Neden Siemens, Endüstri 4.0'da Bir Adım Önde Olmaya Devam Ediyor?

Geçmişteki 50 yıl içinde Fortune dergisi tarafından hazırlanan yıllık listedeki en yüksek net ciroya sahip 500 kurumdan yaklaşık % 90’ı günümüzde tamamen yok olmuş durumdadır. İşletmeler sürekli değişen koşullar nedeniyle bugünün pazarlarından sağ çıkabilmek için çok çalışmak zorundadırlar. Rekabet, dijitalleşmeyle ve yeni oyuncular piyasaya girdikçe büyüyecektir. Peki, bu yeni dünyada şirketler hayatta kalabilmek için ne yapmalılar? Cevaba değişen yeni endüstri dünyasına en iyi uyum sağlayan hatta öncülük eden Siemens’i inceleyerek ulaşacağız.

29
Siemens PLM, ile değişen endüstriyel ortamı yönetmiştir. Karşılaşılan zorluklar çözülmüş ve artık o zorluklarla nasıl baş edebileceğini de bilmektedir. Bu yazıda Siemens'in Dördüncü Endüstri Devrimi veya Endüstri 4,0’dan kaynaklanan değişiklikleri ve zorlukları nasıl ele aldığını inceleyeceğiz.

Neden Endüstri 4.0 Girişimi Başlatıldı?

1970'lerden beri endüstriyel alanda genel verimlilik artışı düştü. Oyunda birden çok faktör olsa da verimlilik artışındaki düşüşün ana sebebi tüketiciler olarak bizim zevkimizin değiştiği gerçeğiyle ilgilidir. Yeni dünyada özellikle mikro elektronik, yarı iletkenler ve gömülü yazılımlarla üretilebilecek daha akıllı ürünler istemeye başladık.Ürünler daha akıllı hale geldiklerinde, karmaşıklıkları da doğal olarak artmaktadır. Örneğin modern bir Android işletim sisteminin 12 milyon satırlık kodları vardır. Modern bir otomobil, bir otomobil dinamiklerinin her yönünü ve şoförün konforunu kontrol eden 100'den fazla bilgisayara sahiptir. Renkler, stiller, aksesuarlar, motorlar, performans geliştirmeleri ve iç tasarımların neredeyse sınırsız kombinasyonlarını yapılandırma yeteneğini dâhil edersek ürünler daha kompleks bir hale gelmiş olur.
 
 
Mevcut üretim teknolojisi devam etmeye çalışsa da bu karmaşıklığın içinden çıkacak kapasiteye sahip değildir. Üretkenlik, esneklik ve kalite, üreticilerin arasında karar vermeleri gereken birbiriyle çelişkili üç seçenektir. Örneğin kaliteyi artırmaya çalışmak üretim zamanının uzamasına ya da esnekliğin azalmasına kısaca üretkenliğin düşmesine sebep olabilir. Bu üç seçenekten sadece birine yoğunlaşmak diğerlerini verimsizleştirebilir. Pazar üreticilerden daha verimli olmasını bekleyip, bir ürünün bireyselleştirilmesi ve yüksek kalitede olmasını da bekler. 2011 yılında Alman hükümeti, tüketicilerin değişen beklentileri ve üretim verimlilik artışındaki azalmaları göz önünde bulundurarak dünyadaki mevcut imalat tabanının büyük bir duvara çarpacağını sezmiştir ve bu büyük zorluğa bir çözüm bulmak için Endüstri 4.0 girişimini başlatmıştır. Alman hükümeti, mevcut üretim teknolojilerinde sadece iyileştirme yapmak yerine iş dünyasında devrim yaratacak, seri üretimden daha verimli bir şekilde karmaşık ürünlerin çıkmasını sağlayacak, imalatın işleyişinde temel bir paradigma değişikliği yapmak istiyordu. Bu değişiklik Dördüncü Sanayi Devrimi olarak isimlendirildi.  Almanya'nın önerdiği yeni paradigma sabit hatlardan tamamen esnek fabrikalara geçmeyi içeriyordu. Ürünler ve makineler iletişim kuracak, robotlar ve insanlar yan yana çalışacaklardı. Ürünlerin nasıl yapılacağının zekası ise tamamen ürünlerin kendisinde bulunacaktı.
 
 
Endüstri 4.0 inisiyatifi bugünün pazarında üretkenliği, esnekliği ve kaliteyi denetler.

