Elektronik Devreler Yazıcılarla Basılacak

26

Danimarka Teknoloji Enstitüsü, Avrupa'nın Endüstri 4.0 sürecinde imalat bölümünde yeni bir merkez olacak. Bu merkezde iletken devrelerin hemen hemen her yüzey üzerine yazdırılmasını sağlayan bir teknoloji kullanılmaya başladı.

Bu teknoloji merkezinde  temassız bir ödeme kartı, EKG elektrodu, veya IoT bileşeni gibi aklınıza gelebilecek herhangi bir elektronik ürün rahatlıkla üretilebilecek. Yeni teknolojilerle beraber üretilen cihazlar genellikle kablosuz çalışır ve küçük elektronik parçalar içerir. Bu elektronik cihazların istenilen yüzeylerde uygulanabilecek olması da her alanda yeni bir avantaj olarak ön plana çıkmakta.

Akıllı teknolojilerdeki iletken bileşenler, mürekkep püskürtmeli ve aerosol jet teknolojisini kullanan endüstriyel yazıcılar yardımıyla, plastik tabaka, kağıt veya esnek malzemeler üzerine basılır. 3 boyutlu baskıya benzer bu teknolojiye basılı elektronik (printed electronics) denilmekte.

Basılı şekilde üretilen elektronik malzemeler, diğer üretim teknikleriyle karşılaştırıldığında  maliyetler açısından avantaj sağlamakta. Yapılacak olan elektronik malzemelerin çizimleri CAD programlarında rahatlıkla çizilebilmekte.

Danimarka Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar 2016 yılından bu yana bu teknoloji üzerinde çalışıyorlar. Avrupa'daki teknoloji 16 Araştırma ve Teknoloji Organizasyonu (RTO) ile bir araya gelen enstitüye Horizon 2020 doğrultusunda yapacağı inovasyonlar için 10.6 milyon euro destek aldı.  Bu destekle beraber Avrupa pazarının dışında dünya pazarında gelecekte oluşacak 32 milyar dolarlık basılı elektronik pazarı hedeflenmekte.

Avrupa'daki işletmeler kendi çalışmalarına entegre edebilmek için en uygun Araştırma ve Teknoloji Organizasyonuna (RTO) başvurup süreçlerini başlatabilecekler. Ayrıca prototipten pilot üretime kadar RTO'lardan ekipman ve destek alabilecekler. İşletmeler ayrıca ilk aşamada yapacakları büyük yatırımların öncesinde finansal riskle karşılaşmadan yeni teknolojilerin uygulanabilirliğini öğrenebilecekler.

Enstitüde yapılacak genel çalışmalar şunlardır;

Teknolojik ve ekonomik modelleme

► Pilot projelerde 2D/3D baskılar için nanomalzeme yada geliştirilecek daha uygun malzemelerle çalışılması

► Bilgi Transferleri

 

 

Kaynak:

industry40today

Yazar: Ali Can Çabuker