Omron’un Üretime İnovasyon Getiren Otomasyon Çözümleri

Omron, Endüstri 4.0 çerçevesinde şeffaf, akıllı ve interaktif fabrika ve tedarik zincirine yönelen dönüşüme bakışını ortaya koyan "Entegre", "Akıllı" ve "İnteraktif" otomasyon çözümleri.

22

Global rekabette yer edinmek için yüksek verimlilik düzeyini korumanın öneminin tartışılmaz olduğu günümüzde makinelerin daha çok kullanılmasına ve üretim açısından daha fazla verim elde edilmesine olanak tanıyan yeni üretim yöntemleri ve akıllı proses optimizasyonu sunan Endüstri 4.0 çerçevesinde geliştirilmiş konseptler artık üreticiler arasında oldukça yaygın şekilde uygulanıyor.

Bu bağlamda Omron, "Entegre", "Akıllı" ve "İnteraktif" otomasyon çözümleri ile şeffaf, akıllı ve interaktif fabrika ve tedarik zincirine yönelen bu dönüşüme bakışını, geleceğin teknolojilerinin nasıl gerçekleştiğini, bunları kendi sistemlerinize nasıl uygulayabileceğinizi daha detaylı anlatabilmek için, 16-19 Mart tarihleri arasında TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek WIN Otomasyon Fuarı standına davet ediyor.

 

Endüstri 4.0 ile Omron’un Kurucusunun Öngördüğü Gelecek Gerçekleşiyor

İlk sanayi devrimi üretime mekanizasyonu getirirken, ikinci sanayi devrimi elektriği getirdi. 1970'lerde gerçekleşen üçüncü sanayi devrimi ise bilişim teknolojilerinin gelişiyle üretim proseslerini daha da geliştirdi. Bu üç sanayi devrimi de sonradan tanımlanmıştı. Şimdi ise ilk defa, Endüstri 4.0 terimi bir devrimi daha gerçekleşmeden tanımlamak için kullanılıyor. Devrim olduktan sonra açıklama sunmak yerine devrimin gelişi için uyaran görevi görüyor.

Endüstri 4.0 yani dördüncü sanayi devrimi, aynı zamanda Omron’un kurucusu Kazuma Tateishi'nin 1970 yılında Uluslararası Gelecek Araştırmaları Konferansı'nda sunulan SINIC teorisine mükemmel bir şekilde uyuyor.

SINIC teorisine göre; bilim, teknoloji ve toplum döngüsel bir ilişkiyi paylaşır ve birbirlerini karşılıklı olarak etkilerler. SINIC teorisinde açıklanan gelecekteki optimizasyon toplumunda, Kazuma Tateisi, insan zekâsının ve hislerinin bir kısmını otomatik hale getiren teknolojilerin gelecekteki gelişimlere temel teşkil edeceğini tahmin ediyor. Gelecekteki bu toplumda, insanlar ve makineler ideal bir uyum seviyesini yakalayacağını belirtiyor.

 

Dijitalleşmenin Merkezinde Makine Otomasyonu

Dijitalleştirilmiş üretimin başarılı bir şekilde uygulanması, üreticinin ekosisteminde bir araya getirilmiş birçok temel yetkinlik gerektirir. Makineler, üretimin temeli olarak düşünülür ve dolayısıyla makinelerin performans göstermesini sağlayan sistemler, üretimde akıllı veri kullanımını sağlayan temel etkenlerdir. Gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmeyecek donanım ve yazılım platformları kullanarak tam kapsam ve makine otomasyonu sağlanabilir.

Giriş: Omron, proximity sensör, fotoelektrik cihazları, ölçüm, anahtarlama ve görsel denetim gibi algılama teknolojilerine sahip.

Lojik: Omron’un tamamen ölçeklenebilir makine kontrolörü platformu, sektörün en kararlı PID sıcaklık kontrolörü ve ayrıca lider hareket ve güvenlik kontrolörü teknolojisi her makinenin kontrol ihtiyaçlarının tüm yönlerini kapsar.

Çıkış: Omron’un değişken hızlı sürücüleri, servo sistemleri, elektrik şalter panoları, katı hal röleleri ve elektromekanik röleler ile G/Ç cihazları güç ve hareketi yönlendirir ve yönetir.

Güvenlik: Makine korumasının tüm yönlerini kapsayacak şekilde güvenlik switchinden güvenli sürücüye kadar eksiksiz çözüm kapasitesi sunar.

Robot: Omron’un yeni bir temel özelliği de makineleri ve hatları verimli bir şekilde ve birçok robot teknolojisiyle tamamen entegre ederek bağlama kapasitesidir.

Omron’un teknolojisi, haberleşmeyi ve bağlantılı verileri akıllı sistemler oluşturmak için verimli ve güvenilir bir şekilde kullanmasına olanak sağlar. Gelişmiş platform temelli cihazlar, ürünleri (nesneleri) ilgili verilere bağlamasına ve makine odaklı Nesnelerin İnterneti çözümleri oluşturmasını sağlar.

