Gartner'ın 2018 ve Sonrası için Stratejik Öngörüleri

Teknolojik gelişmelerin hızla ilerlemekte olduğu bir dönemde şirketler adına belki de en önemli sorun geleceği öngörememek. Geleceği öngörebilen firmaların daha iyi çıkışlar yakaladığı ve yakalanan bu çıkışların şirketlere çok büyük ekonomik katkılarının olduğu tartışılamaz bir gerçek. Bu konuda Gartner'ın 2018 yılı ve sonrası için teknoloji ve özellikle bilgi teknolojileri üzerine çeşitli stratejik öngörülerini sizler için derledik.

26

Geleceğin evlerinde sizlerin yapması için zaman harcamanızı gerektiren faaliyetlerin sayısı oldukça azalacak. Öyle ki kahve makineleri akıllı telefonlardaki bir uygulamaya bağlanarak istenilen oranda kahve hazırlayacak, çamaşır makineniz giysilerinizin barkodlarını tarayarak hangi sıcaklıkta modda yıkaması gerektiğini belirleyecek ve evlerinizdeki klimalar kendi bakım ve kontrollerini yapmak kabiliyetine sahip olacak. Bu gelişmelerin en ilginç yanı ise bunlar cihazların spesifik tasarımlarının üzerine çok da komplike teknolojiler eklenmeden yapılacak. Bahsettiğimiz bu olaylar Gartner'ın IoT hakkındaki 2018 ve sonrasındaki öngörülerini barındıran faaliyetler.

Dijital inovasyonlarda devam eden bu evrim sonsuz teknoloji ve seçeneği şirketler için hazır hale getirdi. Bu trend yakın zamanda sona ermeyecek gibi görünüyor ve bilgi teknolojileri liderleri stratejilerini makul bir adımda ilerletmek için çeşitli düzenlemelere ihtiyaç duyuyorlar.

Gartner üyesi ve başkan yardımcısı olan Darly Plummer, Gartner Sempozyumu'nda tüketiciye yönelik kuruluşlardaki CEO'ların geleceği ne olursa olsun sürdürülebilir bir adım geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

1) Tüketiciler Görsel ve Sesli Aramayı Sevdiler

Web sitelerini muhteşem bir öngörüyle görsel ve sesli aramayı destekler hale getiren markalar 2021 yılına kadar dijital ticaret gelirlerini %30 artıracaklar.

Görsel ve sesli aramaların hızlı bir şekilde popülaritesinin artması ve baskın mobil kullanımları göz önüne alarak işletmelerin tüketicilerdeki bu değişimden en iyi şekilde faydalanmanın yolunu bulmalıdırlar. Bu arama türü pazarlamacıların tüketicilerin alışkanlıkları hakkında daha sağlam bilgi toplamasına da olanak sağladı ve bunu önceden gören firmalar müşteri memnuniyetine yönelik yaptığı birçok gelişmeden olumlu geri dönüş aldı.

2) Dijital Devler Kendilerini Aksatacak

2020 yılına gelindiğinde günümüz en büyük 7 dijital firma arasında olan 5 dev firma bir sonraki liderlik fırsatını yakalayabilmek için bilerek kendilerini aksatacaklar.

Amazon, Apple, Facebook ve Google gibi dijital devler daha önceleri keşfedilmemiş görüntülü ve sesli arama gibi seçeneklere ellerini uzatarak sektörü büyük oranda dağıttılar. Bununla birlikte dev firmalar o kadar büyüdü ki farklı bir yani gelir alanı sağlamakta oldukça zorlanıyorlar. Ve yeni fırsatlar yaratmak için potansiyel olan kendi gelir merkezlerini ortadan kaldıracaklar. Bu alanda daha önceden uygulanmış bir örnek olarak Apple'ın Ipod'lar ile gelen müzik dinleme uygulamasının ihtişamını Iphone'lar ile ortadan kaldırması gösterilebilir.

3) Meşru Kriptolu Para Birimleri

2020 yılına gelindiğinde bankacılık sektörü kayıt zinciri tabanlı kriptolu para birimleri kullanarak  bir milyar dolarlık işletme değeri elde edecek.

Şu anki sanayi gelirlerinin brüt çıktılarını yanında bir milyon çokça yüksek bir rakam gibi görünmemekte. Fakat 900'den fazla olması planlanan kriptolu para birimleri ile bankacılık sektörünün ciroları çeşitli sektörlere kapı açabilir.

