Dijital İkiz Sayesinde Yeni Umutlar

14

Resmedilmeye değer Norveç manzarasının göksel manzarasını izleyen bulutların üzerinde, zihninizde dolaşmanıza izin vermek kolaydır. OlavTronrud'a göre, helikopterindeki bir uçuş A'dan B'ye bir seyahatten daha fazlasıdır. Norveçli makine üreticisi Tronrud Mühendislik'in CEO'su yeni bir bakış açısı kazanmak için mükemmel bir fırsat olarak görüyor. Tronrud şöyle açıklıyor: “Uçarken zihniyetim değişiyor. Bu şekilde yeni fikirler edindim. Bu fikirlerden biri, dünyanın en hızlı paketleme makinesinde sonuçlandı.

Aynı Boyut, İki Katı Hız

Yeni makine, paketleme endüstrisindeki müşterilerin, pazara daha kısa süre, daha fazla esneklik ve verimlilik ve daha yüksek ürün kalitesi gibi müthiş zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı oluyor. Sonuç olarak, en acil ihtiyaç, hızlı ürün değişimine izin veren hızlı ve esnek makineler içindir. Tronrud Mühendislik Programlama Mühendisi Kjell Erik Meier, “Yeni paketleme makinesinin geliştirilmesi, NX, Mekatronik Konsept Tasarımcısı (MCD) ve TIA Portal’ı kullanılarak oluşturulan bir tanıtım modeliyle başladı” diyor. Bu, gelişimi hızlandırırken disiplinler arası proje ekiplerini farklı iş birimlerinden bir araya getirmeyi de mümkün kıldı.TronrudMühendislik Genel Paketleme Teknolojisi Müdürü Erik Hjertaas “Tasarım, mekanik bileşenler ve programlama üzerinde aynı anda çalışarak, pazara sunma süresini büyük ölçüde azaltabiliriz. Başka bir projede, bu yaklaşım bize yaklaşık yüzde 20 ya da iki ay tasarruf etmemizi sağladı” diyor.

Yeni makinenin daha hızlı hale getirmek için temel değişikliklerden geçmesi gerekeceği hızla ortaya çıktı. Amaç, şu anki 160 torba endüstri standardı yerine, dakikada 300 akış paketli poşeti kutulara sığdırabilecek bir makine inşa etmek ve önceki makine versiyonlarından daha fazla yer kaplamaksızın bunu yapmaktı. Ayrıca, makinenin farklı boyutlarda çanta ve kutuları işleyebilmesi gerektiğinden yüksek derecede esneklik de istenmiştir. Sinamicsservo sürücüler ve Siemens'in hatasız bir Simatic teknoloji kontrolörü, farklı türdeki ambalajları kullanabilecek hızlı ve kompakt bir makine tasarlamayı mümkün kılmıştır.

Sanal devreye alma sayesinde asıl makinenin devreye alınması çok daha kısa oldu.

Dijital İkiz Paralelleştirme Sağlar

Yeni makinenin dijital bir ikizini kullanarak, tasarımcıların, mühendislerin ve programcıların aynı proje üzerinde aynı anda çalışmaları ve fikir alışverişinde bulunmaları ve deneyimlerini paylaşmaları mümkün olmuştur. Bu, makine üreticisinin programlama zamanını, tasarım eforunu ve montaj zamanını toplamda %50 azaltmasını sağlamıştır. NX MCD ile sanal devreye alma sayesinde asıl makinenin devreye alınması da kısalmıştır. Tronrud Mühendislik PLM Müdürü Tor MortenStadum, disiplinler arası bir ekipte gelişim adımlarının paralel olarak uygulanmasının sonuçlarını şöyle özetliyor: “Tasarım aşamasını yaklaşık yüzde on kısalttık ve devreye almayı yüzde 20 ila 25 oranında kısalttık.”

Makine ve tüm bileşenleri tamamen sanal ortamlarda tasarlandığından, makine ve bileşen davranışını simüle etmek ve ayrı bileşenlerin birlikte çalışabilirliğini test etmek için dijital ikizleri kullanmak mümkündü. Çarpışmalar yalnızca bilgisayarda herhangi bir hasara yol açmadan meydana geldi. Diğer verimlilik kazanımları TIA Portalı'ndan geldi. Yeni makinenin sanal olarak işletilmesinden sorumlu olan Kjell Erik Meier, “Aynı yazılım ortamında görselleştirme, kontrol ve sürücü teknolojisine erişebilmek harika bir şey” diyor.

Ayrıca, Siemens'in bulut tabanlı, açık IoT işletim sistemi olan MindSphere, Norveçli makine üreticisi için dokümantasyon ve veri analizini kolaylaştırdı. Makine verilerinden, makineleri daha da optimize etmek ve kestirimci bakım faaliyetlerini başlatmak için yeni bilgilerin edinilebileceği ve kullanılabileceği, performans için dijital bir ikiz oluşturulur. Artık şirket bu bakım faaliyetlerini müşterilerine yeni bir hizmet olarak sunabiliyor. Tronrud'a göre, şirketi rekabet gücünü artırmak için yeni fırsatlara odaklanmaya devam edecek. “Dijitalleşme muazzam bir fırsat. Önemli olan zorluklardan korkmamak, ancak katma değer yaratmamız için bize sunduğu fırsattan tam olarak yararlanmak” dedi.

 

Kaynak: 

Yazar: Murat Bilgin