Hybrid Cloud Nedir? Nasıl Çalışır? İşletmeler Neden Hybrid Cloud Kullanmalıdır?

16

İşletmeniz için bir BT modeli seçmek çok önemli bir karardır. Her işletmenin, verilere ve uygulamalara kolayca erişilebildiği ve işletim maliyetlerinin minimumda tutulduğu güvenli bir depolama alanına ihtiyacı vardır.

Son bulut bilişim trendlerine göre, işletmelerin %80'inin 2025 yılına kadar buluta geçiş yapacağı tahmin ediliyor. Verilerinizi geleneksel BT altyapısından bulut tabanlı platformlara taşımayı düşünüyorsanız, bir teknolojinin uzmanlığına güvenerek danışman ve doğru bulut hizmetleri sağlayıcısı şiddetle tavsiye edilir.

Ayrıca Forbes, hibrit bulutun 2022'deki en büyük beş bulut bilişim trendinden biri olduğunu…

Hybrid Cloud Nedir?

Bulut hizmetleri sağlayıcınız bir hibrit bulut yaklaşımı önerebilir. Hibrit bulut, işletmelere daha fazla esneklik ve ölçeklenebilirlik sunan hibrit bir çözüm oluşturmak için genel ve özel bulut ile tek kiracılı ortamların birleşimidir. Bu yaklaşım, işletmelerin hem özel hem de genel bulut modellerinden en iyi şekilde yararlanmasına olanak tanır:

Özel bulut yani private cloud, maksimum koruma ve performans için ayrılmış sunuculara sahip tek kiracılı bir ortamı tanımlar. Bu ortam, kendi özel kaynaklarınızın denetimini, erişimini ve güvenliğini korurken bulutun esnekliğini sunarak belirli iş gereksinimlerine göre özelleştirmeye olanak tanır.

Genel bulut yani public cloud, öngörülemeyen ağ trafiğini işleyen, kullandıkça öde modeliyle çok kiracılı bir ortam sağlar. Bu çözüm, iş uygulamaları ve talepler büyüdükçe ölçeklendirme ve kapasite ekleme esnekliği sağlar.

Hybrid Cloud Nasıl Çalışır?

Özel bulut, şirket içi altyapı ve genel bulut, birbirine sıkı sıkıya bağlıdır ve hibrit bulut stratejisine sahip tek bir varlık olarak yönetilir. Uygulama programlama arabirimleri (API'ler), Sanal Özel Ağlar (VPN'ler) ve Geniş Alan Ağları (WAN'lar), her şeyi birbirine bağlamada ve hibrit bulutların çalışmasına izin vermede çok önemli roller oynar.

Genel olarak, her iş yükünü genel bir buluta taşımak, en uygun maliyetli çözüm değildir ve bazı durumlarda, örneğin çok yüksek performansın gerekli olduğu durumlarda olduğu gibi, belirli bir iş yükünü genel bir buluta taşımak oldukça risklidir.

Diğer durumlarda, uyumluluk nedenleriyle belirli verileri yasal olarak genel buluta taşıyamazsınız. Hibrit bulut modeli, sadece en mantıklı iş yüklerini genel buluta taşımanıza ve her iki dünyanın da en iyisini elde etmenize olanak tanır.

İşletmeler Neden Hybrid Cloud Kullanmalıdır?

İşletmeler aşağıdaki avantajlardan dolayı her iki dünyanın da en iyisi olan hybrid cloud yaklaşımını benimsemelidir:

Esneklik: İşletmeler, farklı ortamlarda çeşitli veri türleri ile çalışır ve BT altyapılarını sürekli olarak ayarlar. Hibrit bulut kurulumu, geleneksel sistemlerin yanı sıra en son bulut teknolojisini kullanır ve işletmelerin iş yüklerini gerektiğinde geleneksel altyapılarına ve genel bulut hizmetine taşımasına olanak tanır.