4) Artan Sahte Haberler

2022 yılına gelindiğinde olgun ekonomilerdeki bireylerin çoğu doğru haber yerine sahte haberler edineceklerdir.

Sahte haberler arttıkça şirketlerin, markaları ve ürün içerikleri hakkında söylenenleri çok aktif bir şekilde takip etmeleri gerekecektir. O zamanlar geldiğinde firmalar başkalarının marka değerlerini azaltacak girişimlerinin önünü kesmelidir.

5) Taklit Gerçekler, Gerçekleri Aşacak

2020 yılına kadar yapay zeka tarafından yönlendirilen sahte gerçekliklerle hazırlanan içeriklerin yaratılması bu içerikleri tespit etme yeteneklerinin önüne geçecek.

Taklitçi gerçeklik ortaya çıktığı şekilde olmayan veya gerçekleşmeyen olayları canlandırmak için manipüle edilmiş bir dijital medya illüzyonudur. Şu anda yapay zeka görüntüleri olduğu kadar insanları da hızlı bir şekilde başarıyla kategorize edebiliyor. Her ne kadar yapay zeka sahte içerikleri tespit etme kabiliyetine sahip olsa da bununla birlikte insanlardan gelen bir yönüyle sahte içerik yaratma kabiliyeti de gelişti ve gelişecek. Ve ileride ne yazık ki içeriği yaratma yeteneği tespit yeteneğinin önüne geçecek.

6) Botlara Devir

2021 yılına kadar işletmelerin %50'den fazlası bot oluşturma konusunda mobil uygulama geliştirmeden daha fazla para harcayacak.

Bireysel uygulamalar tükendi. Artık dönem botların dönemi. Uygulama sonrası dönemde chat botları yapay zekanın bir diğer yüzü olacak ve botlar uygulamaların oluşturulma biçimini değiştirecek. Bir mağazadan bir mobil uygulamaya indirilen geleneksel yöntemler müşterilere yönelik birçok seçenekten yalnızca bir tanesi olacak.

7) Çok Yönlülük Uzmanlaşmanın Önüne Geçecek

2021 yılına gelindiğinde bilgi teknolojileri personelinin %40'ı çok çeşitli rolleri ve görevleri olan kişiler olacak ve çoğunlukla teknoloji ile ilişkili olmaktan uzak çok yönlükçüler olarak adlandırılacaklar.

Bilgi teknolojileri alanındaki çalışanların şuanda yaklaşık %40'ı sadece belirli alanlarda uzmanlaşmış kişiler fakat bu oranda büyük bir değişim olması öngörülüyor.

8) Yapay Zeka Daha Fazla İş Alanı Yaratacak

2020 yılına gelindiğinde yapay zeka yalnızca 1.8 milyon işi ortadan kaldırırken ortaya 2.3 milyon farklı iş çıkaracak olumlu bir sistem halini alacak.

2020 yılından başlayarak sürekli olarak büyüme gösterecek olan yapay zekanın sektörlerde istihdam üzerine olumlu bir etki yaratacağı düşünülüyor. 2020 yılına kadar endüstrilerin çoğunda iş kaybı yaşanmadan zaman ve emek tasarrufu yapılacak. Yapay zeka insanları tamamen değiştirmek yerine mevcut işleri güçlendirecek ve verimliliği artıracak.

9) IoT Her Yerde Olacak

2020 yılında IoT teknolojisi yeni ürün tasarımları yapılacak olan elektronik cihazların %95'inde yer alacak.

IoT'yi çevreleyen teknoloji geliştikçe IoT'nin özellikleri ile bir üründe minimum maliyeti elde etmek mümkün hale gelecek. Bu sistemin geleceğinde öngörülen bu yapıya göre tedarikçilerin bu teknolojilerin tüketicilerin kullandıkları her elektronik cihaza nasıl uygulanacağını düşünmeleri gerekmektedir.

10) IoT Kaynaklı Güvenlik Açıkları Oluşacak

2022 yılına gelindiğinde IoT için tüm güvenlik bütçelerinin yarısı koruma yerine arıza giderme, geri çağırma ve güvenlik arızalarına gidecek.

IoT için güvenlik risklerinin belirlenmesinin zorluklarından dolayı ise güvenlik harcamaları için mevcut bütçeler az kalacak.

 

Kaynak:

►gartner.com