Dijitalleştirilmiş üretim ortamında temel faktör, sensör ve makine verilerinin sorunsuz dikey haberleşmesidir. SQL gibi veri haberleşmesi teknolojileriyle desteklenen yatay tesis genelinde entegrasyonun sağlanması da dikey entegrasyon kadar önemlidir. 

 

Dijitalleşen Üretim için Omron’un İnovatif Otomasyon Çözümleri

Omron, bu dijital endüstriyel geleceğin zorluklarını ele almak amacıyla, tamamen ölçeklenebilir otomasyon çözümlerinden ve otomasyon varlıklarının sorunsuzca yeniden kullanılabilmesinden yararlanan teknolojilerle makineleri otomatik hale getiriyor. Sektördeki uzun yıllara dayanan tecrübesi ve yetkinliklerini kullanarak, tüm otomasyon çözümlerinin tüm kullanım ömrü boyunca dijitalleşmeyi kapsamına almayı hedefliyor.

Şimdi gelin Omron’un sektöre en son sunduğu ürün ve çözümlerine kısaca göz atın.

 

Yeni Endüstriyel Robot Çözümleri

Omron, 1 Nisan 2016 tarihinde dünyanın 39 ülkesinde yeni endüstriyel robotlarının lansmanını gerçekleştirdi. Bu lansmanda Omron Adept Technologies, Inc. tarafından geliştirilen, sınıfının en iyisi 49 adet yeni robot bulunuyor. Robotların üretim ortamına entegre edilmesini kolaylaştırmak amacıyla bu robotlara Omron'un sensörleri, güvenlik bileşenleri ve ödüllü NX/NJ serisi makine otomasyon kontrolörleri entegre edildi.

Omron'un benzersiz yazılım ve kontrol mimarisi kombinasyonu, hızlı değişim gerektiren çok çeşitli ürünlerin üretilmesinden kaynaklanan fabrika otomasyonu sorunlarını çözüyor. Ortak kontroller, entegre yazılım mimarisi ve geliştirme ortamı, mevcut ve gelecekteki ihtiyaçları karşılayarak süreç tasarımını kolaylaştırıyor, daha esnek çalışma imkanı sunuyor ve bakımı öngörülebilir hale getiriyor.

Bu küresel lansman ile Omron, robotlara algılama, kontrol, hareket ve güvenlik özellikleri entegre ederek üretimi ve verimliliği arttıran yenilikçi çözümler sunma hedefini bir kez daha göstermiş oldu.

 

Mobil Robotları Keşfedin

Omron, ilk endüstriyel mobil robot ürün serisi olan LD platformunu 20 Ocak 2017 tarihi itibariyle kullanıma sundu. Omron mobil robotlar, büyük tesislerin çevresindeki hareketli ürünlerde verimlilik ve maliyet tasarrufuna yeni bir boyut kazandırıyor. 7/24 hızlı, güvenilir materyal taşıma için geliştirilen benzersiz mobil robot ailesi en dinamik ortamlarda bile kendi kendini yönlendirebiliyor.

Mobil robotlar; verimi artıran, makinenin kapalı kalma süresini azaltan, hataları ortadan kaldıran, malzeme izlenebilirliğini iyileştiren ve çalışanların karmaşık becerilerini gerektiren görevlere odaklanmalarını sağlayan tam bağımsız akıllı araçlardır. Ayrıca, geleneksel AGV'lerin aksine, mobil robotlar tesisin mevcut kurulumu içerisinde hareket edebilir ve yüksek bedelli alt yapı yatırımları gerektirmez.

 

İnsan Partnerine Uyum Sağlayan Masa Tenisi Robotu "FORPHEUS" 

Omron’un ödüllü masa tenisi robotu "FORPHEUS", makinenin insan partnerine uyum sağlaması yoluyla, bu teknolojik evrimin insanlar ile makineler arasında oluşturmayı amaçladığı yeni ilişkileri göstermek amacıyla yapıldı. Robot, insan rakibi karşısında uzun süre arka arkaya topa vurabilecek şekilde tasarlandı. Bu bakımdan, rakibinin fiziksel hareketi ile topun konumu hakkındaki verilere dayanarak topun yörüngesini ve hızını öngörmekte ve topu, rakibin tekrar vurmasını kolaylaştıracak bir noktaya ve uygun bir hızla geri göndermektedir. 

 

Pano Üretiminde Yenilikler “Kontrol panoları için yeni değerler”

Kontrol panosu tasarımında ve üretiminde gerçekleşen her gelişim, üretim tesislerindeki bir başka gelişime zemin hazırlar; bu nedenle bu gelişimlerden yalnızca pano üreticileri değil, son kullanıcılar veya makine üreticileri de faydalanır.

Pano tasarımında, pano üretim süreçlerinde ve panolarla insan etkileşiminde yeni ürünler, kablolama teknikleri ve teknolojileri yoluyla yenilikler yapılabilirse kontrol panosu üretimi kolaylaşır ve verimlilik açısından büyük bir ilerleme gerçekleşir. Kontrol panolarındaki ürünlerin teknik özellikleri için kullanılan ortak Pano Değer Tasarımı konseptini başlangıç kabul ederek Omron, müşterilerine kontrol panosu gelişimi ve süreç yeniliği sunuyor.

 

Yeni Endüstriyel PC, Üretim Sahalarını "Entegre" ve "Akıllı" Hale Getiriyor

Omron’un yeni Endüstriyel PC Platformu (IPC), tüm dünyadaki üretim sahalarına ve ekipmanlara "entegre" ve "akıllı" otomasyon sunan yeni bir kontrol platformu. Omron, üreticiler ile birlikte PLC ve IPC dahil geniş bir fabrika otomasyonu ürün gamı ve EtherCAT gibi açık endüstriyel ağlar kullanan benzersiz otomasyonunu geliştirerek üretimde yenilikçilik üzerinde çalışıyor.

 

Yeni 1S Servo, Makine Tasarımı ve Verimliliği Geliştiriyor

Omron, kullanıcıların makine verimliliğini önemli ölçüde artırmasına olanak sağlayan özellikleri optimum kurulumla birleştiren yenilikçi bir servo sistemleri ürün serisini piyasaya sürdü. Günümüz makine üreticilerinin gereksinimlerini karşılamak üzere özel olarak üretilen yeni 1S servo serisindeki ürünler, olağanüstü performansın yanı sıra yerden tasarruf sağlayan kompakt bir yapı sunuyor ve 100 W - 3 kW güç değerleriyle sağlanıyor.

 

Kompakt Makineler için Gelişmiş Kontrol: NX1 Makine Kontrolörü

NX1; EtherNet/IP ve EtherCAT bağlantısı, hareket kontrolü ve I/O özelliklerini kompakt bir pakette birleştirerek küçük ve orta büyüklükteki makineler için gelişmiş hareket ve pozisyon kontrolü sağlayan Sysmac otomasyon platformu için giriş düzeyi kontrolörüdür. Elektronik kam ve interpolasyon, makine hızını ve hassasiyetini artırarak verimliliğin ve kalitenin artmasını sağlar. Dahili EtherCAT portu ve harici IO-Link ana ünitesiyle cihazlardan toplanan veriler, dahili EtherNet/IP portu üzerinden makineler arasında paylaştırılabilir. Bu durum, kestirimci bakım ve tam entegrasyon sağlayarak makine duruş süresinin azaltılmasına ve verimliliğin artırılmasına yardımcı olur.

 

IO-Link, Dijitalleşmenin ve haberleşmenin Sensör Seviyesine Kadar İnmesini Sağlar

Omron’un IO-Link ürünlerinin ilk basamağında; Fotoelektrik Sensörler, Renk İşaret Sensörleri, Endüktif Sensörler ve IO-Link Master Üniteleri bulunmaktadır. Sensörler ve Kontrolörler, IO-Link ile bağlanarak, geri gelen ışık seviyeleri gibi sensörlerin kararlı çalışması için gereken tüm bilgiler görülebilir. Artık, sensör seviyesinde izleme ve hata algılama işlemleri mümkündür. Bu da gereksiz duruş sürelerini azaltır, kestirimci bakımda yardımcı olur ve devreye alma süresini kısaltır.

 

Tam Entegre Bir Platform: Sysmac Otomasyon Platformu

Sysmac, otomasyon tesisiniz üzerinde tam kontrol ve yönetim olanağı sağlayan entegre otomasyon platformudur. Bu platformun merkezinde yer alan Makine Kontrolörü serisi tüm makine cihazlarını senkronize kontrol etme olanağının yanı sıra hareket, robotlar ve veritabanı bağlantısı gibi gelişmiş işlevsellik de sunuyor. Birden fazla disiplinin bir araya getirildiği bu konsept sayesinde çözüm mimarinizi sadeleştirebilir, programlama ihtiyacını azaltabilir ve üretkenliği optimize edebilirsiniz.

Sorunsuz Makine Kontrolü ve Fabrika Otomasyonu

Tek bağlantı ve tek yazılımla tek makine kontrolü: Omron, Sysmac otomasyon platformunu işte böyle tanımlıyor. Makine Otomasyon Kontrolöründe lojik, hareket, güvenlik, robotlar, görüntü sistemi, bilgi, görselleştirme ve ağ oluşturma tek bir yazılımda bir araya getiriliyor: Sysmac Studio. Bu tek yazılım, özel bir 3D hareket simülasyonu aracı da içeren gerçek Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) sunuyor. Makine kontrolöründe yerleşik EtherCAT ve EtherNet/IP standart olarak geliyor. Tek bağlantı amaçlı iki ağ, gerçek zamanlı hızlı makine kontrolü ve veri tesisi yönetimi arasında mükemmel uyum sağlıyor.