Siemens, Endüstri 4.0 Girişimine Nasıl Öncülük Ediyor?

Siemens zaten oyunun çok ilerisindeydi. 2011 yılına kadar, on yılı aşkın bir süredir dijitalleşme stratejileri üzerinde çalışıyordu ve PLM, güvenlik, bir işbirliği platformu ve otomasyon dahil olmak üzere Dijital Kurumsal Yazılım Maiyeti ‘inin ne olacağının pek çok temel taşını geliştirdi veya satın aldı. Piyasanın inandırıcı referanslar gerektirdiğinin farkında olarak, dikkatini kendi 300 fabrikasına yönlendirdi.
 
Bugün, SIMATIC şalter ve endüstriyel kontrolörleri yapan Almanya'daki Amberg tesisi "Endüstri 4.0 fabrikası" olarak bilinmektedir. Almanya başbakanı Angela Merkel, Endüstri 4.0 için nasıl bir yol izlediğini görmek amacıyla Simens’in Amberg fabrikasını ziyaret etmiştir. Müşterilerine karar alma süreçlerinde destek veren uluslararası bir otorite kabul edilen araştırma şirketi olan Gartner analistleri, buranın bir sanat fabrikası olduğunu söylemiş vemüşterileri kendileriyle Endüstri 4.0 hakkında konuşmak istediklerinde, Gartner onlara Amberg teknik raporunu verip, onların 5 yıl geride olduklarını belirtmiştir.
 
 
Amberg büyük bir fabrika değildir ama son derece hızlıdır. Ayda, bir milyondan fazla ürün üretir ve bunlar karmaşık ürünlerdir. Bu kadar çabuk olmak için, yüksek seviyeli otomasyona ve mükemmel lamine lojistiğe ihtiyaç duyulur. Normal olarak, üreticiler aynı ürün yapılandırmalarının uzun, istikrarlı çalışmasına ihtiyaç duyacaktır ama Amberg'de buna ihtiyaç yoktur.
 
Siemens’in 60.000 farklı müşterisi için hepsi NX'de tasarlanmış ve Teamcenter'da yönetilen 1,300'den fazla ürün portföyü vardır. Siemens üretime yeni ürünler getirerek çok verimli bir şekilde çalışmaktadır. Mağazada fabrikadan eş zamanlı olarak akan eklektik bir ürün karışımı bulunur. Technomatix tarafından Proses Listesi'ne yerleştirilen her ürün için optimize edilmiş bir plan vardır. SIMATIC IT, ürünlerin daha önce görülmemiş ürün konfigürasyonlarını oluşturmak için birlikte çalışan makineler ve insanları koordine ederek onlarıfabrika çevresinde yönlendirir.
 
Geleneksel bir fabrikada bu hız ve esneklik seviyelerine ulaşmak için yeniden işleme ve sonuç olarak büyük miktarda ödeme yapılması gerekir. Amberg'de insanların hala operasyonların yüzde 25'ini gerçekleştirmesine rağmen milyon başına sadece 11 kusurlu ürün elde edilir. Bu % 99,9989 kusursuz üretim demektir.
 
 
Siemens bu kusursuz üretimi dijitalleşme yoluyla elde etmiştir Tam değer zincirinin dijital ikizini yaratıp; tasarımcılar, mühendisler ve operatörler, ürün tasarımı ve testi için tamamen sanal bir dünyada işbirliği yapabilmiştir. Gerçek dünyada fiziksel bir kaynak yapmadan önce, sanal dünyadaki her üretim optimize edilmiştir. Ürünleri küçük arabalara bağlayarak ve her bir ürünü fabrikada tek tek yönlendirmek için üretim yürütme sistemini kullanarak; ürünler, insanlar ve makinelerle etkileşime girmişlerdir. Hiçbir şekilde gecikme, stok veya boşa harcanan kaynak yoktur. Ürünler kişiselleştirilir ve imalat gelecekte de dayanıklı olur. Bu zaten Endüstri 4.0 vaadidir ve dünya bu devrimi yeni yeni benimsemeye başlarken Siemens Endüstri 4.0’ın olumlu sonuçlarına çoktan erişmiştir.
Siemens bunu zaten yaptığını bilerek müşterilerine Endüstri 4.0’ın içeriğini aktarabilmekte, onlara kendi dijital dönüşümleri konusunda yardımcı olmaktadır.
 
Kaynak: