Çoklu Taşıyıcı Sistemi ile Üretimde Esneklik

Üretim sürecinde çoğunlukla kullanılan ve hareket dinamiğini kısıtlayan konveyörlerin aksine maksimum esneklik sağlayan çoklu taşıyıcı sistem mevcut intralojistiklere entegre edilebilir ve süreçle çok bir uyum içerisinde hareket eder. İhtiyaç duyulduğunda sıklıkla kullanılan malzemelerin işlenmesi için çözümler sunar. Entegre kontrol konsepti ile hareket kontrol fonksiyonları, taşıyıcı aracın hareketleri ve sonradan eklenen makine parçalarıyla uyumlu bir şekilde çalışması maksimum makine esnekliği sağlar.

30

İhtiyaca Göre Düzenlenebilen Yapılandırma

Temel mekanik sistem modüler olduğu için bu sistemi kullanılan makine ve gerçekleştirilen uygulamaların gereksinimlerine kolayca adapte edebilirsiniz. Ayrıca mevcut malzeme yönetimi ve lojistik çözümlerinize bu sistemi mükemmel bir şekilde dahil edebilirsiniz.

Yüksek Üretkenlik ve Hassasiyet

Hızlı çoklu taşıyıcı sistem, ani dengesiz hareketlerde bulunmaksızın sorunsuz bir şekilde ivme kazanır ve taşıyıcı araçların konumunu son derece hassas ve doğru bir şekilde ayarlar. Makinelerdeki yenilenme işlemlerinin daha kısa sürmesi, sorunsuz format değişikliği ve bakım masraflarının azalması sisteminizden çok daha iyi bir şekilde faydalanmanızı sağlar.

Esnek Taşıma İşlemi

Taşıyıcılar herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanılabilir. Taşıyıcıların hem iç hem de dış beslemeli çeşitlerinin kullanılması, farklı taşıyıcıların bir araya getirilmesi veya tek bir sistemde ürün yapılandırma gibi seçenekler bulunmaktadır. Çoklu taşıyıcı sistemdeki her bir taşıyıcı için ayrı ayrı hareket profilleri ayarlanabilir.

 

Yüksek Performanslı Kontrolör

Siemens'in ürettiği kontrolör, hareket kontrol görevlerini tüm sisteme entegre edebilmektedir. Taşıma sisteminin hareket kontrolüne ek olarak diğer servo sürücülü makine parçalarıyla uyum içerisinde hareket sağlayabilmektedir. Böylece arayüz sayısında önemli oranda azalma sağlanmış olur.

Taşıma sistemi bir motor, temel iskelet ve palet makarasından oluşur. Mıknatıslar ve motorlar gerekli gücü sağlarken farklı makine modelleri için farklı uzunluktaki motorlar için farklı bölmeler bulunur. Makine iskeletine doğrudan bağlanabilen motorların yerlerinin değiştirilmesi kolaydır. Böylece işlem yapan bölümün tamamen devreden çıkarılmasına gerek kalmaz. Hassas montaj ayrıca taşıyıcıların sarsıntısız hareket etmesini sağlar.

Hareket kontrolü için en karmaşık makinelerin bile yüksek verimlilikte çalışmasını sağlayan SIMOTION kullanılır. Birkaç ufak değişiklikle farklı tür makinelerle çalışabilen sistem maksimum esneklik için vazgeçilmez bileşenlerden biridir. Benzer şekilde SINAMICS 120 servo sürücüsü de tek veya çok eksenli farklı çeşitleriyle sürücü uygulamalarının başarılı bir şekilde üstesinden gelebilmektedir ve modüler bir sistem oluşuyla daha fazla üretkenlik ve esneklik sağlamaktadır.

Sistem Parçaları ve Özellikleri

Temel iskelette yerleşimi için standart montaj arayüzleri, palet makarası ve isteğe bağlı dış deplasman enkoderi bulunur. Palet makarası pürüzsüz bir şekilde dönme hareketinin sağlanabilmesi için taşıyıcıya düzgün bir şekilde yapıştırılmıştır. Kolay temizlenme, korozyona karşı dayanım ve daha az aşınma için paslanmaz çelik kullanılır.

