SIEMENS'in Endüstriyel Bulut Platformu | Mindsphere

Fiziksel dünyanın internete taşındığı bir sürecin hakim olduğu bir dönem yaşamaktayız. Dijitalleştirme adı verilen bu süreç imalat sektöründe giderek daha önemli bir rol oynamaya başlamıştır. Bu süreci takip eden Siemens, 4.0 vizyonu ile üretim yapan firmalar için Digital Enterprise Yazılımı kullanılarak, düşük maliyetli veri barındıran Endüstriyel Bulut Platformu MindSphere’ı geliştirdi.

30

Endüstri 4.0 tarafından sunulan en önemli avantajlardan biri, mevcut kaynak fiyatları için insan müdahalesi olmadan üretim çıkışını ayarlayarak maliyet avantajlarını en üst düzeye çıkarmak için oluşturulmuş bir çözüm süreci olan "Dijitalleştirme"dir. Bu gelişmeyi sağlamak için, üretim süreci sırasında üretilen çok büyük miktardaki veriler toplanır, kaydedilir ve gerçek zamanlı olarak analiz edilip bilgiye dönüştürülür. Bu da gelişmiş varlık yönetimi ve enerji verimliliği için veri analizi ve simülasyon yoluyla katkıda hizmetleri yepyeni bir boyut sağlar. Siemens tam da bu kısımda devreye giriyor ve yeni ürünü ile karşımıza çıkıyor.


Siemens, MindSphere ile sanayi için dijital veri, fiziksel ürün ve ürün tesislerinin birleşmesi, yenilikçi çözümler sunması ve pazara daha hızlı, daha iyi ve daha verimli ürün sunmayı hedeflemiştir. Platformda Siemens, sanayideki endüstriyel işletmelere dijital hizmetlerin oluşmasını sağlayan, açık alt yapısı SAP HANA dayanan güvenilir bir bulut teknolojisi sunuyor. (SAP HANA in memory çalışan bir database’dir ve analiz uygulamalarında 3600x kat hız sağlamaktadır.) Müşteriler ve geliştiriciler, geliştirmek, genişletmek ve işletmek için kullanacakları bulut uygulamalarını bu açık platformda kullanabilecekler. Original Equipment Manufacturer (OEM) ve uygulama geliştiricileri, platform üzerinden kendi servis ve analizlerini kullanabilecekleri açık arayüzlere erişebilecekler. Örneğin, kompresörler ve pompalar gibi küresel olarak dağıtılmış tezgahları online izleme, endüstriyel robotlar ve endüstriyel ekipmanlara ulaşabilme, denetleyebilme vb. çalışmalar. 


 

Siemens MindSphere ile müşterilerin aynı zamanda üretim sürecinde gerçek veriler ile kendi tesislerinde dijital modeller oluşturmasına olanak sağlıyor. Bu onlara simülasyonları yürütmelerini ve iş süreçlerini optimize etmelerini sağlayarak, model ve makinelerini senkronize etmelerine olanak verir. Gelecekte, kullanıcıların da ayrıca önleyici bakım, enerji veri yönetimi ya da kaynak optimizasyonu gibi dijital hizmetler için kendi web hizmetlerini geliştirmeleri bu platform ile mümkün olacak.

Yüksek Bağlantı ve Güvenlik

Bulut ağ geçidi tabanlı yeni Connector Box  “Simatic IPC” , makine ve atölye verisini kolay ve güvenli bir şekilde toplar ve bulut ortamında iletimini yapar (örneğin bir PLC veya Siemens sürücü sistemleri, veri üreticileri gibi). Bulut platformu tüm müşteriler tarafından kullanılabilir ve üçüncü parti üreticiler tarafından cihazlar sisteme entegre edilebilir. Gelecekte, bu işlevler aynı zamanda Siemens Sanayi portföy haberleşme özellikli ürünlere entegre edilecek.


 

Veri güvenliği tüm online iletimlerde önemli rol oynar. Siemens bu konuda en son siber güvenlik teknolojilerini kullanarak, şifreli iletişim gibi işlem için onaylı veri merkezleri kullanımını ve verilerin yüksek güvenlikli ortamlarda saklanmasını sağlamaktadır. Siemens Müşteri Hizmetleri Teknik Satış Müdürü Dr. Florian Beil ürün hakkında bazı bilgilendirmelerde bulunmuştur.

 

“Bulut platformumuz üç boyutlu açıklık ile karakterizedir. Bunun ilki  OPC (Ole for Process Control) tabanlı bir arayüzdür. Tüm Siemens ürünleri, örneğin kontroller, dönüştürücüler, HIM sistemleri ve SCADA sistemleri, bu temel üzerinde entegre edilebilir. Siemens ürünü olmayanlar da bu teknolojiyi kullanabilirler. Ancak, OPC üzerinden açıklandığı gibi ayarlanıp bağlanabilirler. Bu, diğer ortakların ve hatta rakiplerin de Siemens bulut platformu ile bağlantı kurabileceği anlamına gelir. 


 

İkinci olarak, müşterinin kamuya açık ya da özel bir bulutu varsa veya kendi bulut altyapısını korumak için tercih ediyorsa, veri depolamada özgür olabilecekleri bir bulut çözümünü bünyemizde barındırıyoruz. Ve üçüncü olarak, açık bir uygulama ortamı sunuyoruz. Şu anda, Siemens ve SAP uygulamaları oluşturulabilir. Bu platform ile gelecekte müşterilerin de kendi bireysel uygulamalarını oluşturabilecekleri bir alan açılacak. Siemens’in uzmanları, bu platform ile ihtiyaç duyulan yerde ve her zaman tavsiye ve yardım sağlamaya hazır olunduğunu duyurdular.

 

Kaynak:

►Siemens