Siemens PLM Süreçleri ile Endüstri 4.0

Endüstri 4.0’ın ne kadar gerçekçi olduğu ve bu sektörde, bir ürünün geliştirilmesi ve üretilmesi süreçlerinin tümünü dijitalize edebilen oyuncular merak konusudur. Bu konuda Siemens’i iyi bir aday olarak göstermek mümkündür. Sahip olduğu entegre çalışan araçları ve yazılımlarlarıyla, iletişim halindeki ileri görüşlü müşterileriyle ve Amberg fabrikası gibi faal haldeki tesisleriyle Siemens pazarda en dikkat çekici oyunculardan birisi haline gelmiştir. Bu yazımızda da Siemens PLM CEO’su Tony Hemmelgarn’dan çarpıcı açıklamalarla PLM konusunda Siemens’in çalışmalarını ve yatırımlarını konu edineceğiz.

28

Siemens, PLM yazılım ve Otomasyon arasındaki departman silolarını yıkarak ve işbirliği yaparak çok iddialı bir şekilde Endüstri 4.0 yolculuğuna çıktı. Bazı rakiplerinin aksine Alman devi, dama mühendislik odaklı bu olaya yaklaşmaktadır ve trendleri ilk uygulayabilen firma olmayı başarmaktadır. 

 

Varolan Süreçleri Dijitalleştirmek Yeterli mi ? 

 

Her zaman olduğu gibi yıkıcı yenilikçi fikirler söz konusu olduğunda zaman faktörü önemlidir. Bir fikir ne kadar yenilikçi veya parlak olursa olsun kurulu uygulamalara geçişi, endüstriye uygulanışı beklenenden uzun sürer. Sadece varolan süreçleri dijitalize etmek yeterli değildir, yeni teknolojilerden esinlenerek yeni açılardan süreçlere bakmak da aynı derecede önemlidir. Bu konuda Siemens’in müşterilerinden biri olan FMC’nin deniz altı boru donanımında basınç düşmesi için tasarladığı sistem iyi bir örnek olabilir.

 

FMC, Su yüzeyinin dibinde bir tesiste basınç düşüşü ve akış oranı dengesi sağlamak amacıyla bir tesis tasarlamıştır. Fakat gerçeklemesinden önce pek çok simülasyondan başarıyla geçmesi gerekmektedir. CD-Adapco firmasının satın alımından sonra ortaya çıkan HEED aracı sayesinde 5 gün içinde 300 simülasyon denemesi yapılabilmiştir. Daha önce 10 gün içerisinde 3 tekrar yapılabilecekti. Aradaki farkı düşünün, var olan süreçlerini kullanmada ısrar eden bir işletmenin bu senaryodaki hali ne olurdu. 

 

 

Direkt Bilgi Erişimi

 

CIMdata analisti Peter Biello da varolan sistemleri dijitalleştirme yerine eskiye göre daha verimli olan yeni süreçleri araştırarak yepyeni süreçler arayışında olmanın iyi bir fikir olduğunu belirtiyor. Biello ayrıca klasör yapılarının bilgileri sakladığını, bilgi erişimini kısıtladığını bu sebeple de dijitalleşecek yapılarda bilgi muhafaza veya yönetiminde değişiklikler olması gerektiğini belirtir. Yani dosya merkezli değil veri merkezli olunması gerektiğini savunur. Bilgiyi düşünme yaratma erişme ve yönetme şeklimizde değişiklikler olması gerektiğini ve bunun bizim yarattığımız süreçler ve ortamlarla ilgili olduğunu ifade eder.

 

 

Endüstri 4.0 Vizyonu Nedir?

 

Dijital bir fabrika fikri, Industry 4.0 vizyonunun temel taşlarından biridir. Yukarıda belirtildiği gibi Siemens, Amberg tesislerinde bu amaca yönelik olarak bir yol kat etti. Bir dizi yüksek teknoloji ürünü üretmek için kendi dijital fabrika konseptlerini hayata geçirdiler. Bu tesis büyük olmasa da, ayda bir milyondan fazla, 1.300 üzerinde farklı ve karmaşık ürün üretebiliyor. Tüm bu ürünlerin CAD tasarımları NX ortamında yapılmıştır, PLM süreci Teamcenter ile gerçekleştirmiştir ve üretim de Simatic ile fabrika ortamında gerçek kılınmıştır.

 

En önemli nokta, değer zincirindeki herşeyin dijital ikizini üretmektir. Bu sayede, tasarımcılar, mühendisler ve operatörler, fiziksel prototipler oluşturmadan ürünü tasarlayabilecekleri, simüle edebilecekleri ve yineleyebilecekleri tamamen sanal bir dünya içinde işbirliği yapabilirler. Dijital ikiz fikri sadece ürünler için değil fabrika ekipman ve lojistik sistemler için de geçerlidir. Bu şekilde nasıl üretim-montaj yapılacağı, hangi kaynaklara ne kadar ihtiyaç duyulacağı konusunda iletişim sağlanıyor ve tüm bilgiler dijital ikizin program kodu içerisinde yer alıyor, gerektiğinde gerekli birimlere iletilebiliyor.

