Foxconn İnsanları Çıkarıp, Robotları İşe Alıyor

iPhone marka telefonların üreticisi olan Foxconn, robotlar insanların yerini alacak mı soruna somut bir cevap veriyor. Foxconn, üretim hatlarında çalışan insan sayısını azaltarak, yeni robotlar ile daha hızlı ve hatasız üretim yapma hedefini açıkladı.

09

Endüstri 4.0, yapay zeka, nesnelerin interneti, arttırılmış gerçeklik gibi birçok kavramın hayatımıza girmesiyle birlikte merak edilenlerin en başında gelen “Robotlar, insanların yerine tercih edilecek mi?” sorusuna, yakın zamanda Foxconn Teknoloji Başkanı Terry Gou, Hon Hai Precision Industry'nin yıl içinde düzenlediği genel toplantısında cevap verdi. Gou: “Üretim bantlarımızda 40 bine yakın robot işçimiz var ve yakın zamanda fabrikalarımızı tümüyle otomasyona geçirmeyi hedefliyoruz. Yeni nesil iPhone'ların hepsini robotlar üretecek” dedi.

Üretim bantlarının birçoğunu ele geçirmeye hazırlanan robotlarla birlikte başlayan otomatikleşme süreci fabrikalarda çalışanların birçoğu için işsizliğe sebep olacak. Gelecek için yapılan araştırmalar ve çalışmalar bu öngörüyü doğrular nitelikte. ABD’de sağlık, gıda, teknoloji sektörlerinin % 47'lik bölümünün robotlara devredileceği biliniyor. Foxconn'da bu yolda emin adımlarla ilerleyen büyük şirketlerden birisi.

Çin’de akıllı telefon devlerinden olan iPhone'un ve Samsung’un en büyük tedarikçisi olan Tayvan merkezli şirket, 2014’te iPhone serisinin 6. modelinin çıkışı ile birlikte montaj işinin yarısını robotlara yaptırmıştı. Bununla birlikte firma robotları insanlara tercih etmiş ve bu durumdan bir hayli memnun olacak ki, iş gücünün tamamını robotlara bırakmaya hazırlanıyor. En büyük hedefi ise çalışan sayısını azaltarak daha hızlı ve hatasız üretim gerçekleştirilmesini sağlamak ve maliyet tarafında da önemli kazanç elde etmek. Ayrıca şirket bunun uzun vadede iş gücü kaybına yol açmayacağının da altını çizdi. Otomasyona geçişini hızlandıran Foxconn yaptığı açıklama ile endüstri ve teknoloji dünyasını heyecanlandırıyor. Ancak bu heyecanın yanında insanların işsiz kalacağı korkusu ile de gündem konusu olmaya aday görünüyor.

Terry Gou, Hon Hai Precision Industry'nin Taiwan’da düzenlediği genel yıllık toplantısında konuştu. 40 bine yakın robotun üretim bandında aktif rol aldığını ve ileride tamamen otomasyona geçmiş bir fabrika olma hedefleri olduğundan bahseden Gau, her yıl 10 bin robotun daha ekleneceğini ve bu ekosistemin artarak büyüyeceğine dikkat çekerek birçok kişide soru işaretleri bıraktı. Sorulardan en önemlilerinden bir diğeri ise "Foxconn'un hedefleri nasıl etkiler bırakacak?" oldu.

Foxconn’un Tarihsel Robot Süreci

2011 yılında Foxconn, Reuters'e göre, üretimini otomatikleştirmek için üç yıl içinde 1 milyonluk robot üretmeyi planladığını açıklamıştı. O yıllarda şirket Çin’de 1 milyon işçiyi istihdam ediyordu ve fabrikalarındaki işçi intiharları (Çin'deki bağlantıdan alınan bilgiler dahilinde) raporlarının ardından büyük baskı altında kalıyordu

2012'nin sonunda şirket, hedefine ulaşmak için yılda 300.000 robot üretmesi gerekirken yalnızca 30.000 robota sahipti. 2013 yılında, şirket otomasyon planlarının ispatlanmasının zor olduğunu kabul etti. (Çin'de ki bağlantıdan alınan bilgiler dahilinde). Foxconn’un fabrikalarındaki insan işçileri yerine tercih edilen robot kolları “Foxbots” olarak adlandırdı. Foxbots ile üretimine otomasyonu dahil etme adımlarını atmış oldu.

