Küresel Ticareti Değiştirecek 5 Teknoloji

Endüstri 4.0 ile gelen yenilikler, küresel ticarette yeni bir dönemi başlatıyor. Farklı teknoloji ve hizmetlerin entegrasyonu, küresel ticaret maliyetlerini azaltıp, verimliliği artırıyor. Bu yazımızda küresel ticaretin yarınını hazırlayan 5 teknolojiyi derledik.

12

Buhar gücü ile başlayan sanayi devrimi, dünyayı değiştiren küresel ticaretin en önemli parçası oldu. Devamındaki süreçte nakliye konteynırları ile küreselleşmenin temelleri atıldı. Konteynır numaralarını okumak için Optik Karakter Tanıma (OCR), Radyo Frekansı Tanımlaması (RFID) ve gönderilerin tanımlanması ve izlenmesi için QR kodları ile ticari belgelerin temel sayısallaştırılması gibi teknolojiler, uluslararası ticaretin güvenilirliğini ve verimliliğini artırdı.

Aynı zamanda dijital ticarete geçiş ile ticaret daha verimli, daha kapsayıcı ve daha az maliyetli hale geldi. Günümüzde ise endüstri 4.0, küresel ticarette yepyeni bir dönemi başlatıyor. İşte küresel ticareti dönüştüren 5 teknoloji:

1)Blockchain

Blockchain ve Blockchain tabanlı kayıt sisteminin küresel ticaret tedarik zincirindeki etkisi artarak devam ediyor. Dubai Chamber of Commerce and Industry gibi birçok örgüt yüksek maliyetler, şeffaflık ve güvenlik eksikliği gibi küresel ticaret konularına hitap etmek için blockchain teknolojisinden yararlanmak amacıyla bir girişim başlattı.

Blockchain, malların daha verimli ve güvenilir hale getirilmesinin yanı sıra, ticaret finansmanını da etkliyor. Örneğin; uluslararası ticarette kullanılan bir ödeme mekanizması olan bir Kredi Mektubu (LoC) elde etmek için uzun ve sıkıcı süreci basitleştirmek için blockchain kullanılıyor. Benzer şekilde Deloitte; bir Hint özel bankasının 20-30 gün kadar süren ihraç süresini, birkaç saate kadar indirmeyi başardı.

2)Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi, ticari nakliye rotalarını optimize etmek, limanlardaki gemi ve kamyon trafiğini yönetmek ve e-ticaret arama sorgularını bir dilden diğer dillere çevirmek ve çevrilmiş envantere yanıt vermek için kullanılabilir.

Verimlilik artışı ve daha iyi tüketici olmanın yanı sıra, küresel ticareti sürdürebilir hale getiriyor. Örneğin; Google, 2016 yılında Global Fishing Watch'u başlattı. Gemi hareketlerine ve uydu verilerine dayanan ticari balıkçılık faaliyetleri hakkında küresel bir görüş sunarak, yasadışı balıkçılıkla mücadele amaçlı makine öğrenimini kullanan gerçek zamanlı bu araç, şüpheli davranışları tanımlamak ve sürdürülebilir politikalar geliştirmek için hükümetler ve diğer kuruluşlar tarafından kullanılabilir.

3)Dijital Platformlar Üzerinden Ticaret

Çevrimiçi hizmetlerin ticaretini yapmak, bundan birkaç yıl öncesine kıyasla çok daha kolay. Upwork gibi dijital platformlar, geniş bir hizmet yelpazesi ile kullanıcıların dünyanın her yerinden servis sağlayıcılarını bulmasını sağlıyor. Sırbistan'daki bir web geliştiricisinden, Pakistan'daki bir muhasebeciye, Filipinler'deki bir sanal asistana kadar her şeyi dijital platformlar aracılığıyla bulmak mümkün. Servis sağlayıcılar ile müşterilerin iletişim halinde kalması, iş süreçlerinin kısalmasını ve verimliliğin artmasını sağlıyor.

4)Üç Boyutlu Baskı

3D baskı, fiziksel anlamda küresel ticaret hacminde önemli değişimlere neden olacak. Daha az emek gerektiren, ithalat ihtiyacını azaltan ve daha ucuza üretimi mümkün hale getiren 3D baskı, işletmelerin ticaret anlayışını değiştiriyor. Artık ürünlerin değil, tasarımların ve çizimlerin satıldığı bir döneme doğru ilerliyoruz. Daha ucuz ve daha kullanılabilir özellikler sunan 3D baskının, küresel ticaret hacmini yüzde 25 oranında düşüreceği tahmin ediliyor.

5)Mobil Ödemeler

Dijital teknolojilerin, finans sektörüne entegrasyonu yeni bir dönemi başlatıyor. Belki de birkaç yıl içinde yanımızda cüzdan veya kredi kartı taşımaya gerek kalmadan tüm işlerimizi halledebileceğiz. Hatta bu bireysel tüketim ile sınırlı kalmayarak küresel ticarete de yansıyor. Bazı hükümetler bitcoin gibi kripto paralar ile ithalat-ihracat yaparak ödeme teknolojilerine yönelik girişimlerde bulunuyor.

 

Kaynak:

►WEF