En iyi makine tasarımı için çeşitli varyasyonlarda güçlü motorlar kullanılır. IP65 veya isteğe bağlı olarak daha yüksek korumalı, temizliği kolay ürünler kullanılır.

Taşıyıcılar ürünlerin ulaşımını motor kablo veya aktif elektronik bir sistem kullanmadan, doğrudan üzerlerinde sağlarlar. Konum için mıknatıs kullanılırken uygulamalara özel tutucu ve adaptörler için mekanik arayüz bulunur. Plastik kaplı palet makaraları ve rulmanları ani hareketlerden uzak ve çok az titreşimli bir hareket süreci sunar.

SINAMICS sürücü sistemi makine ve tesis yapımı için uygun modüler bir sistemdir. Modüler ve esnek makine konseptlerinin kullanımını kolaylaştırdığı gibi tek ve çok eksenli uygulamalar için de kullanıma uygundur.

İhtiyaca göre açık ve kapalı döngü kontrol bölümleri birleştirilebilir. Ayrıca mevcut malzeme yönetimi sistemlerine basit bir şekilde bağlanabilir. Son derece uygun maliyetlerde diğer sistem ve ürün parçalarıyla bağlantı kurulabilir. Lojistik tasarımlarını en iyi seviyeye ulaştırma doğrultusunda RFID aracılığıyla taşıyıcılarla iletişim seçeneği de sunar.

Çoklu Taşıyıcı Sistemlerin altında bulunan dolaşım sisteminde ise iç kısımdaki iletim sistemi aracılığıyla sabit taşıyıcılar kurulumun bir kısmından ötekine aktarılır. Taşıyıcılar boş veya içi belirli bir ürünle dolu olarak hareket edebilir.

Motorlarla birlikte taşıyıcıdaki sürekli mıknatıslar hareket için gerekli itici gücü oluştururlar. Taşıyıcı, istendiğinde sisteme eklenebilir veya çıkarılabilir şekilde tasarlanmıştır. Böylece sisteme ekstra taşıyıcı kolayca eklenebilir ve kullanılmayan taşıyıcılar istendiği zaman kolaylıkla sistemden çıkarılabilir. Kenarda bulunan konum belirleme için kullanılan mıknatıslar ve deplasman enkoderi sayesinde kapalı devre işlemleri gerçekleştirilebilir.

 

Çoklu Taşıyıcı Sistemdeki Temel Hareket Tipleri

Bu sistemde taşıyıcılar kendi besleme gücüyle serbest bir şekilde hareket edebilir. Yine bağımsız bir şekilde hızlanabilir veya yavaşlayabilir, konumlanabilir ve farklı uygulamalardaki adımlarla ayrı ayrı senkronize edilebilir. Her bir taşıyıcının konumunun mutlak bir şekilde doğru olmasının yanı sıra çarpışma riski olmaksızın birden fazla taşıyıcıyı birbirlerine bağlı olarak hareket ettirmeyi ve konumlamayı mümkün kılmaktadır.

Çoklu taşıyıcı sistemde sınırsız sayıda taşıyıcıyı grup halinde uyumlu bir şekilde hareket ettirilebilir. İşlemler devam ederken farklı hızlardaki taşıyıcılar bir araya getirilebilir ve her bir taşıyıcı için ayrı ayrı olduğu gibi genel bir hareket profili de oluşturulabilir. Gruptaki taşıyıcılar hız, zaman ve konum için aynı hareket profiliyle, aralarındaki mesafe sabit şekilde hareket eder. Belirlenen iş tamamlandığında gruptaki taşıyıcılar ayrılabilir veya tekrar gruplandırılabilir.

Özetlemek gerekirse maksimum esneklik sağlama amacıyla üretilen Çoklu Taşıyıcı Sistemi yenilikçi çözümleriyle üretim sürecini daha esnek hale getirir ve tüm süreçle uyumlu hale getirir. Esnek taşıma sistemi farklı formatlara, büyüklüklere ve ürün çeşitlerine hızlı ve basit bir şekilde adapte olabilmektedir. Aynı zamanda makinelerin ve üretim tesislerinin daha modüler olması yönünde geleceğe yönelik önemli bir adımdır.

Aşağıdaki videoda sistemi daha ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

 

 

 

 

Kaynak:

Festo

 

Yazar: Ender Eğer