık kendi dijital bilginizi değerlendirin. Eksikliği kapatmak için net hedefler belirleyin. İşletmeniz için en fazla değeri sağlayacak tedbirleri önceliklendirin ve bunların genel stratejinizle uyumlu olduğundan emin olun. Daha sonra bu ön stratejinin farkındalığını oluşturun. Şirket yapısında, tüm birimdeki çalışanlara bu ön haritadaki görevlerini açık bir şekilde anlatın.

2)Deneme projeniz ile başlayın: Konseptin kanıtını oluşturmak ve işletme değerini göstermek için bunları kullanın. Her proje başarılı olamaz ancak şirketiniz için geçerli olan yaklaşımı öğrenmenize yardımcı olur. İlk denemeler için nispeten dar bir başlangıç kapsamı tanımlayın. Ancak malzemelerden müşterinin sunumuna (satış sonrası servislere kadar) Endüstri 4.0'ın uçtan-uca konseptini dahil edin. Henüz mevcut olmayan standartları veya altyapıyı telafi etmek için pragmatik olarak tasarım yapın. Şirketinizin sınırları dışındaki dijital liderlerle birlikte çalışın. Dijital yeniliğinizi hızlandırmak için yeni başlayanlar, üniversiteler veya endüstri kuruluşlarıyla birlikte çalışın.

3)İhtiyacınız olan yetenekleri tanımlayın: Deneme projenizde öğrenilen dersleri temel alarak, hedeflerinize ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz yetenekleri ayrıntılı bir şekilde çizin ve bu yetenekleri oluşturmak (veya edinmek) için bir plan hazırlayın. İş süreçlerinizi ileriye götürebilecek, iyi tasarlanmış kullanıcı arayüzlerine sahip çevik ve oldukça işlevsel BT altyapısı gibi teknolojik etkinleştiricileri dahil edin.

4)Veri analizinde usta olun: Endüstri 4.0 ile elde edilen başarı, veri olanaklarının kilidini açma ve analitiği yaratıcı ve etkili yöntemlerle kullanmaya bağlıdır. Tüm şirketin stratejik önceliklerine bağlı, kurum içi personel ve dış kaynaklı uzmanlık konularında çalışan çapraz işlevsel analitik yetenekler kurun. İşletmenin farklı bölümlerinden gelen verileri birleştirmenin yollarını geliştirin. (Örneğin, kalite, lojistik ve mühendislik işlevlerinizdeki veriler) Bu yöntemleri, özellikle şirketinizi farklılaştıracak veya müşterilerinizin ilgisini çekebilmek için mümkün olan en çok sayıda alanda uygulayın. Verileri akıllı sistem tasarımı vasıtasıyla elde etmeyi öğrenin, ürünleri müşterilere uyarlamak için gerçek zamanlı analitiği kullanın ve süreçlerinizi sürekli geliştirin.

5)Dijital bir işletmeye dönüştürün: Endüstri 4.0’ı yakalamak, şirketinizin uygulamaları ve buna bağlı tutumlar konusunda büyük olasılıkla önemli değişiklikler gerektirecektir. Dijital bir kültürü teşvik edin. Tüm çalışanlarınız, denemeye istekli olmalı, yeni çalışma yolları öğrenmeli ve buna göre günlük süreçleri uyarlamalı. Endüstri 4.0 uygulamasını uyguladığınızda bu değişikliğin sona ermediğini unutmayın. Şirketinizin, rekabet ortamında ayakta kalabilmesi için Endüstri 4.0’ın tüm evrelerine ayak uydurması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

6)Bir ekosistem perspektifi benimseyin: Müşterileriniz için eksiksiz ürün ve hizmet çözümleri geliştirin. Şirket bünyesinde bunu gerçekleştiremiyorsanız, ortaklıklar kurarak ilerleyebilirsiniz. Kendi şirketinizin sınırlarını - teknik standartlarla - köprü kurmanın yollarını arayın, böylece tam olarak kontrol edemediğiniz platformların bir parçasından kazanç elde edebilirsiniz. Performanstaki en büyük gelişmeler, tüketici davranışını aktif olarak anladığınızda ve iş ortakları, tedarikçiler ve müşteriler gibi karmaşık bir ekosistemde şirketiniz için ayırıcı bir rol organize ettiğinizde ortaya çıkar.

 

Kaynak: strategy-business