Takım Tezgahı ile Üretimin Dijitalleşmesi

Dijitalleşme ile üretim süreçleri sürdürülebilir bir değişime başladı. Hem makine üreticileri hem de makine operatörleri pazar gereksinimlerine esnek bir şekilde tepki verebilme ve verimliliklerini artırabilme olanağı elde etti. Siemens, bu kapsamda Digital Enterprise Suite ile dijital şirketler için entegre bir donanım ve yazılım portföyü sunuyor. Takım tezgahı sektörünün değişen gereksinimlerine uyumlu olarak geliştirilen CNC Üretim Yönetimi Yazılımı, takım tezgahlarının kontrol ünitesi üreticilerinden bağımsız olarak yönetilmesine, analizine ve optimizasyonuna olanak tanıyor.

29

Hammadde halinde bulunan bir malzemeden istenilen şekil, biçim ve görünüşe uygun bir malzeme elde etmek için kullanılan üretim araçları takım tezgahı olarak isimlendirilir. Takım tezgahları ile başta metal olmak üzere mermer, ağaç, plastik vb. diğer malzemeler de işlenebilir.

Takım Tezgahı Nedir Ne İşe Yarar?

Takım tezgahına bağlanan hammadde, tezgâhın amacına ve fonksiyonlarına uygun bir dizi işlemden geçer. Bu tür tezgahlarla yapılabilecek imalat, talaşlı ve talaşsız olmak üzere ikiye ayrılır.

Talaşlı imalat, iş parçası yüzeyinden talaş (parça) kaldırılmak suretiyle yapıldığı için bu şekilde isimlendirilmiştir.

Talaşlı imalat yöntemleri: Tornalama, frezeleme, delme, vargelleme, broşlama, taşlama, honlama ve lepleme olarak sıralanabilir.

Talaşsız imalat yöntemleri ise: Döküm, dövme, presleme, haddeleme, çekme, sıvama, bükme, kaynak yapma, yapıştırma ve lehimleme olarak sıralanır.

 

►İlginizi Çekebilir: Kendinden Organize Dijital Fabrikalar

 

Tüm bu işlemlerin ortak özelliği takım, parça ve işlem üçlüsü üzerine kurulmasıdır. En bilinen takım tezgahları torna, freze, testere ve matkap tezgahıdır.

Bu takım tezgahlarından çıkan malzemeler günlük hayatta kullandığımız yapıların ve ürünlerin mekanik parçalarını oluştururlar. Sanayinin gelişmesiyle ve nüfusun artmasıyla manuel takım tezgahları gerek hassasiyet gerekse hız yönünden yetersiz kalmaktadır.

Geçmişten Günümüze Dijital Takım Tezgahları

Takım tezgahlarının ilk örnekleri tarih kesin olmamakla beraber milattan öncesine dayanır. M.Ö. 2000 yıllarında Mısırlıların kullandığı ahşap torna tezgâhları bilinen ilk örneklerdir.

1540 yılında Torriano isimli bir İtalyan, İspanyol kralı V. Charles’ a hediye edilecek saatin imalatında freze tezgâhının ilk örneklerinden birini kullanmıştır. Bu tezgâh ayarlanabilir kesme delikli bir kesici ile döner bir indis tablasından oluşmaktaydı. Modern takım tezgahlarının ilk atası 1775 yılında John Wilkinson tarafından yapılan yatay delik işleme tezgâhı olarak kabul edilir.

Teknolojik gelişmelerle, bilgisayarın da hayatımıza girmesiyle birlikte üzerinde program kodlarını depolamayan NC tezgâhların bilgisayar ile entegrasyonu sonucunda CNC (Computer Numerical Control) tezgahlar ortaya çıkmıştır.

CNC tezgâhlarında, tezgâh kontrol ünitesinin bilgisayar ile entegrasyonu sayesinde programlar hafızada muhafaza edilebilir. Bunun yanında parça üretiminin her aşamasında programı durdurma, programda gerekli olabilecek değişiklikleri yapabilme, programa kalınan yerden tekrar devam edebilme ve programı son şekliyle hafızada saklayabilme işlemlerinin yapılabilmesi mümkündür.

Siemens Çözümleri

Dijitalleşme dendiğine aklımıza kontrol düğmeleri ve bunları bize gösteren ekranlar geliyor olsa da aslında dijitalleşme makinenin tasarımından mühendisliğine, devreye alma ve servis hizmetlerine kadar olan sürecin tamamını kapsar.

Bu kapsam ise makine operatörleri için dijitalleşme çözümleri, ürün geliştirme ve üretim planlamadan başlayarak fiili üretime ve dijital servislere kadar tüm değer zincirine temas eder.

Siemens, takım tezgahı sektörü için, yeni bir takım tezgahının fikir aşamasından devreye alınmasına kadar tüm aşamalarında optimizasyon sağlayan dijitalleşme çözümleri sunar. Tüm dijitalleşme seçeneklerinin sistematik olarak uygulanmasıyla yeni potansiyel fayda ve fonksiyonlar ortaya çıkmaktadır.

