Endüstri 4.0, Üretimde Giderek Daha Yaygın Uygulama Alanı Buluyor

15

Endüstri 4.0’ın otomasyon sektöründe üretim proseslerine uyarlanması süreci, büyük bir potansiyelin yanı sıra aşılması gereken zorlukları da beraberinde getiriyor. Festo bu ikilemi daha en başından algılayıp ge­reken çözümleri üretmek için kolları sıvadı. Endüstriyel dijitalleşmede anahtar üniteler, sistemin bütünü içinde birbiriyle iletişim kurabilen ve kendi kendilerini kontrol ve regüle edebilen tekil komponentler olarak beliriyor. Üretimdeki bu değişim süreci, çalışanlardan beklentileri de farklılaştırıyor. Daha önceleri görevleri salt makineleri kullanmakla sı­nırlı kalan çalışanlardan artık karmaşık sorunları çözmeleri, prosesleri iyileştirmeleri bekleniyor. Bu nedenle Festo geleceğin üretim ortamını tasarlarken, yeni teknolojiler, teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen mesleki eğitimle ileri eğitim ve insan faktöründen oluşan üçlü bir stratejiye odaklanıyor.

Fabrika ortamında Endüstri 4.0: Scharnhausen teknoloji fabrikasında insanlar ve robotlar koruma kafesine ihtiyaç duymadan birlikte çalışıyorlar.

 

►İlginizi Çekebilir: Endüstri 4.0 Tarzı Montaj

 

Endüstri 4.0, ücretlerin yüksek olduğu ülkelerde uluslararası alan­da rekabet gücünü korumak için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Festo AG&Co. Araştırma Birimi Başkanı Prof. Dr. Peter Post: "Burada endüstriyel üretimin şekil değiştirip, tamamen bir iletişim ağı içinde hareket eden çok esnek bir üretime döndürülmesinden bahsediyoruz. Rekabet gücümüzü koruyabilmek için geleneksel ilerleme ve keşfetme ruhu ile hareket edip yeni gelişmeleri şekillendirmeliyiz. Geleceğin üretimini planlarken özellikle iletişim, standardizasyon, güvenlik, özel talepler ve tabii ki üretkenlik ve kalite gibi başlıklarla ilgilenmek zorun­da olacağız. İlaveten yeni çalışma alanları ve vasıflı personelin eğitimi de giderek artan bir önemde karşımıza çıkacak."

 

Kaynak: