Endüstriyel Akıllı Saatler ile Üretim ve Lojistik

Akıllı saatler sadece günlük hayatımızı kolaylaştırmakla kalmıyor, iş süreçlerimizde de yardımcı oluyor. Endüstriyel akıllı saatler, üretim ve lojistikte iş süreçlerinin hızlanmasını ve anlık kontrolü mümkün hale getiriyor.

13

Tüketici elektroniğine yönelik ürün portföyünde artış yaşanması, her kullanıcıya hitap eden ürünler ile akıllı saat kullanımında artış yaşanıyor. Bu saatler genel olarak, adım sayma, sağlık durumu takibi, arama ve mesaj kontrolü ve hızlı iletişim için kullanılıyor. Özellikle Apple ve Samsung ile büyüyen akıllı saat sektörü, saatleri ile ünlü İsviçre markalarını satış rakamlarında geride bırakmıştı. Bu saatler, endüstri 4.0 ile günlük kullanımın ötesine geçerek üretim ve lojistik sektörünü etkisi altına alıyor.

Endüstriyel Akıllı Saat Nedir?

Endüstriyel akıllı saatler; bağlamsal bilgileri uygulama tabanlı iş akışlarına entegre edebilen ve kullanıcıya anlık bilgiler verebilen cihazlardır. Sıradan akıllı saatler genel olarak statik HMI paneller kullanıyorken, endüstriyel akıllı saatlerde dinamik bir deneyim söz konusu. Endüstriyel akıllı saatler, imalat ve lojistik alanındaki iş sorunlarını hedeflemek için kullanılabilir. Bu saatler ile kalite ve verimlilik artışı sağlanabilir, maliyetler azaltılabilir. Bu saatlerin kullanılabileceği bazı alanlar şu şekilde:

► Kalite yönetimi için veri toplama

► Servis ve bakım için uyarı gönderme ve alma

► İntralojistikte iş koordinasyonu

Endüstriyel Akıllı Saatler ile Kalite Yönetimi

Kalite kusurları, genellikle çalışanlara verilen yanlış bilgilerden kaynaklanmaktadır. Akıllı saatler, çalışanlara doğru bilgiyi aktararak, raporlamayı daha kolay bir hale getiriyor. Mağaza katından elde edilen veriler gerçek zamanlı olarak aktarılabiliyor. Yalnızca yazılı bilgiler değil, görüntülü bilgiler de sunulabiliyor. Mevcut ERP uygulamaları ile entegrasyon sayesinde, ilgili çalışanlar gerçek zamanlı bilgi alıyor ve yaklaşan görevler konusunda uyarılıyor. Endüstriyel akıllı kol saatleri kalite yönetimi şu avantajları sağlıyor:

► Belge kusurları bir barkod tarama ve bir kamera ile verimli bir şekilde tespit edilebilir.

► Uygun makine programları kullanılır.

► Standartlaştırılmış iş talimatlarını kullanarak NCC'yi azaltılır.

► Güvenilirlik ve veri kontrollerini güçlendirilir.

► Üretim verileri toplanarak etkili veri toplama süreçlerini hayata geçirilir.

 

Gelen Ürünlerin Kalite Kontrolü

Örnek bir senaryo ile endüstriyel akıllı saat kullanımını daha detaylı bir şekilde aktarmaya çalışacağız. Gelen ve giden malların kontrolünün yapıldığı bir senaryoyu ele alalım.

Malların varışı: Malların gelmesi üzerine, lojistik çalışanları sadece akıllı saatleri aracılığıyla bir kalite yönetim yetkilisinin akıllı saatine bir destek talebi gönderir. İletişimde telefon veya bilgisayar kullanmayarak ‘anlık olarak görülmeme’ sorununun önüne geçilir.

Malların incelemesi: Daha sonra kalite yönetim sorumlusu, akıllı saatte bir kontrol listesi kullanarak bir kalite denetimi gerçekleştirir. Kontrol listesi, gerekli tüm adımların tamamlanmasını sağlar, zorunlu kontrol rutinlerine uyumu artırır

Mal belgeleri: Kalite yönetim sorumlusu, akıllı saatteki tüm ilgili verileri belgelemek için entegre barkod tarayıcı ve yüksek çözünürlüklü kamera kullanır.

Veri depolama: Akıllı saat mevcut bir QM iş uygulamasına bağlı olduğu için tüm veriler uzun süreli arşivleme ve analiz için otomatik olarak depolanır.

Tüm süreçteki asıl güç, veriyi gerçek zamanlı olarak depolayabilmek

 

Kaynak:

►iotforall