2019 Teknoloji Trendleri Neler Olacak?

13

1) Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Yapay Zeka (AI) günlük olarak yapılabileceğimiz bir çok olayı yazılım sayesinde gerçekleştirdiğimiz teknolojidir. 2019 yılında Makine Öğrenimi ve Yapay Zekanın, akıllı iş operasyonları yaratan ve iş platformlarına yerleşeceği, Yapay Zeka geliştirme açısından ülkelerde ise Çin, Yapay Zekayı geliştirme ve uygulamalarında lider olarak ortaya çıkan ABD'yi geride bırakacağı öngörülüyor.
 
Yine 2019’da makine öğrenimi teknolojisindeki gelişmeler ve algoritma eğitimi yeni ve daha gelişmiş yapay zeka ile gelişecek, özerk taşıtlar ve robotlar da, 2019’da adından bahsettirecek endüstriler arasında yer alacaklar.İş uygulamalarında ise Yapay Zeka, Makine Öğrenimi ve Derin Öğrenmenin birleşimi olacak.  Yapay Zeka tüm seviyelerde daha fazla hassasiyete sahip olacaktır. 

2) Kuantum Bilgisayar (Süper Bilgisayar)

Hala gelişmekte olan Kuantum Bilgisayar, araştırmacıların, organizasyonların ve hükümetlerin üzerinde çalıştığı en etkileyici teknolojilerdendir. Tamamen işlevsel olarak  çalışan ilk kuantum bilgisayarı (süper bilgisayar) oluşturma yapısına sahiptir.
 
Etkileyici hesaplama gücü sayesinde kuantum bilgisayarlar, tesis içi makinelerden ziyade yakın gelecekte bir bulut hizmeti gibi görünecekler. Hali hazırda IBM teknoloji şirketinde bulut tabanlı kuantum hesaplama hizmetleri sunmaktadır.2019 yılında, süper bilgisayar üstünlüğünü koruyarak yetkinliği devam ettirmeye yoğunlaşacaktır. 
 

3) Sanal Gerçeklik (VR)

Sanal Gerçeklik (VR) ve Karma Gerçeklik (MR), 2019 boyunca endüstriler için büyüleyici yeni pratik uygulamalarla ön planda olmaya devam edecek. Bir zamanlar sadece video oyunlarında bulunan R +, mühendislik tasarımı, imalat, sağlık, uzay araştırmaları ve diğerleri gibi endüstrilerde yararlı bir araç haline gelmek için çalışmalara son hızla devam ediliyor. 
 
2019'da Sanal Gerçeklik, insanların coğrafyalarda çalışma ve işbirliği yapma şeklini değiştirecek yenilikçi endüstriyel uygulamalara açılacak ve birçok araştırma alanında da kullanılabilecek.

4) Nesnelerin İnterneti (IoT)

Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır.
 
2019'da, IoT üreticileri ve tüm tedarik zincirleri, piyasaya çıkan tüm ürünlerdeki güvenliği önemli ölçüde artırmak hedefinde olacaklar. Endüstriyel internet, Akıllı evler, Akıllı şehirler ve giyilebilen akıllı kıyafetler en çok tercih edilen ve rağbet görmeye devam edecek.

5) Blockchain Teknolojisi

Blockchain kriptografi kullanılarak bağlanan ve güvenli hale getirilen, bloklara ad verilen, sürekli büyüyen bir kayıt listesidir. Blockchain, çeşitli işletme fonksiyonları arasında işlem şeffaflığı sağlar.
 
2019 yılında, kuruluşların memnuniyeti için, Blockchain ilk kurumsal uygulamalarını aktif olarak kullanmaya başlayacak. En yenilikçi şirketler işbirliklerini geliştirmek için Blockchain'i kullanmaya başlayacak. 2019 yılında Bitcoin dışında aracısız para alışverişi, daha güvenli telefon görüşmeleri ve email gönderimi, güvenli oy kullanımı ve elektronik ticaret gibi diğer birçok alanda kullanılmaya başlanacak olan Blockchain, iş inovasyonunun merkezinde birçok sektörde bulunacaktır.
 

6) 5G Teknolojisi

5G beşinci nesil kablosuz internetidir. 5G’ye geçmek için de tüm dünyanın ciddi bir altyapı yatırımı yapması gerektiriyordu. 5G'ye geçilmesi ile de iletim gecikmesini 30 milisaniyeden bir tek milisaniyeye indirerek bir ağdaki cihazlar arasında esasen bağlantı kurulmasını sağlayacak. 

Aynı zamanda 5G ağır imalatçı firmaların ve kamu hizmetlerinin nihayet Nesnelerin İnterneti'nden faydalanabileceği ve robotları kullanarak temel işlemlerinin çoğunu otomatikleştirmeye başlayabileceği anlamına geliyor.

Yazar: Reninnaz Demir

Kaynak: 

İnteresting Engineering