2015 yılında Gou, o yılki genel kurul toplantısında Foxconn'un 2020 yılına kadar fabrikalarının % 30'unu otomatikleştireceğini söyledi. Bir sonraki yıl, şirket bir fabrikasındaki 60.000 kişiyi otomasyon sebebiyle işten çıkardı. Bununla birlikte tam olarak kaç tane işçiye veya robota sahip olduğu ya da bunlarla kaç adet iş yaptığı belirsizdir. Şirket bu sorulara net cevaplar vermemiştir. Muhtemelen otomasyon planları umduğundan daha yavaş gitmektedir. Bir şirket raporu, Aralık 2016 itibarıyla çalışan sayısını 837.000 olarak açıklamıştır. Bu işlerin % 80'inin yerini aldığını varsayarsak, 500.000 kişinin işini kaybetmesi anlamına gelmektedir. Yine de, bu büyük pazarın en azından şirketin otomasyon yeteneklerinden emin olduğuna dair bazı işaretler var. Elektronik cihaz montajında kullanılan bulut hizmetleri ekipmanı ve endüstriyel robotlar yapan Foxconn Industrial Internet, Şangay'ın borsasında son derece başarılı bir liste oluşturdu. Ticaretin ilk gününde, anakarada listelenecek en yüksek değerli teknoloji şirketi olan 61 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı.

Dünya genelinde önemli bir nokta ise, Eylül 2014’ten bu yana Guangdong eyaletindeki Dongguan kentinde toplam 505 fabrikada robot teknolojisine 4.2 milyar yuan (yaklaşık 630 milyon dolar) yatırım yapıldığı belirtiliyor. Bu da robot teknolojisine önemin habercisi ve geleceğin en çok yatırım alacağı alanlar arasında ilklerde olacağının göstergesi durumda.

Foxconn ve 3 Aşamalı Üretim Planı

Üretimdeki gelişimi 3 aşamalı olarak yürütmeyi planlayan Faxconn önemli noktalara değindi. Foxconn Otomasyon Teknolojisi Geliştirme Komitesi genel müdürü Dai Jia-peng,ilk aşamada insanların iş sürecinde kendileri için tehlikeli ve hoşa gitmeyen işleri otomatikleştirmeyi hedefliyor. Çalışanların pozisyonlarını otomatik hale  getirilmiş iş istasyonları ile değiştirerek iş kazalarının önüne geçmek istemesi,  olumlu yorumlar almasını sağladı. Diğer bir aşamada ise ürün bantlarını tümüyle otomasyona geçirerek robot ve insanların birlikte çalışacağı üretim bantlarını ortadan kaldırmayı hedefliyor ki bu üretim alanında robotların insanların yerine tercih edilmesi konusunda adım atıldığını en büyük göstergesi olacak. Şirket şuan da LCD monitör ve bilgisayar üreten bazı fabrikalarının üretim bantlarında kullanıyor. Gereksiz robotların devre dışı bırakılarak daha düzenli bir robot yerleşimi yapmakta ikinci aşamanın temel hedefini oluşturuyor. Son aşamada ise insanın üretimden çekilmek istenilse de şirket için vazgeçilmez bir değer olduğunun kanıtı niteliğinde. Belli bir sayıda insan istihdamı sağlayarak lojistik, test, kontrol ve inceleme aşamalarında görevlendirilmesi planlanıyor. Yapılan açıklamada, “Daha önce çalışanlarımız tarafından yapılan ve tekrara dayanan işleri robotlar ve diğer yaratıcı üretim teknikleriyle gerçekleştiriyoruz. Eğitimle çalışanlarımızı üretim sürecinde araştırma geliştirme, süreç ve kalite kontrolü gibi yüksek katma değerli alanlara yönlendiriyoruz. Üretim faaliyetlerimizde otomasyondan ve insan gücünden yararlanmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

 

Kaynak:

► Quartz Media

► BBC

Yazar: Canan Bulut