TÜSİAD Tarafından "Türkiye’nin Sanayi 4.0 Dönüşümü Konferansı" Gerçekleştirildi

Bilim ve Sanayi Bakanı başta olmak üzere Türk Sanayisi'nin buluştuğu konferansta Sanayi 4.0 dönüşümünün Türkiye’ye sunacağı fırsatlar ve yol haritası tartışıldı. 

22

Konferansın açılış konuşmaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes tarafından yapıldı. Konferansta Sanayi 4.0 dönüşümünün Türkiye’ye sunacağı fırsatlar ve yol haritası tartışıldı. Sanayi 4.0 konusunda TÜSİAD tarafından düzenlenen raporunda sunulduğu konferansta, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes raporu, "Sanayi 4.0" konusundaki tartışmalara somut çerçeve kazandırmak için hazırladıklarını belirterek, 2008 krizinin artçılarının hala hissedildiği günümüzde Türk girişimcilerinin hiç olmadığı kadar yenilikçi olması gerektiğini söyledi. 

 

 

Daha sonra Bakan Fikri Işık, Türkiye’nin yüksek teknolojideki üretim açığının temel nedeninin "Ar-Ge (araştırma-geliştirme) açığı" olduğunu vurgulayarak, "Ar-Ge yapmadan yüksek teknolojili üretim yapıp satmanız mümkün değil. Bazen bedeli ödediğiniz halde bile teknolojiyi satın alamıyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey kendi Ar-Ge’nizi yapmak. Ama bu söylenen kadar kolay bir iş değil" dedi ve ekledi:

"Önemli yenilikler içerdiğine inandığımız eylemlerden bahsedecek olursak; tasarım faaliyetlerini destek kapsamına aldık, siparişle yapılan/yaptırılan Ar-Ge ve tasarımın da vergi indiriminden yararlanmasını sağladık. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, teknoloji geliştirme bölgelerinde daha fazla ve daha nitelikli istihdamın önünü açtık. Ar-Ge desteklerinde önemli iyileştirmeler yaptık, Ar-Ge projelerinin daha hızlı yapılmasını ve ticarileşmesini sağlayacak adımlar attık. Yine öğretim üyelerimizin üniversite-sanayi işbirliği projelerinde daha fazla yer almalarını sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirdik. Şu anda Bakanlığımızda, çok kapsamlı bir üretim reform paketi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu paketle ülkemizde üretenin ve üretimin önünü açacak düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bir diğer kanun çalışmamız olan Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı, Patente Kanunu olarak biliniyor. Hazırlıklarını tamamladık. Bu tasarının kanunlaşmasıyla, patent, marka ve tasarımlarla ilgili başvuru, tescil ve koruma süreçlerini hem iyileştirecek hem de hızlandıracak önemli düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Bu tasarıyı, inşallah önümüzdeki hafta TBMM’ye sevk edeceğiz."


İlginizi Çekebilir: Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: Sanayi Devrimi için Hazırlıklara Başladık 

 

 

Konferansta “Türkiye İçin Neden Sanayi 4.0 ve Nasıl Bir Yol Haritası” başlıklı panel gerçekleştirildi.

 

TÜSİAD ve Boston Consulting Group (BCG) işbirliği ile hazırlanan “Türkiye’nin Küresel Rekabetçiliği İçin Bir Gereklilik Olarak Sanayi 4.0: Gelişmekte Olan Ekonomi Perspektifi” başlıklı raporu indirmek için tıklayınız.