CLPA Endüstri 4.0 Röportajı

CLPA, Sanayi 4.0 çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Gerçekleştirdiğimiz bu röportajda CLPA'yı, Sanayi 4.0 çalışmalarını ve CC-Link teknolojisini konuştuk.

02

CLPA hakkında bilgi verir misiniz?

Merkezi Japonya'da bulunan ve 2000 yılında kurulmuş olan CLPA (CC-Link Partner Association), dünya çapında Asya kıtası da dahil olmak üzere 10 bölgede temsilciliği yer alan global bir açık ağ destekleme kuruluşu. Endüstriyel CC-Link (Control & Communication Link) ağ teknolojisini dünya genelinde yaygınlaştırmayı hedefleyen CLPA, CC-Link uyumlu ürünler geliştirme konusunda ürün sağlayıcılara destek sunmaktan, CC-Link kullanıcıları için fabrika otomasyonu sistem kurulumuna yönelik danışmanlık sağlamaya kadar çok çeşitli hizmetler veriyor. Kurulduğunda 163 kurumsal üyesi olan CLPA, her yıl katılan yeni üyelerle birlikte Nisan 2017 sonu itibariyle 2 bin 982 üyeyle faaliyetlerine devam ediyor. Üye sayısındaki bu büyük artış, CC-Link'in gerçek bir küresel standart olduğunun dünya genelinde kabul gördüğünü kanıtlıyor.

CLPA’nın Sanayi 4.0 konusundaki çalışmalarından bahseder misiniz?

Sanayi 4.0, birbirleriyle internet temelli teknolojiler aracılığıyla iletişim kuran mekanik ve yazılım bazlı özellikleri birleştiren sistemleri ifade ediyor. Bu yeni endüstri evresinde bilgiye, birden çok cihaz tarafından, birden çok noktadan gerçek zamanlı olarak ulaşılması önem kazanıyor. Dolayısıyla Sanayi 4.0 sürecinde büyük verinin toplanması, paylaşılması ve işlenmesi oldukça önemli hale geliyor. Makinelerin birbiriyle iletişim kurabildiği akıllı fabrikalarda, iletişim verilerinin güvenilir bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Dijital fabrikalarda pek çok veri çok sayıda cihaz tarafından gerçek zamanlı olarak oluşturularak süreçlerin şeffaf bir şekilde görüntülenmesini sağlamak üzere paylaşılıyor. Bu sürecin başarısında ise bant genişliği büyük önem taşıyor. Bu noktada CC-Link IE, şu anda fiilen en büyük bant genişliğine sahip ve gigabit hızlarında çalışan tek açık endüstriyel ethernet protokolü olarak dikkat çekiyor.  

CLPA olarak, tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi Sanayi 4.0’ın da belirlenen yönergelere ve standartlara uygun olarak geniş çaplı bir biçimde benimsenmesinin ve işbirliğinin son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Farklı ülkelerden üreticiler, kamu otoriteleri ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek uygulanabilir ve etkili bir çerçeve oluşturabilirler. Bu misyonla hareket eden CLPA, tüm dünyada şirketlerin yeni nesil ağ oluşturma teknolojilerini uygulamalarına yardımcı olarak akıllı otomasyona ve Sanayi 4.0’a geçişlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Fabrikaların dijital üretim süreçlerinde CC-Link teknolojisi ne gibi avantajlar sağlıyor?

Küresel pazarlarda rekabet edebilmek için fabrikaların hızla değişen ve kişiselleşen ihtiyaçları en hızlı ve verimli şekilde karşılayabilecek dijital üretim bantlarını kurması gerekiyor. Bu noktada açık endüstriyel ethernet protokolü CC-Link, “Kesintisiz Açık Ağ” (The Non-Stop Open Network) özelliğiyle öne çıkıyor. Açık network yapısının başarısı standart teknolojiyi destekleyen otomasyon ürünlerinin kullanılabilirliği ile belirleniyor. Açık endüstriyel ethernet protokolü CC-Link bu konuda da büyük avantaj sağlıyor. Çünkü bugün dünya genelindeki yüzlerce otomasyon ekipmanı üreticisinin sunduğu 1.500'den fazla sertifikalı CC-Link uyumlu ürün bulunuyor. CC-Link teknolojisi, güvenilir haberleşme için tüm veri bağlantı katmanı ve taşıma katmanını ele alan ve cihazlar arasındaki haberleşmeyi sağlayan bir ASIC kullanımına dayanıyor.

Sanayi 4.0’a uyumlu çalışan dijital fabrikaların hayata geçirilmesinde kritik rol oynayan CC-Link, aynı zamanda verimli fabrika ve proses otomasyonu sağlamak amacıyla kontrol ve üretim verilerini yüksek hızda iletiyor. Bu yüksek hızlı haberleşme, farklı tedarikçilerden sağlanan çok sayıda otomasyon cihazını tek bir kablo üzerinden birbirine bağlıyor. Geleneksel endüstriyel kontrol ağları ile yalnızca bir üreticiye ya da az sayıda üreticiye ait saha cihazlarının kurulumu yapılabilirken, CC-Link gibi açık ağlarla bu sayı yaklaşık 300’e ulaşabiliyor.

Fabrikaların bazı bölümlerinde milisaniyeler içinde haberleşmek gerekiyor. Bu noktada CC-Link IE gibi bir altyapısı olmayan üretim tesislerinin sürekli değişen ve kişiselleşen taleplere hızlı yanıt vermeleri zorlaşıyor. Saniyede bir gigabitlik açık endüstriyel ethernet ağı CC-Link IE teknolojisi, saha cihazlarından kontrolörlere çok hızlı iletişim sağlayarak üretim tesisinin tamamında maksimum verimliliği mümkün hale getiriyor.

CC-Link, sistemde arıza oluşması durumunda da network haberleşmesinin devamını sağlıyor. Network master istasyonda arıza olduğunda standby master istasyonu otomatik olarak network haberleşmesini sürdürüyor. Her bir network için gerekirse her standby master arıza durumuna uygun, tamamen farklı çalışma programlarına sahip olacak şekilde 26’ya kadar standby master ataması yapılabiliyor.

CLPA’ya üye olmak firmalara nasıl bir katkı sağlar?

CLPA üyeleri hiçbir ücret ödemeden CC-Link ile ilgili en güncel teknolojik bilgilere erişebiliyor. CC‑Link, Asya’da birçok kilit sektörde fiili bir standart. Dolayısıyla Avrupa, Amerika veya başka bölgelerde faaliyet gösteren şirketler, Asya'da faaliyete geçmeyi düşündüklerinde CC‑Link teknolojisi sayesinde önemli avantajlar sağlayabilirler. Önemli Avrupalı CC-Link partnerleri tarafından desteklenen Asya'ya Geçit Kapısı Programı, üreticilerin CC‑Link’in Asya’daki konumundan ve gücünden yararlanarak bu pazardaki işlerini büyütmeleri amacıyla tasarlandı. CLPA, programa katılan şirketlere ürün geliştirme aşamasında ücretsiz olarak yerel dilde profesyonel destek sunuyor. Program kapsamında, CC Link’in basit entegrasyon özelliğini kullanarak ürünlerin hızla geliştirilmesini sağlamak için CLPA’nın ücretsiz geliştirme çözümü numuneleri ve teknik desteğinden yararlanmak mümkün. Cihaz geliştirilip uyumluluğu test edildiğinde ise CLPA, ürünün Asya'da pazarlanması konusunda üyelerin gerçekleştirecekleri çalışmalara destek oluyor. Asya'daki yaygın varlığı, şirketler için engel teşkil edebilecek karmaşık iş kültürü ve dil sorunlarının aşılması konusunda kolaylık sağlıyor.

Başta Asya’ya açılmak ya da bu pazardaki işlerini büyütmek isteyenler olmak üzere Sanayi 4.0’a uyumlu dünya standartlarında akıllı üretime adım atmayı hedefleyen şirketler detaylı bilgi almak için CLPA Türkiye temsilciliği ile iletişime geçebilirler.