Bilgi Teknolojileri İş Dünyasında Nasıl Devrim Yarattı?
Petrol ve Gaz Endüstrisinde Yapay Zeka ve Robotik
Akıllı Şebekeler ile Gelişen Enerji Ekosistemi
Endüstri 4.0 Mitleri ve Kavram Yanılgıları
Nesnelerin İnterneti (IoT) Dünyasında Kullanılan Sensörler
Nesnelerin İnternetinde Çevre ve Dijital Girişimcinin Rolü
Yapay Zekanın Geleceği ve Hukuk
Endüstri 4.0 ve Fonksiyonel Emniyet
Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a
Robot Görüşü Sistemlerinin Temelleri
Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 ile dünyanın en değerli kaynağı veri haline geldi. Bu dönüşüm süreci, bilgi teknolojilerinin yeni bir dönemi başlatmasına neden oldu.
Yapay zeka ve robotik, birçok alanda olduğu gibi petrol ve gaz endüstrisinde de dönüşüme neden oluyor. Petrol ve gaz endüstrisi yenilikçi teknolojilerle verimliliğini artırmaya ve ek güvenlik önlemleri almaya çalışıyor.
Akıllı şebekeler verimlilik ve süreklilik konusunda sağladığı avantajlarla ülke ekonomileri için büyük bir öneme sahip. Yenilenebilir enerjiyle tüketicilerin de üretici haline gelmesi, enerji ekosisteminin çift yönlü hale gelmesine neden oluyor.
Endüstri 4.0 yaklaşık 10 yıllık kısa bir tarihçiye sahip olsa da bu konuda birçok kavram yanılgısı mevcut. Üretimde, hizmetlerde, hatta günlük yaşantımızdaki etkileri, Endüstri 4.0 ile ilgili bazı yanlış kavramların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu yazımızda Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren bazı mitleri ve kavram yanılgılarını listeledik.
Nesnelerin İnterneti (IoT) birçok alanda sağladığı avantajla büyük bir ilgi görüyor. Bu yazımızda nesnelerin interneti için kullanılan sensörleri inceledik.
Veri, enformasyon, bilgi, fikir, proje, uygulama ve sonuç… Üretmenin temel aşamaları bu yedi basamaktan oluşuyor. Tüm proses ise soyut ve somut kavramlar üzerine inşa ediliyor. Soyut ve somut iki süreci doğru metodolojiler ile entegre edebilmek sonuca yaklaştırıyor.
Günümüzde yapay zeka her alan için önemli yenilikleri beraberinde getiriyor. Bu gelişmelerden en dikkat çekeni ise içerisine yapay zeka yerleştirilmiş robotlar oldu. Bu yazımızda yapay zekanın geleceğinde neler var bunlara bakacağız.
Endüstri 4.0 konseptinin itici gücü teknolojidir ve üretim anlayışımızı değiştiren bu teknolojilerin etkileri derin çalışmalar gerektirmektedir. Artan karmaşıklık fonksiyonel emniyet için gereksinimleri de artırmaktadır. Bileşen seviyesindeki ihtiyaçlar artmakta ve mimariler, akıllı fabrikaların gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak için gelişmektedir.
Toplum 5.0 felsefesi “Teknoloji toplumlar tarafından bir tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak algılanmalı” görüşü üzerinde temelleniyor.
Akıllı evleri hepimiz duymuşuzdur. Hatta birçok lüks ev artık akıllı ev statüsüne girmektedir. Peki ya akıllı fabrikalar? Detlef Zühlke ismindeki profesörün bir gün tren yolculuğu yaparken akıllı evleri düşünüp aklına akıllı fabrikaların gelmesiyle akıllı fabrika macerası başlamış oldu. Bu yazımızda akıllı fabrika yani “Smart Factroy” kavramını inceleyeceğiz.
Endüstri 4.0 devrimiyle beraber birçok kalıp yıkıldı ve yıkılmaya devam ediyor. Aslında 2005 yılında ürün olarak piyasaya sürülen Programlanabilir Otomasyon Kontrol Cihazı PAC, kendini gösterme fırsatını Endüstri 4.0 devrimiyle yakaladı. Bu yazımızda, PAC’ı ve Endüstri 4.0 ile ortaya çıkan geleceğini inceledik.
Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki fiziksel ortamı, bilgisayar aracılığıyla oluşturulan duyusal girdilerle canlı, dinamik ve gerçek zamanlı olarak hissedip yaşamamızı sağlayan ve ileride hayatımızın büyük bir bölümünde yer alacağını düşündüğümüz heyecan verici bir kavramdır. Bu yazımızda artırılmış gerçekliği ve artırılmış gerçekliğin kullanım alanlarını inceleyeceğiz.
Günümüzde akıllı sistemler evlerimizden toplu taşımalara kadar birçok alanda yaygın şekilde kullanılıyor. Akıllı sistemler genelde insan hayatını kolaylaştırmak için geliştirilmekte. Fakat bunun yanında akıllı sistemler güvenlik alanında da oldukça yaygın şekilde kullanılmakta. ABD merkezli bir şirket olan DAQRI firması Intel tabanlı olarak, akıllı sistemler alanında geliştirdiği akıllı baretle piyasada isminden sıkça söz ettirmekte. Endüstri alanına hitap eden bu akıllı baret yıl içinde gerçekleştirilen 2016 CES (Tüketici Teknolojisi Derneği) fuarında tanıtıldı.
Maserati Ghibli, gerçek ve dijital dünyanın bileşenleri arasındaki etkileşimi, dijitalizasyonun üretimde interaktif bir deneyime nasıl dönüştüğünü gösteren baş döndürücü bir araçtır. Sanal ve gerçek dünyanın etkileşiminin somut bir örneği olan Maserati Ghibli, İtalyanların spor araba tutkusunu sofistike bir dizayn ve son teknoloji planlama, geliştirme ve üretim yöntemleriyle birleştirmiştir. Bu yazımızda Siemens teknolojileriyle donatılan muhteşem aracı üretimden planlanmasına, mühendisliğinden tasarımına kadar “Üretimde Dijitalleşme” başlığı kapsamında inceleyeceğiz.
Haber ve duyuruları takip etmek için lütfen mail adresinizi bırakın