 

Gartner Analisti Marc Halpern, halen devam etmekte olan dijitalizasyon süreçlerinde Siemens’in, Teamcenter ile çok kapsamlı bir PLM ortamına, üretim aşısından da Simatic IT ile de imalat operasyonları ve üretim yürütme sistemlerine sahip olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca Siemens’in sanal devreye alma gibi bazı özelliklerinin yenilikçi olduğunu eklemiştir. Biraz Zaman Alacak, Fakat İlerleyişi Önümüzdeki Yıllarda Göreceğiz.

 

 

Marc Halpern, Endüstri 4.0 vizyonuna inanırken dijitalleşmiş tesis kavramlarının geliştirilmesine yeni başlandığını ifade etmiştir. Kültürel değişim, KPI (Bsi Performans Göstergeleri), iş performans metrik rolleri ve Endüstri 4.0 ilkeleri hakkında işgücünün yetiştirilmesi düşünüldüğünde, firmaların olaya ihtiyatlı yaklaşmasının gayet doğal olduğunu, fakat sürecin ilerleyişini yıllar içerisinde kesinlikle göreceğimizi belirmiştir.

 

Tommy Hemmelgarn da Halpern’in düşüncelerine katılarak bu süreçten başarılı çıkmanın anahtarının neye sahip olduğunuz ve ne istediğiniz arasındaki entegrasyon olduğunu belirtmiştir. 3D modelling ve CAD gibi pek çok kişi ve kurum tarafından yapılabilen işlerin, iş modeline dönmesi anlamında Siemensin tüm parçaları birbirine entegre adebilmesi yeteneği sayesinde rakiplerinin önüne geçebildiğini belirten Hemmelgarn, bu bağlamda tasarlama, faydalanma ve gerçekleştirme olmak üzere 3 ana faza dikkat çekmektedir. Bu üç faz gerçekleştirilebildiğinde firmaların umulmadık bir şekilde başarı elde edeceklerini belirtmiştir. 

 

 

Mentor Graphic 4.5 Mİlyar Dolar Eder mi ?

 

Ürün geliştirme ve imalat dünyası gün geçtikçe çok daha kompleks bir hal alıyor. Dijital fabrika konseptleri, IoT, dijital ikizler, sanal gerçeklik, yıkıcı IT çözümleri gibi pek çok farklı alana dokunmak gerekiyor. Siemens de bu alanda yapamayacaklarının sınırlarını minimize etmek için pek çok yatırımı gerçekleştirmektedir. Polarion örneğini düşünmek gerekirse bu firmayı sadece satın almıyor, Teamcenter platformunun bir parçası haline getiriyor ve tüm yeteneklerini geliştiriyor. Aynı şeyi LMS CD-Adapco ve Mentor Graphic firmaları için de gerçekleştiriyor. 

 

Siemens mekanik, elektrik ve yazılımı bir araya getiren ilk şirket konumunda olduklarını ve Merton’un da masaya baskı devrelerde ve entegre devrelerde mekanik, elektrik ve yazılım çözümüyle gelmesinin onları etkilediğini belirtmiş, ayrıca sistem mühendisliği alanındaki çalışmaların yönetilmesi kısmında da çözümler sunabilmelerinin Siemens’e katkı sağlayabileceklerini düşünmüştür. Niteki Teamcenter platformuna entegre olduktan sonra üretim süreçlerine esneklik kavramını katabilmiştir. Yani ürünün bütünü bağlamında süreç değişiklikleri yapmanız mümkün hale gelecektir.

 


Amaç, Sınıfının En İyisi Araçları Sağlamak

 

İşin sırrı, neler olup bittiğini anlamak ve en doğru araçlarla donanmaktır. Hemmelgarn, Siemens’in en üst seviye CAD çzöümü NX’i böyle bir araç olarak gösterir. Genelde yavaş büyüyen CAD pazarında Siemens, Daimler’in Dassault CATIA V5 modelini NX lehine çevirdiğinde inanılmaz bir gelişme kaydetti. Bir anlaşmada 6500 yeni lisans elde etti. Hemmelgarn, Daimler ile iyi bir iş çıkardıkların, otomotiv şirketleri ile de fırsatlar aradıklarını belirtti. Büyük otomotiv üretim tesislerinin geçişlerini kolay olmadığını belirten Hemmelgarn, bu noktada kilit ifade olarak OEM’lerin ve Tier1 lerin çoğunda yoğun bir şekilde Teamcenter ve Technomatix kullanılması olduğunu ifade etti. 

 

Teamcenter Suite ile Siemens Simatic'in temsil ettiği imalat donanım ve yazılım çözümleri, TIA Portalı ve diğer otomasyon çözümleri ile olan bağlantısıyla Siemens, piyasadaki en güçlü ve en derin sanayi anlayışına sahip gözlemciler tarafından güçlü bir el olarak değerlendirilmektedir. Hemmelgarn da, eğer Endüstri 4.0 rüyası gerçek olacaksa buna en yakın olan kurum Siemens PLM ve Dijital Fabrika Bölümü’dür açıklamalarını yapmaktadır.

 

Kaynak: engineering.com

Yazar: Recep TUNA