Tekstil Robotu: Adidas Sewbot

Herhangi bir giyim mağazasına gittiğimizde onlarca çeşit kıyafeti bir arada bulabiliriz ya da bir tekstil fabrikasına gidersek işçilerin kıyafet yapmak için bütün emeklerini ortaya koyduklarını görebiliriz. Buraya kadar her şey normal. Peki ya işçilerin bu emeklerini robotların devraldığını söylesek ne dersiniz? İşte SoftWear tarafından geliştiren robot sistemi ‘Sewbot’ artık otomatik olarak tişört üretimini gerçekleştirebilecektir. 

19

Sewbot Robotun Yapısı

Carnegie Mellon Üniversitesi Robotik Enstitüsü'nde bir bilim adamı olan David Bourne, ‘Kumaşa ihtiyaç duyulan her yerde, insan rolü halen çok fazladır.’ diyerek otomatik sisteme geçmenin gerekliliğini vurgulamaktadır. Ancak otomatik dikiş oldukça zordur. Kumaş birçok farklı gramaj ve dokudan gelir ve bu kadar geniş bir çerçevede işlem yapmak robotlar için hala zor görünmektedir.

Büyük yenilik ‘Sewbot’ adlı robotu geliştiren SoftWear tarafından geldi. Şirket ilk olarak kumaştaki iplikleri tek tek izlemeye karar verdi. Bunu yapmak için, her saniyede 1.000 kare yakalayabilen özel bir kamera ve her karede konuların nerede olduğunu algılayan bir görüntü işleme algoritması geliştirildi. Aynı zamanda kumaşı tutmak için parmakları kullanma biçimini taklit eden robot manipülatörleri inşa edildi.

Bunlara ek olarak SoftWear, panelleri etrafında kumaşı taşımak için iki farklı sistem bulmuştur. Birincisi dörtlü robotik bir kol olup dikiş masasına kumaşı yerleştirebilen bir sistem iken, diğeri panelleri hızlıca kaydırıp döndürmek için masada gömülü küresel makaralar kullanan 360 derecelik bir konveyör bant sistemidir.

Tekstik Robotu Sewbot’un Kullanımı

Otomasyon alanında bir adım önde adım atan ABD merkezli spor şirketi Adidas, Sewbot olarak adlandırılan robotu kullanarak günde 800.000 tişört üretip büyük bir yeniliğe imza atacaktır. Robot sistemi, bu teknolojiyi geliştirmek için 2012'de 1.25 milyon dolarlık Darpa sözleşmesi bulunan Atlanta'da ki SoftWear Automation tarafından geliştirildi. Geliştirilen robot sisteminin patenti ABD’ye aittir. Çinli şirket Tianyuan Garments, robotu kullanmak için SoftWear ile ortaklık kurdu. Tianyuan Garments, 2018'de açmayı planladığı Arkansas, Little Rock'daki 100.000 ft2'lik bir fabrikaya 20 milyon dolar yatırım yaptığını belirtti. Fabrika, SoftWear Automation tarafından sağlanan 21 robot üretim hattı ile donatılacaktır. Bunun sonucunda sistem tam olarak çalıştığında, her 22 saniyede bir tişört yapılabilecek ve üretimdeki artış %300 olacaktır. Bitmiş ürün görmek için kumaşların kesim ve dikiş süresi toplam dört dakikadır. Kıyaslandığında, tek bir insan işleyicisinin rehberliğinde çalışan robotun, saatte 17 insan kadar tişört yapabilmesidir. Sewbot’un asıl amacı, patentli bir bilgisayar görme sistemi ile bir insandan daha hızlı ve daha doğru bir şekilde üretimi gerçekleştirerek, genel hata oranlarının düşürülmesi ve üretim verimliliğinin artırılabilmesidir.

Çin, Tianyuan başkanı Tang Xinhong, Adidas için üretielecek olan tişörtlerin maliyetine atıfta bulunmak için, "Dünya’nın en ucuz emek piyasası bile bizimle rekabet edemez." dedi ve komple otomasyonla her tişörtteki personel maliyetinin yaklaşık 33 cent olduğunu ekledi.

Şimdilik, SoftWear Automation sadece otomatik tişört çalışma hattını ABD'de satmaktadır. Çünkü başlangıçta uluslararası açılsaydı, tüm teknolojilere hizmet etmek çok zor olacaktı. Hala ölçeklenmek için zamana ihtiyaç duyuyorlar. SoftWear Automation tarafından geliştirilen ev eşyaları robotu halihazırda uluslararası piyasada bulunmaktadır. SoftWear, Tianyuan fabrikasında otomatik dikiş robotlarının gelişimi üzerine çalışmaktadır. Tişörtlerden sonra, SoftWear kot pantolon, elbiseler, gömlekler ve üniformalar üzerinde yoğunlaşmak isteyecektir, ancak bunları yapmak daha da zorlar.

Peki robotlar giydiğimiz her bir kıyafeti dikiyor mu

Cevap: Hayır. Fabrikanın CEO’su Rajan, gelin elbiseleri gibi şeylerin hala insanlar tarafından yapılacağını belirtti.

Aşağıdaki video ile robot hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

 

Yazar: Merve Sever

 

Kaynak:

►spectrum.ieee.org

innovationintextiles