RFID Uygulamaları | Otomotiv Endüstrisi

RFID uygulamaları, otomobil endüstrisinde verimlilik ve hız artışı sağlıyor. RFID uygulama maliyetlerinin zamanla azalması, kullanım oranını daha da artıracak gibi görünüyor. Fraunhofer IFF araştırmacılarının RFID öngörüleri bu haberimizde.

24

Geleceğin fabrikaları bilgi teknolojileri le donatılıyor. Her ekipmanın durumu sürekli raporlanarak, tüm üretim hattının dinamik olarak anında ayarlanabilmesi sağlanıyor. Fraunhofer Fabrika İşletmeciliği ve Otomasyon Enstitüsünden araştırmacılar, Berlin yakınlarındaki Ludwigsfelde'deki şirketin fabrikasında Mercedes-Benz Vans ile fizibilite çalışmaları yürütüyor. Fraunhofer IFF araştırma bilimcisi Marc Kujath konuyla ilgili olarak, parçalardaki radyo frekansı tanımlamanın, RFID etiketlerinin işlem güvenilirliğini ve verimliliğini önemli ölçüde artırabildiğini belirtiyor.

Araştırmacıların RFID sistemi, optik bir tarayıcı ile birlikte anahtar parçalardan oluşan etiketlerden oluşuyor. Araştırmacılar, aynalara ve koltuklara özellikle odaklanarak etiketleme için en uygun 40 araç parçasını tespit ettiler.

Otomatik İşlem Süreçleri

RFID kullanımı ile barkod kullanımı arasında iki önemli fark bulunuyor. Birincisi, barkodlar yalnızca tanımlama bilgilerini saklarken, RFID etiketleri bir parçanın geçmişini ve bunun içinde kurulacağı araç hakkındaki bilgileri içerebiliyor. İkinci önemli fark, barkodların elle teker teker okunması gerektiğidir. RFID etiketleri parçaları tek bir optik tarayıcı tarafından eş zamanlı olarak okunabilir. Sonuç olarak, bir RFID etiketi içerisindeki tüm bilgiler saniyeler içinde istenilen bir zamanda alınabilir.

Fraunhofer IFF araştırmacıları bunu, otomobil imalatında çok önemli bir avantaj olarak belirtiyor. Çünkü işçiler gerekli parçaları monte ederken, örneğin bir ön ya da arka dingil üzerinde doğrulamasına izin veriyor. Bu çalışmalar öncesinde akslar, personelin görsel incelemeler yapmalarını ve kağıt kullanmadan kontrolün yapılmasını sağlıyor.

Üretim Zamanlamasını Geliştirme

Fraunhofer IFF araştırmacılarına göre, RFID etiketlerinden kaynaklanan şeffaflıktan, bir bütün olarak Mercedes-Benz Vans üretiminde de yararlanıldı. Bu, bir proje yöneticisinin artık süreçteki sapmaların nerede olduğunu bilmesi ve doğru zamanda doğru geliştirmeleri yapabilmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla zaman kaybının önüne geçilebiliyor.

Otomobil Endüstrisinde RFID

İmalatta sıklıkla olduğu gibi, RFID etiketlemenin otomotiv endüstrisinde benimsenip benimsenmeyeceği konusunda en önemli değişken, maliyet. RFID Journal'a göre, pasif RFID etiketleri 0,07 dolardan 'dan 0,15 dolara kadar çıktı. Parça başına ise ortalama 7 dolarlık maliyet oluşturuyor. Bu maliyetin 5 dolar seviyelerine düşmesi RFID’in otomotiv sektöründe kullanımını artıracaktır. Ancak böyle bir durumda bile her parçanın etiketlenme durumu üreticiye göre değişkenlik gösterebilir.

RFID Nasıl Çalışır?

İngilizce “Radio-FrequencyIDentification” tanımının baş harflerinden adını alan RFID, küçük bir çip ve anten içeren küçük devrelere sahip bir elektronik cihazdır. İçerdiği çip genellikle 2,000 byte veya daha azı kapasitesinde bilgi içerebilir. RFID teknolojisi, adından da anlaşılacağı gibi, radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemidir.

RFID, temel olarak bir etiket ve okuyucu olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bunlara ayrıca RFID yazıcısı, RFID anteni, sistemin kullanacağı yazılımı da ekleyebiliriz. Bir RFID etiketi çip, güç kaynağı ve antenden oluşmaktadır. Etiket, bu sayede RFID okuyucularıyla iletişim kurabilir ve veri aktarıp alabilir. RFID etiket, okuma alanına girdiğinde okuyucu tarafından algılanır ve çipinin kendi koduyla birlikte içinde kayıtlı bilgileri anteni vasıtasıyla okuyucuya kablosuz ve temassız olarak gönderir.

Enerjiyi alma yöntemine bağlı olarak, etiketler temelde aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılır. Aktif RFID etiketlerde, iletişim ve işlem için enerji kaynağı bulunurken, pasif RFID etiketler gerekli enerjiyi okuyucudan alırlar. Okuyucunun çiple haberleşmesini RFID etikette bulunan anten sağlar.

RFID çiplerin kendilerinin tekil bir kimlik kodu vardır (unique ID code) ve içine tanınmak istenen nesnelerle ilgili her türlü bilgi kaydedilebilir. RFID çiplerin bellek kapasiteleri uygulamaya/ihtiyaca göre belirlenebilmektedir. Nesnelerin ismi, ürün kodu, vb. bilgiler en fazla 1K seviyesinde bellek kapasitesiyle çözülebilmektedir. Yüksek bellek kapasitesi, nesne hakkında çok fazla bilgi yüklenmek veya uygulamaya bağlı olarak nesneleri izleme veya takip bilgilerinin sürekli kaydedilmek istendiğinde gerekli olmaktadır.

 

Kaynak:

►engineering.com