Endüstri 4.0 Tarzı Montaj

Endüstri 4.0’ın en belirgin avantajları arasında olan uyum yeteneği, uygulama esnekliği ve OPC-UA iletişim standardından yararlanabil­mesi, aynı zamanda otomobil endüstrisinde motor bloğu montajında kullanılan kavrama ünitesinin de başlıca özellikleridir. Festo, dinamik montaj proseslerini tesislere adapte etmek gibi Endüstri 4.0’ın temel konuları arasında yer alan başlıklara en uygun çözümleri yaratmak için bu özelliklerden faydalanıyor.

17

Motor bloğu montajında kullanılan kavrama ünitesi esneklik ve yüksek verim gerektiren bir uygulamadır. Motor bloğu, sızdırmazlık kompo­nentleri, silindir başlığı ve vidalar paralel olarak kavranıp iki kızağa monte edilir. Motor bloğu montajı işlemindeki asıl farklılık ardışık montajdan daha hızlı ve daha ekonomik işleme olanak tanıyan paralel metotta saklıdır. Bu montaj tarzında isteğe göre ELGA-TB-KF serisi dişli kayışlı servo pnömatik ya da ESBF-BS serisi elektriksel silindir uygulanabilir.

Adaptif ve değişken

CPX/VTSA serisi valf adasının dağınık esaslı çalışma prensibi sayesin­de, montaj alanlarına kolay uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış olan HGPL-B serisi vakumlu paralel tutucular ile OVEM SERİSİ vakum emme memesinden oluşan kavrama ünitesi, birbirinden farklı tutma ve kavrama işlemlerini esnek, adaptif ve değişken biçimlerde gerçek­leştirebiliyor. VTSA serisi sağlam ve yüksek debi kapasiteli valf adası ile CPX serisi otomasyon platformu güçlü bir kombinasyon yaratıyor. CPX destekli ince düşünülmüş arıza arama konseptleri, durma sürelerini kısaltıyor, kullanılabilirliklerini güçlendiriyor, işletme maliyetini düşürüyor.

Adaptif ve değişken: Tutma kavrama birimi uygulayıcıların özel ihtiyaçlarına göre ayarlanabilir.

Kavrama ünitesi, uygulayıcıların özel ihtiyaç ve taleplerine göre farklı şekillerde ayarlanabiliyor. Akıllı tasarım konseptleri sayesinde konvansiyonel kavrama sistemlerinden daha hızlı çalışabiliyor, ayrıca karmaşık entegre sensör teknolojisi, sofistike mekanik aksamlar ve direkt sinyal işlemi ilave bir avantaj getiriyor. Kavrama ünitesi, IP65/67 standardında kompakt bir CODESYS CPX-CEC kontrol birimi tarafından sürekli kontrol edildiği için ayrı bir kavrama birimi kontrol kabinine ihtiyaç duymuyor. Sonuç olarak tesis planlama aşamasında bile değerli bir alan kazanılıyor. Proses sırasında arabirim olarak tüm endüstriyel seri haberleşme sistemleri veya ethernet ya da Endüstri 4.0 standardı OPC-UA kullanılabiliyor.

Endüstri 4.0’a, yani "dördüncü sanayi devrimine hazır olmak"

Veri toplamak bir iş, ancak veri tabanını doğru yorumlamak ve doğru sonuçlar çıkarmak ayrı bir iştir. Bu nedenle endüstriyel personel, mes­lek okulu ve teknik üniversite öğrencileri Endüstri 4.0’a hazır olabilmek için yeni vasıflar kazanmak zorundalar.

Geleceğin elemanlarının dijital, tam otomatik üretim teknolojileri konusunda bilgili olmaları ve dijital tesis ağı programlaması alanın­da tecrübe sahibi olmaları beklenecek. Bu vasıflara sahip olmayanlar tesisleri işletemeyecek, optimize edemeyecek ve esnek uygulamalı akıllı komponentler geliştiremeyecek, haliyle tesislerin gerekli değişim ve uyum süreçlerine katkıda bulunamayacaklar.

Kontrol kabinine paydos: CPX/VTSA serisi valf adasıyla kontrol kabini dönemi kapanıyor, tesise yeni boş montaj alanı kazandırılıyor.

Bir endüstriyel meslek eğitim ürünü olan CP Factory ile Festo Didactic siber fiziksel anlamda bir eğitim ve araştırma platformu sunuyor. Bu platformda gerçek bir üretim tesisinin istasyonları modelleniyor. Tesis programlaması, ağ yapılandırması, enerji verimliliği uygulamaları ve veri yönetimi gibi konular eğitim müfredatına dahil ediliyor. Platform, üretimde uygulanmak üzere, esnek yapılı yazılım çözümleri geliştirme ve test etme imkanını da veriyor.

Festo hakkında:

Festo, merkezi Almanya/Esslingen olan küresel çapta aktif bağımsız bir aile şirketidir. Şirket, dünya genelinde, 200’den fazla sektörde fabrika ve proses otomasyonu alanında faaliyet gösteren 300.000’i aşkın müşteriye pnömatik ve elektriksel otomasyon teknolojisi tedarik ediyor. Festo ürün ve hizmetleri dünyanın 176 ülkesinde tüketiciye ulaştırılıyor. 61 ülkede, 250’den fazla şubede yaklaşık 18.700 çalışana sahiptir. Festo yıllık cirosunun yaklaşık %8’ini ArGe’ye ayırırken %1,5’ini de eğitim ve ileri eğitim faaliyetlerine yönlendiriyor. Eğitim uygulamaları yalnızca Festo çalışanları için tasarlanmıyor: Festo’nun eğitim şirketi olan Festo Didactic aracılığıyla otomasyon teknolojisi müşterilere, çıraklara ve üniversite öğrencilerine de ulaştırılıyor.

https://www.festo.com/cms/de_de/56644.htm

Endüstri 4.0’a hazırlık eğitimi: Festo Didactic tasarlamış olduğu CP Factory ile siber fiziksel bir eğitim ve araştırma platformu sunuyor. Bu platform gerçek bir üre­tim tesisinin iş istasyonlarını model ölçeğinde eğitime sunuyor.