Akıllı Yollar | Akıllı Altyapıların Geleceği

Dünyanın her yerinde hükümetler, ulaşım altyapıları üzerinde büyük miktarlarda harcamalar yapmaktadır. Ulaşım yatırımlarının fazla olmasının sebebi ulaşımın ülkelere, sanayiden turizme ekonomik olarak getirilerinin büyük olmasıdır. Kazaları önleyici, güvenli, hızlı ulaşım için geliştirilen akıllı yol uygulamaları da hızlı bir şekilde hayatımıza girmeye başlamıştır.

10

Akıllı Yol Uygulamaları

Akıllı sensörler, daha güvenli ve iyi bir dünya yaratmak için hayatımızın artık her alanına girmeye başlamıştır. Yıllar boyunca doğal afetler, bakımsızlık vb. çeşitli sebeplerle altyapılar, köprüler, tüneller, viyadükler zarar görmekte ve yıkılabilmektedir. 2007 yılında yıkılarak 13 kişinin ölümüne ve 145 kişinin yaralanmasına sebep olan Minneapolis köprüsü bunun örneklerinden birisidir. 2008 yılında, bu köprü yapısal davranış ve korozyon ile ilgili veri toplamak için bir algılama sistemi kullanılarak yeniden inşa edilmiştir. Bu, akıllı yol uygulamalarının güzel örneklerindendir. Köprü izleme sistemi de, başarılı akıllı yol uygulamalarından birisidir. Örneğin, Yunanistan'da altı şeritli, 2,9 km Charilaos Trikoupis Köprüsü kendi durumunu izlemek 100 sensörle ile donatılmıştır. Bu köprüdeki sensörler, kabloların ve halatların kopmasına sebep olacak anormal titreşimleri, mühendislere raporlayarak olası bir faciayı önlemiştir. Köprüler için algılayıcı ağları; ivmeölçer, gerilme ölçerler, anemometreler ve sıcaklık sensörleri gibi cihazlar kullanılmaktadır.

Kablosuz sensörler ayrıca yol yüzeylerinin durumunu izlemek için de kullanılabilir. Örneğin, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), akıllı sensörler kullanarak, yol çukurların sayısını tespit etmek için bir araştırma projesi yürütülmektedir. Benzer bir proje Sri Lanka yollarını izlemek için Sri Lanka Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, tünellerde izleme sistemleri dünya çapında oldukça yaygındır. Hava akışı görünürlüğü akışı ve gazların (CO, CO2, NO2, O2, SH2 ve PM10) geniş bir yelpazede ölçümü tüneller içindeki hava kalitesini izlemek için en çok talep gören parametrelerdir. Şu anda, bu sistemlerin birçoğu kabloludur. Kablosuz Algılayıcı Ağlar; dağıtım, tasarruf ve emniyeti arttırıp yükleme sürelerini azaltacaktır.

Hava koşulları ile uygulamaların çoğu da yol güvenliği ile ilgilidir. Kablosuz Sensör Ağları bizim yollarda güvenliğimizi artırmak için hava koşulları ile ilgili uygulamalarda kullanılmaktadır. Sıcaklık, nem ve benzeri parametreleri ölçmek için uzak sensörler ya da hava istasyonları akıllı yollar yapmak için karayollarında kullanılmaktadır. Örnek olarak, Madrid şehrinde gerçek zamanlı olarak buz plakaları görünümünü gerçek zamanlı izlemek için yol yüzeyi altında gömülü sıcaklık sensörleri kullanılmıştır. Ayrıca kablosuz sensörlerle; yollarda gürültü haritaları oluşturmak, trafik sıkışıklığı izlenmesi ve geliştirilmesi, yollarda su seviyelerinin izlenmesi gibi diğer gerçek zamanlı uygulamalarda yürütülmektedir. Akıllı Yollar, sensörlerin geliştirilmesiyle çok daha fazla özellikleri de entegre olarak barındıracaktır.

Geleceğin Akıllı Yolları ile Bizleri Neler Bekliyor?

Gelecekteki akıllı yol uygulamalarıyla hayatımız daha da kolaylaşacak ve yaşam standartlarımız gelişecektir. Akıllı telefonlara entegre birçok uygulama trafik sıkışıklığından kurtulmak için bizlere alternatif rotaları gerçek zamanlı olarak zaten göstermektedir. Bu uygulamalar yakıt tasarrufu sağlamanın yanı sıra sıkıcı ve stresli yolculuklardan da kurtulmamıza yardımcı olur.

Trafik kazaları, dünyada en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Gelecekte arabalar gelişmekte olan ülkelerde daha da mevcut olacağından, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) öngörüsüne göre, 2013-2020 yılları arasında dünyada 150.000'den fazla kişi yollarda hayatını kaybedecektir.

Hava koşulları yol güvenliğini etkileyen en önemli unsurlardandır. Bu nedenle, sensörler ve akıllı uygulamaların kullanımını trafik kazalarının sayısını azaltmak için kullanılabilir. Akıllı Yollar’ın güneş enerjisi kullanması önemli bir avantajdır. Geleceğin yolları üzerindeki buzları eriterek, kent sokaklarını temizleyerek kazaları önleyebilir. Ayrıca, sıcaklık duyarlı dinamik boyalar, buz kristallerini görünür hale getirmek için kullanılabilir.

Akıllı yol aydınlatma sistemleri de bu yollarda kullanılarak önemli oranda enerji tasarrufu sağlar. Photo-luminescent boya adı verilen boyalar Hollanda’da bazı yollarda kullanılmıştır. Bu boya, gündüz güneşle şarj olarak gece 10 saat yolları aydınlatır.

 

Kaynak:

► Libelium

► Wired