Maliyet etkinliği: Özel bir bulutla işletmeler, önemli sermaye gideri ve sabit maliyetler gerektiren veri merkezi altyapısına sahip olur ve işletir. Alternatif olarak, genel bulut kaynakları ve hizmetleri, değişken ve operasyonel giderler olarak muhasebeleştirilir. Hibrit bulut kullanıcıları, iş yüklerini hangi ortamda daha uygun maliyetli olursa olsun çalıştırmayı seçebilir.

Ölçeklenebilirlik: Hibrit bulut, bir işletmenin fiziksel veri merkezi üzerinden bir genel bulut sağlayıcısı aracılığıyla daha fazla kaynak seçeneği sunarak talep artışlarını karşılamak için kaynakları sağlamayı, dağıtmayı ve ölçeklendirmeyi kolaylaştırır. Talep yerel veri merkezinin kapasitesini aştığında, işletmeler ekstra ölçek ve kapasiteye erişmek için uygulamayı genel buluta aktarabilir (veya patlatabilir).

Esneklik ve birlikte çalışabilirlik: Bir işletme, hem özel hem de genel ortamlarda iş yüklerini yedekli olarak çalıştırabilir. Bir iş yükünün bileşenleri, birlikte çalışabilirlik oluşturarak her iki ortamda da çalışabilir.

Düzenleme ve uyumluluk: Yüksek düzeyde düzenlemeye tabi sektörlerdeki işletmeler, verilerin nerede bulunabileceği konusunda kısıtlamalara uymak zorundadır ve bu da genellikle belirli iş yüklerinin genel buluta taşınamamasına neden olur. Hibrit bulut ile işletmeler, bulutta iş yüklerini çalıştırırken verileri özel bir ortamda tutabilir veya iş yüklerini özel bir veri merkezinde çalıştırabilir ve gerektiğinde verileri genel buluta taşıyabilir. Bu, şirketlerin düzenleyici gereksinimleri karşılamasına ve bulutun esnekliğinden yararlanmaya devam etmesine olanak tanır.

Hibrit Cloud’a Geçmeden Önce Sorulacak Sorular Nelerdir?

Buluta geçiş yapmayı düşünürken, göz önünde bulundurmanız gereken bazı sorular aşağıdaki şekildedir:

Şirketin tüm verilerini buluta aktarmak ne kadar sürer?

► Arıza süresini karşılayabilir miyiz?

► Geçişten sonra işletme gecikme sorunlarını nasıl çözecek?

► İşletmemiz gerekli deneyime sahip mi?

► İşletmemiz peşin olarak ne kadar ödeyebilir?

► Belirli verileri taşımanın yasal sonuçları var mı?​

► BT ortamımda hangi karşılıklı bağımlılıklar var?

► Hangi iş yüklerinin taşınması kolay olacak?

► Hangi iş yüklerini taşımak zor olacak?

► Etkili bulut yönetimine hangi araçlar, otomasyonlar, platformlar veya çözümler yardımcı olur?

► Uçtan uca bir çözüm için yönetilen bir hizmet sağlayıcıdan yararlanmalı mıyım?

Bulutistan ile İş Yüklerinizi Bulutta Optimize Edin

Bulutistan, gelişmiş yönetilebilirlik ve daha az bakım ile uygulamaları daha hızlı çalıştırarak BT'nin daha çevik ve ölçeklenebilir olmasını sağlar. Bulut, esnek yapısı nedeniyle genel, özel, hibrit ve çoklu bulut seçenekleri aracılığıyla iş yüklerini optimize etmek için gereken esnekliği sağlar. Birçok bulut çözümü türü vardır. Bulutistan, işletmeniz için doğru olanı bulmanıza ve mümkün olan en iyi sonuçlarla geçişinizi daha hızlı gerçekleştirmenize yardımcı olur.

 

► İlginizi Çekebilir: Başarı Hikayeleri | Demirören Teknoloji

Kaynak: