Nesnelerin İnterneti ile Trafik Sorunu Nasıl Çözülebilir?

Özellikle büyük şehirlerde trafik gerçekten büyük bir sorundur. Bu sorunun çözümü için sürekli yöntemler geliştirilmektedir.Bu yazımızda IoT tabanlı trafik yönetim sisteminden bahsedeceğiz. Nesnelerin İnterneti tabanlı trafik yönetim sistemiyle, taşıtlar daha rahat gezinecek ve trafikte uzun süre sıkışıp zaman kaybetmeyecektir.

20

Nesnelerin İnterneti Trafik Akışını İyileştirecek

Zaman hayatımızın en önemli unsurlarındandır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayan insanlar, ne zaman araçlarıyla bir yerlere ulaşmaya çalışsa zamanlarının büyük bir bölümünü trafikte sıkışarak kaybederler. Her tatil başlangıcı veya dönüşünde mutlaka “İstanbul trafiği durma noktasına geldi!” başlıklı haberlerle karşılaşırız. Trafik sıkışıklığı hem maddi hem de psikolojik açıdan insan hayatını olumsuz etkilemektedir.


Economist tarafından yapılan son araştırmaya göre ABD’de trafik tıkanıklığının hane başına yıllık maliyeti 1700 dolardır. Bu maliyet araçlar sıkışmış iken rölantide yakılan yakıt ve geçirilen boşa zamandan kaynaklanmaktadır. Nesnelerin İnterneti tabanlı trafik yönetim sistemleri trafik akışlarını hızlandırmak için uzaktan trafik ışıklarını ayarlayarak rahatlama sağlamaktadır.

Çözüm Mimarisi

Trafik yönetim sistemi tasarımı kanıtlanmış nesnelerin interneti tasarım modelini temel alır.

► Hangi veriler toplanmalıdır? Ne tür sensörlere ihtiyaç duyulacak?

► Sensörler veri toplama platformuyla nasıl iletişim kuracak?

► Sensör verileri hangi aksiyonunun alınacağına karar vermek için nasıl analiz edilecek?

► Finalde kullanılacak cihaz elde edilmiş bilgilerle nasıl ayarlanacak?

Şimdi bu çözüm mimarisinin akıllı ulaşım sistemlerine nasıl ulaştıklarını göreceğiz.

Sensörler

► Endüktif Döngü Sensörleri

Bir elektromanyetik döngü oluşturmak için yola izole elektrik telleri yerleştirilir. Araçlar bu elektromanyetik döngüyü etkilediklerinde tespit edilmiş olur.

► Gözetim Kameraları

Kameralar hız, emniyet şeridi kullanımı, seviye geçişleri ve şeritleri izlemek için kullanılır. Ayrıca hız ihlalleri üzerinde gerçek zamanlı bilgi sağlanılması için de kullanılır.

► Ön Uyarıcı Sinyal Verici

Kolluk kuvvetleri taşıtları, itfaiye ve ambulanslar gibi önceliğe sahip araçlar kavşaklarda öncelik hakkını belirtmek için kızılötesi vericiler ile donatılmıştır. Demiryolu sistemleri de çarpışmaları önlemek için geçişlerde bu vericileri kullanır. Öncelikli araçlar geçiş üstünlüğü olan yerlere daha gelmeden diğer araçlar bilgilendirilir.

► Trafik Bilgi Tabelası

Trafik bilgi tabelasıyla, kaza, tıkanıklık, yol hava koşulları il ilgili gerçek zamanlı bilgi sağlanır.

Haberleşme

İletişimde 4G LTE sistemi kullanılmaktadır. 4G LTE (Long-Term Evolution), GSM/EDGE ve UMTS/HSPA ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarım standardıdır. 4G LTE sistemi aşağıdaki nedenlerden dolayı en iyi bağlantıyı sunmaktadır.

► Yüksek güvenlikli iletişim ihtiyacı

► Tek bir cihazda çoklu taşıyıcılar için seçilebilir yazılım 3G / 4G LTE desteği

► Zorlu ortamlarda çalışabilmesi (-30 70 derece arası çalışabilme)

► Merkezi kitle konfigürasyonu ve uzaktan sorun giderme özelliği

Dijital Trafik Kontrol Sistemi

Digi TransPort WR31 4G LTE yönlendirici, trafik izleme ve kontrol için tasarlanmıştır. Veriler yol kenarında sensörler, trafik kontrolörleri ve kameralar ile toplanarak yüksek hızlı 4G LTE standardıyla ve dijital yönlendiricilerle güvenli bir şekilde Trafik Kontrol Merkezi’ne gönderilir. Bu yönlendiriciler, yazılım çerçevesinde uzaktan konfigüre edilebilir. Bu,  trafik operatörlerine bir mobil cihazla kolayca çalışabilme sağlar. Böylece sürekli servis mühendisi ziyaretlerine gerek kalmaz.

Trafik Akışının Ayarlanması

Sensörlerden toplanan veriler iş çıkış saati trafiği ve herhangi yakın trafik kazası sıkışıklığı etrafında analiz edilir. Analiz sonuçları, trafik ışıklarını ayarlamak ve akışı optimize etmek için kullanılır. Polis araçları, itfaiye araçları, ambulanslar gibi öncelikli araçlar diğer araçlara üstünlük kazanmak adına trafik kontrol sistemine bağlıdır.

Güvenlik

Bağlantılı ve akıllı sistemler veri hırsızlarının sisteme sızabilmeleri açısından riskler içerir. Örneğin, trafik lambalarının bir korsan tarafından ele geçirilmesi büyük bir kaosa sebep olabilir. Gelişmiş kriptografi, şifreleme ve kimlik doğrulama trafik yönetim sisteminin veri korsanlarından korunmasına yardım edecektir. Özelleştirilmiş IoT güvenlik yöntemleriyle trafik yönetim sistemi korunabilir.

Her ne kadar trafiğin tamamen ortadan kalkmasını sağlamasa da trafikte geçirilecek süreyi en aza indirecek Nesnelerin İnterneti tabanlı trafik yönetim sistemleri, stresli zamanları daha da aza indirmek hatta tamamen yok etmek için geliştirilmeye devam edilecektir.

 

Kaynak:

► Networkworld

► Siemens

► Cisco