Üretimi Değiştiren 5 Teknoloji

27

Yeni teknolojiler hayatımızın her alanına yayılmaya başladığında, uygulamalarını üretim sanayisinde görmeye başlıyoruz. Üretim metotlarının bilgisayarlardaki en son gelişmelere entegrasyonu üretimde özerklik, daha ucuz imalat, daha verimli ürün ve daha kısa sürede üretimi mümkün hale getiriyor.

1)Ultra Hızlı 3D Baskı

Şimdiye kadar 3D baskı plastik üretiminde sınırlı uygulamaları ile biliniyor. 3D baskı, plastik tabakanın yapılması, enjeksiyon kalıplama gibi geleneksel tekniklerle karşılaştırıldığında zaman alıcı ve pahalı bir işlemdir. Ancak Sheffield Üniversitesi'nden Neil Hopkinson, plastik nesneleri kitlesel olarak basmak ve ekonomik olarak uygun hale getirecek bir 3D baskı tekniği üzerinde çalışıyor. Yüksek hızda sinterleme olarak bilinen teknoloji, daha sonra bir kızılötesi baskı ile birleştiği materyali vermek için bir mürekkep püskürtme başlığı kullanıyor. Proses, plastiklerin geçerli 3D baskı tekniğine göre 100 kat daha hızlı. Bu yöntem, enjeksiyon kalıplama ile karşılaştırıldığında önemli derecede etkilidir. Hopkinson'ın yüksek hızda sinterleme tasarımı Alman 3D basım şirketi Voxeljet'e kiralanmıştı.

2)Işık Temelli Üretim

Uluslararası bir araştırma ekibi son zamanlarda akıllı telefonlarımızda ve bilgisayarlarımızda kullanılmak üzere elektronik bileşenler üretmek için kullanılabilecek hafif tabanlı bir işletme platformu hazırladı. Işık tabanlı yöntem, optik yakalamalara dayanıyor. Elektronik parçaları ucuza ve hızlı bir şekilde üretme potansiyeli ile devre kartı gibi ürünleri imal etme yöntemimizi gözden geçirebiliriz. Şu anda, masraflı robotlar, devrenin küçük parçalarını yerine yerleştirip lehimlemekle görevliler. Ancak elektronik bileşenler küçülmeye devam ettikçe bu süreç zorlaşıyor.

3)Gömülü Metroloji

Geleneksel bir fabrikada kalite kontrolü uzun ve pahalı bir süreçtir. Makine tarafından üretilen parçalar rastgele seçilmeli, üretim hattından çıkartılmalı ve çizilmeye hazır olup olmadığına bakmak için ayrı ayrı test edilmelidir. Bir bölüm testi geçerse, tüm parti doğrulanır. Bu yöntem son derece zaman alıcı ve biraz da güvenilmez. Gömülü metroloji - üretim sürecindeki parçaların kontrolü - hızlı ve kullanışlı bir çözümdür. Üretim hattında çok daha az insan müdahalesi gerektiren bu yöntem daha güvenilirdir. Tamamen otomatik, tamamen entegre edilmiş ölçüm ve izleme teknolojisi, üretim noktası kalite kontrolünü geleceğin fabrikalarına getirme potansiyeline sahiptir. Bu, imalatın daha hızlı, daha ucuz ve daha verimli olmasını sağlayacaktır.

4)Simülasyon

Bu ayın başında, mühendislik simülasyon yazılımının yaratıcısı ANSYS - 3D baskı simülasyon şirketi 3DSIM'i satın aldığını açıkladı. Bu anlaşmanın sonuçları, endüstriyel katkı üretiminde devrim yaratmaya yardımcı olabilir. Tasarım sürecinden son üretimine kadar bir parçanın imalatını taklit etme yeteneği, imalatta 3D baskıyı çevreleyen mevcut problemleri önemli ölçüde azaltacaktır. Şu anda, katkı maddesi imalatı çoğunlukla deneme yanılma üzerine kurulmuştur. Bu, şirketlerin sistemi doğru düzgün şekilde ayarlamaları gerektiği için maliyetli bir geliştirme süreciyle sonuçlanabiliyor. Simülasyonla, parçaların nasıl çalışacağına ilişkin doğru tahminler hataları ve maliyetleri azaltacaktır. Simülasyonu baştan sona üretime entegre etmek bu nedenle, üretim endüstrisinde 3D baskının tam potansiyelini açığa çıkarmaya yardımcı olacaktır.

5)Akıllı Fabrika

Geleceğin fabrikaları hakkında emin olabileceğimiz bir şey var: Akıllı olacaklar. Geçmişteki fabrikaların temel otomasyonunun ötesine geçen akıllı fabrika, teknolojiyi üretim sürecinin her yerine entegre edecek. Tamamen bağlı, esnek ve hiper verimli, yeni üretim modeli yapay zeka, sanal ve arttırılmış gerçeklik ve nesnelerin interneti gibi teknolojileri kullanacak. Bu, şimdiden harekette görmeye başlamış bir gelişmedir. Bu yıl Adidas, Almanya'daki ilk Speedfactory tesisini açtı. Hedef ise moda ayakkabılarını daha hızlı ve daha ucuza üretip daha kısa sürede teslim etmek. Speedfactory, tasarımdan üretime kadar geçen süreyi bir haftadan kısa bir sürede tamamlayarak, tüketicilere istedikleri hızlı hizmet ve kendi ürünlerini özelleştirme becerisini kazandırıyor. Kapsamlı mekanizasyon, eğiticileri elle yapmanın geleneksel yöntemine kıyasla, işçilik maliyetlerini önemli ölçüde düşürmüştür.

Yeni teknolojilerin fabrikaya entegrasyonu, yeni bir imalat çağını müjdeliyor. İş gücü maliyetlerinde düşüş, artan verimlilik ve azaltılmış atık ile geleceğin fabrikası daha ucuz ve daha çevre dostu olacak. Geliştirilmiş kalite kontrolü ayrıca daha kaliteli ürünlerin üretim hattından çıkmasını sağlar. Bu hem ucuz hem de güvenilir ürünlere ihtiyaç duyan tüketicilere ve onları tedarik etmeyi amaçlayan şirketlere fayda sağlayacaktır.

 

Kaynak:

►disruptionhub