Robotlar için Elektronik Cilt Geliştirildi

Teksas Üniversitesi araştırmacıları, robotlar için elektronik cilt geliştirdi. Esnek ve su geçirmez yapıda olan elektronik cilt, özellikle yeni nesil kollobratif robotların geliştirilmesini sağlayacak. Böylelikle insan-robot iş birliğinde yeni bir döneme girilebilir.

15

Robotların insanlarla birlikte çalıştığı ve kritik görevlerde kullanılmaya başlandığı günümüzde, bu robotların ‘dokunma hissine’ sahip olması büyük önem taşıyor. Böylelikle sistemdeki bileşenlere veya robotların kavradığı malzemelere zarar verilmeyerek, hassas görevler daha kolay bir şekilde yerine getirilebiliyor. Teksas Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden Profesör Dr. Zeynep Çelik Butler liderliğindeki bir araştırma ekibi, elektronik cilt patenti alarak bu alandaki çalışmalara bir yenisini ekledi.

Elektronik Cilt 0.2 Mikron Kalınlığında

Geliştirilen ultra esnek ve su geçirmez özellikteki elektronik cildin 0.2 mikron kalınlığında olması, robotlar ve protezlerde kullanım rahatlığı sağlıyor. Üstelik insanlardaki kıl kalınlığının yaklaşık 40-50 mikron olduğu da düşünüldüğünde, elektronik cildin bu konuda oldukça verimli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca elektronik ciltteki sensörlerin kimyasal ve neme dayanıklı bir poliimid içinde paketlenmiş olması da önemli bir avantaj sağlıyor.

Akıllı cilt teknolojisi, robotların sıcaklık ve yüzey değişikliklerini algılamasına olanak tanıyor. Bu da robotla birlikte çalışan kişinin daha güvende olmasını sağlıyor.

Gelecekteki potansiyel uygulama alanları arasında ise tıbbi ve askeri teknolojiler yer alıyor. Örneğin; elektronik cildin entegre edildiği protezler, kullanıcılara yüzey yapısı ve sıcaklığı gibi bilgileri vererek bir nevi dokunma hissi yaratabilir. Askeri alanda ise toksik kimyasalların tespiti gibi tehlikeli görevlerin yerine getirilmesinde kullanılabilir.

UTA elektrik mühendisliği profesörü Zeynep Çelik-Butler, amaçlarının robotlarla insanların birlikte daha iyi çalışmasını sağlamak olduğunu söylüyor. Ayrıca akıllı cildin, insan derisinden daha fazla bilgi alan milyonlarca sensörden oluştuğunu ve bu sensörlerin tüm bilgileri topladığını belirtiyor.

Patenti alınan çalışmayla ilgili akademik makale IEEE Sensors Journal’da yayımlandı.

 

Kaynak:

►uta.edu