Pakistan Dijital Dönüşüm Yaşıyor

30

Çin’deki Belt & Road Initiative’in (BRI-İpek Yolu Ekonomik Kuşağı) dijital gücü yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve yeni bir fırsat alanına dönüşüyor. BRI, 2013'te küresel sahneye girdiğinde, yollar, demiryolları, güç kaynakları ve sınırların bağlanması gibi çoğu yatırım geleneksel altyapıya yönelikti. Bunun yanında, BRI'ın getirdiği dijital uyanış, insan sermayesi ve inovasyonun ilişkili gelişimi çok daha güçlüdür.

Dijital yıkım ile yeni dijital teknolojiler eskiyi yıkıp yepyeni hizmet, ürün ve yöntemleri ortaya çıkarıyor. Dijital altyapı, yapay zeka, nesnelerin İnterneti ve blok zincirinin yarattığı yıkım nedeniyle küresel harita tahmin edilenden çok daha hızlı bir şekilde değişiyor. Artık daha fazla dijital ve teknolojik yıkım, daha iyi yaşam koşullarına ve gelişmiş ekonomik güçlenmeye yol açarak toplumdaki kırılmaları onarmaya yöneliktir. Bu dijital yıkım, BRI ülkelerinde girişim ve e-ticaret faaliyet alanlarına yeni bir hayat verdi. Küresel Rekabetçilik Endeksi 4.0 ışığında, ekonomilerin her alanda büyümesi, zorlukların üstesinden gelmesi, insan sermayesi ve inovasyona yatırım yapması son derece önemlidir.

Güney Asya bölgesine baktığımızda engellerin bir kısmı, ulaşım olanaklarının yetersizliği, dağınık güç kaynakları ve mali katılımın yetersizliği şeklinde sıralanabilir. Geçmişe baktığımızda, sanayi devrimleri gelişmekte olan ülkelere daha kolay ulaşmışken, Dördüncü Sanayi Devrimi dünyanın her köşesine hızlı bir şekilde ulaşmıştır. Böylece, milyarlarca dolarlık yatırım, teknolojiyi geliştirirken altyapı ve güç kaynağı açığını da kapatıyor. Projedeki amaç, BRI boyunca ülkelerdeki kalkınmayı engelleyen problemleri gözden geçirmektir.

BRI'nın amiral gemi projesi olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) hızla ilerliyor. Çin ve Pakistan arasında büyük işbirliği sağlayan bu projenin etkisi, Pakistan’ın insani gelişmişlik endeksini yükseltmesinden ve halkın refah düzeyinin artmasından da görülebilir. Terörle uzun yıllardır mücadele eden Pakistan’ın, şimdi %5,8'lik ekonomik büyüme sağlaması ve yatırımcı güveninin artmasıyla ilerlemek için iyi bir yolda olduğu söylenebilir. Ebay’ın CEO'su Devin Wenig, 2017’deki Dünya Ekonomik Forumu’nda, Pakistan’ı dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret pazarlarından biri olarak nitelendirdi ve 2018 yılında, Pakistan'ın en büyük e-ticaret platformu Daraz.pk'yi satın aldı. Pakistan’daki bu büyüme, güç ve bağlantı altyapısı ile teknoloji ve dijital altyapıdaki diğer büyük yatırımlarla hızlanıyor. Çin’in en büyük online ödeme hizmeti sağlayıcısı olan Ant Financial Services, yakın tarihte Pakistan bankası olan Telenor Mikrofinans’ın %45 hissesini satın alarak 410 milyon değerinde bir anlaşmaya yaptı. Telenor Pakistan'ın CEO'su İrfan Wahab, anlaşmayı “ezber bozan” olarak nitelendirdi; Ant Financial'in CEO'su Eric Jing, Pakistan'da “Büyük ölçüde banka hesabı olmayan bir nüfus için şeffaf, güvenli, düşük maliyetli ve verimli bir şekilde kapsayıcı finansal hizmetler sağlayacağız.” dedi. Bu tür bir yatırım, Pakistan'daki önemli demografik temettüden yararlanacak ve büyük ölçüde banka hesabı olmayan genç nüfusu hedefleyecek ve sadece finansal katılımı değil, aynı zamanda dijital işlerin de kurulacağı bir temel sağlayacaktır.

Ülkenin şu an ihtiyacı olan şey, Dünya Ekonomik Forumu'nun Rekabet Endeksi (2018) üzerinde sırasıyla inovasyon için 89 ve finansal için 75 olan endekslerini iyileştirmektir. CPEC, altyapı ve dijital ilerlemeler ile bağlantıyı geliştiren bu gibi yatırımlar için ortam yaratıyor. Pakistan'daki hükümetin değişmesiyle projeden elde edecekleri fayda artmış gibi gözüküyor. Pakistan hükümeti CPEC anlaşmalarında daha fazla şeffaflık sağlayarak, ülkeyi tehlikeye sokmayacak güvenli bir yatırım sağlıyor.

 Büyük dijital ve teknolojik bölünmelere sahip ülkelerdeki popülasyonların teknolojiyi hızla benimsendiği görülmektedir. Çin, BRI boyunca ülkeler için gelecek vaat eden yapay zeka, robotik, siber ve uzay teknolojileri gibi geleceğin teknolojilerini geliştirmenin ön saflarında yer alıyor. Bu, insanları kalkındıracak fiziksel, dijital ve biyolojik dünyaları birleştirerek daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamak ve teknolojiyi kullanarak kapsayıcı, insan merkezli bir gelecek yaratmak için Dördüncü Sanayi Devrimi tarafından sunulan fırsatı göstermektedir. Pakistan'daki ve bölgenin geri kalanındaki paydaşlar için altta yatan endişe, dijital medya anlayışı ve girişimcilik hakkında bilgi birikimiyle becerileri geliştirmek ve geleceğe hazır bir iş gücü yaratmaktır. CPEC projelerinin hızla tamamlanması ve dijital teknolojinin bu süreçte kullanılması, aynı zamanda ekonomiyi ve insanların hayatını sekteye uğratıyor. Asıl soru, Pakistan'ın bu teknolojileri benimseyip benimsemeyeceği ve ilerlemeye giden yoldaki en büyük projeden faydalanıp faydalanamayacağıdır.

 

Kaynak: Weforum

 

Yazar: Muhammed Ali Beyazıt