Dördüncü Sanayi Devrimine Öncülük Eden 5 Şirket

Endüstri 4.0 sürecinin temelleri Almanya’da atılmış olup, süreç ilk olarak Avrupa'da yaygınlık göstermiştir. Kısa süre içerisinde ABD ve Japonya'da da kendisine yaygınlık sahası bulan Endüstri 4.0 konsepti ülkemizde de hızla benimsenmeye başlanmıştır. Bu yazımızda Endüstri 4.0'a öncülük eden beş önemli şirketi ve süreç içerisinde yaptıklarını inceleyeceğiz.

27

 

Gücünü otomasyon teknolojilerinden alan Siemens kendi kendini düzenleyen ve takip yeteneği olan otonom sistemler geliştirmektedir. Üretim sürecindeki her elemanın sanal ve gerçek dünyada birbirleriyle bağlantılı olmasını ve bu süreclerde oluşan dataların büyük veri ile analiz edilmesini sağlamaktadır. 

 

Endüstri 4.0 konusunda oldukça yol almış olan Siemens, bu konseptin daha ortaya çıkmamış olduğu zamanlarda bile otomasyon ve dijitalizasyon konusunda zaten çalışmaktaydı. Bir Alman konsepti olarak ortaya çıkan Endüstri 4.0 yine bir Alman markası olan Siemens’in dijital fabrikalarında başarıyla uygulanmaktadır.

 

 

 

 

Dünyanın önde gelen ürün ve hizmet tedarikçilerinden birisi olan Bosch, Endustri 4.0 konusunda Almanya başta olmak üzere tüm dünyada öncü bir role soyunmuştur. Dünya genelinde 250’den fazla tesisinde onlarca projeyi başarıyla tamamlayarak Endustri 4.0’ı uygulamaya alan Bosch, ağa bağlı teknolojileri savunmakta ve müşterilerine bu alanda sensörler, sürücüler, hatta robot asistanlar gibi çözümler sunmaktadır. Web tabanlı hizmetlerinde kendi bulutu Bosch IoT Cloud'u kullanan Bosch, şu anda beş milyondan fazla cihaz ve makineyi ağa bağlamış bulunmaktadır. Bosch bu sayede 2020 yılı itibariyle global üzerimdeki yıllık tasarrufu yüzlerce milyon dolara çıkarmayı hedeflemektedir.

 

 

 

Dördüncü sanayi devriminin dünyada yayılmasına öncülük eden şirketlerden olan GE, sanayinin dijitalleşmesinin gelişen ekonomilere büyük katkılar sağlayacağını savunmakta ve dijitalizasyon konusunda büyük adımlar atmaktadır. Verimliliğin en yüksek ivmeyi dijitalleşmeyle yakalayacağına inanan GE, tek tip üretim yapan fabrikaların ve beraber çalışma yollarını kuramayan endüstrilerin yerini; birlikte üreten, verimli, hatta kendi kendini inşa eden fabrikalara bırakacağını belirtiyor.

 

 

 

 

Endüstri 4.0’ın temel uygulayıcılarından olan Festo, birçok sektörde dördüncü sanayi devrimine uygun ürünlerin üretimine yönelmiştir. Sürdürülebilir inovasyon yönetimi yaklaşımıyla çalışmalarını sürdüren Festo, özellikle robot teknolojisini geliştirme bağlamında insanlar ve diğer canlıların hareketleriyle özdeş hareket edebilen makineler geliştirmiştir.

 

 

 

 

Mitsubishi, Endüstri 4.0 konseptinin kapsadığı konulardan olan farklı makineler arası bağlantı ve nesnelerin interneti üzerinde çalışmaktadır. CNC ve robot teknolojilerini birleştiren Mitsubishi bu entegre teknoloji sayesinde akıllı ürünler üretmektedir.

 


Kaynak: Siemens, Bosch, General Electric, Festo, Mitsubishi