Siemens, bu kapsamda Digital Enterprise Suite ile dijital şirketler için entegre bir donanım ve yazılım portföyü sunuyor. Takım tezgahı sektörünün değişen gereksinimlerine uyumlu olarak geliştirilen CNC Üretim Yönetimi Yazılımı, takım tezgahlarının kontrol ünitesi üreticilerinden bağımsız olarak yönetilmesine, analizine ve optimizasyonuna olanak tanır.

CNC Üretim Yönetimi Yazılımı: 

Siemens, takım tezgahı sektörüne yönelik dijitalleşme çözümlerini CNC Üretim Yönetimi Yazılımı ile sunmaktadır. Takım tezgahı sektöründeki şirketler, bu eşsiz dijitalleşme çözümleriyle üretimdeki etkinliklerini önemli ölçüde artırabilir. Bununla birlikte ürün geliştirme sürelerini kısaltabilir; böylece pazara daha hızlı bir giriş yaparak rekabette avantaj elde edebilir.

CNC Üretim Yönetimi Yazılımı, örneğin servis hizmetlerinde yeni iş modelleri sunma gibi alanlarda daha yüksek hızlar, daha fazla esneklik, daha fazla kalite, daha yüksek verimlilik ve daha fazla güvenlik sağlar.

Dijitalleşme, henüz farkına varılmamış olan optimizasyon potansiyellerinin açığa çıkmasını sağlar. Böylece verimlilik ve rekabetçiliği sürdürülebilir bir şekilde artırır. CNC Üretim Yönetimi Yazılımı, ölçeklendirilmiş bir BT altyapısına dayanır. Bu sayede SINUMERIK ile birlikte fabrika içi çözümlerden bulut tabanlı açık IoT işletim sistemi MindSphere'e kadar, üretim ve mühendislik için uyarlanmış fonksiyonlara sahip uygulama imkanlarına olanak sağlar.

Değişen pazar ve müşteri gereksinimlerine hızlı ve esnek şekilde yanıt vermek isteyen makine üreticileri, geliştirme süreçlerini sanallaştırıyor. CNC üretim yönetimi yazılımı üretkenliği artırırken, fikir aşamasından üretim aşamasına kadar tüm süreçteki dijitalleşmeye katkı sağlıyor. İlk hedefi gelişimde verimlilik ve esneklik olan makine imalatı sektörü, bunu sanal ortamda çalışmayla uygulamaya çalışıyor. Makine imalat sektörünün öncelikli ikinci hedefi ise müşterilere yönelik üretimi dijitalleştirme sürecinde ek ürün ve çözümlerin geliştirilmesi ve/veya yeni iş modellerinin sunulması olarak açıklayabiliriz.

Mühendislik süreçlerinde optimizasyon ile süreçlerinizde aşağıdaki avantajları sağlayabilirsiniz:

Makine geliştirme sürecinde verimliliği ve üretkenliği artırın

► Dijital ikiz, ihtiyaç duyduğunuz yüksek esnekliği size sağlar.

► CNC' nin sanal olarak devreye alınması, gerçek hayattaki devreye alma süresini kısaltır.

► Sanal ortam sayesinde artan emniyet

SinuTrain ve VNCK

Siemens'in SinuTrain ve VNCK çözümleriyle kesintilere yönelik programlarınızı ofisinizden oluşturabilir, program simülasyonlarınızın CAD ortamında ve 3 boyutlu dijital ikizinde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

MyPerformance /OEE-Monitor

Üretimde verimlilik ve esneklik sağlayan MyPerformance /OEE-Monitor çözümü, bulunduğunuz yerden bağımsız bir şekilde OEE performansını tam şeffaflığı ile sizlere sunuyor. MyPerformance /OEE-Monitor ile mevcut makinelerinizin durumunu inceleyebiliyorsunuz.

Manage MyMachines ile Dijital İş Modelleri

Dijital iş modelleri oluşturmanızda önemli fırsatlar sunan Manage MyMachines ise mevcut üretim verilerinizi ve geçmişteki verilerinizi kullanarak hizmet süreçlerinizi destekliyor. Manage MyMachines ile nerde olursanız olun yaşadığınız sorunun temel nedenlerini öğrenebilir; izleme, kapsamlı teşhis ve düzeltici önlemler alabilirsiniz. Bu şekilde tesislerinizde makine kullanılabilirliğini artırabilir, mevcut sürecinizi daha verimli ve hızlı hale getirebilirsiniz.

SINUMERIK Edge

Siemens'in SINUMERIK Edge çözümü, işleme süreçlerinizi iyileştirirken, bu konuda hız kazanmanızı sağlamaktadır. SINUMERIK Edge birçok üreticinin yaşadığı sorun olan; bulut ortamı ile tesis arasındaki boşluğun kapanmasını sağlamaktadır.

 

Yazar: Atahan Zengin

Kaynak:

Alan, Selahattin. “CNC EĞİTİM SETİ TASARIMI” Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, 2006.