SOPHIATECH Firması Kurucusu Erkut Özyıldırım ile Endüstri 4. Röportajı

SophiaTech ve Sürat  Elektrik firmaları kurucusu Sn. Erkut Özyıldırım ile Endüstri 4.0’ın gelişimi ve bu süreçle beraber yürütülen çalışmalar hakkında yaptığı röportajı siz değerli takipçilerimize sunuyoruz.

04

Röportaja başlarken, öncelikle sizi tanımak isteriz. Endüstri 4.0 tam olarak nedir? Sophia Tech, Endüstri 4.0’ı nasıl tanımlıyor?

 

Ben Erkut Özyıldırım 1986-Mersin doğumluyum, Orta iki sınıfımda bir arkadaşımın bir yazılım tasarlaması ve benim bunu merak etmem ile başlayan maceramda, Lise 2 ye geldiğimde o dönem Türkiye’nin sayılı yazılım firmalarından birinde yazılım bölümünde çalışmaya başladım hem okul hem çalışma derken üniversite sınavını kazandığımda kendime bir yol haritası çıkarttım ve 18 yaşında ilk ticari işletmemi MİMSAN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ olarak kurdum ve hedefimi “herzaman genç bir girişimci” olmak olarak belirledim. 

Mersin Üniversitesinde iktisadi idari bilimler fakültesinde hem eğitimime başladım hemde derslerimi uzata uzata iş hayatında ayakta durmaya çalıştım, 21 yaşında Mersin Teknoloji Geliştirme bölgesinde Türkiye’de bir ilk olan gıda sektörüne entegre “hazır online sipariş sistemi” projemiz ile kabul edildik.

Paket programımız hayata geçtiğinde bir çok restorant ve gıda sektöründe büyük işletmelere kuruldu benim için bir başlangıç olan bu sistem beni Türkiye Aşçılar Federasyonunun - Dünya Gastronomi Festivalinde Bilişim danışmanlığına ilerletti.

Artık Mersin’e dönmeye ve eğitimimi hızlıca bitirme ve işleri büyütme vaktim gelmişti. Mersin’e döndüğümde yazılım alanında birçok projeyi hayata geçirdim.

2008 yılına geldiğimde ilk elektronik cihaz ile tanışma fırsatım oldu özel bir projede kullanılmak üzere “biometrik” bir cihaz  verilmişti ve buna yazılım yapılması istenmişti ve o günden sonra artık “elektronik” cihazlara merak sarmış ve sabahlara kadar cihazlar ile uğraşmıştım. 

2009 yılında bir ortaklık ile SOPHIATECH markasını kurmaya karar vermiştik, bu marka bize “akla giden yol” sloganı ile 2009 yılında Elektronik ve Yazılım alanlarında çalışmalar yapmaya başladık.

2010 yılında tek başıma devam etmek zorunda kaldığım maceramda güvenlik teknolojileri ve altyapı alanında ilerlemeyi hedeflemiştim, ilk projem 300 kameralı bir proje olmuştu bu projeler ve yeni projeler bittiğinde 2010 yılı sonunda Türkiye’de firmamızın adını yaymaya ve kurumsallaşmaya başlamıştık.

2013 yılına kadar Türkiye genelinde markalaşan ve yaptığı işin kalitesi ile belirli bir noktaya gelen firmamız bir çok başarılı projeye imza atmıştır.

2014 yılında yeni bir yapılanma ile “SÜRAT ELEKTRİK OTOMASYON” firmasını kurmuş ve işimizin gerekliliği olan elektrik alanında hizmet vermeye başladık. Çukurova bölgesinin en büyük otel projesini bitirip sektöre inovatif bir yükseliş katıp elektrik taahhüt ve çözümleri sağlayan bir yapı kurduk.
2015 yılı itibarı ile kendi iş merkezimizin inşaatına başladık Yurtdışı ve Yurtiçi 100’ler projeyi başarı ile bitiren firmalarımız uluslarası sertifikaları ve iş standartları ile elektrik,elektronik,altyapı ve yazılım alanında rekabet etmeye hazır bir hale gelmiştir.

 


Endüstri 4.0 kavramsal tanımdan çok sonuç tanımı itibarı ile Bilişim Teknolojilerini, Endüstriyel araçları ve Yazılım altyapısını kullanan tüm sistemler/kurumlar/kuruluşlar/ülkeler başarılı olması hedeflenmiş, gelişmemiş hiçbir yapının da ayakta duramayacağı ve ilerlemeyeceğini anlatan yöntemdir.

Endüstri 4.0 bizim için bilişim altyapısı yani fiber sistemler, data altyapısı, kablosuz haberleşme çözümleri, RF teknolojileri ile endüstriyel ürünlerin yani kameralar, sensörler, yönlendiriciler ile yazılım yani yapay zeka, raporlama, obje okuma, veri analizi gibi yazılımların bir arada bulunduğu, entegre çalıştığı kavramdır. Elektrik, elektronik ve yazılımın entegrasyonu ile daha az insan gücü daha fazla üretim stratejine yönlendiren “yeni nesil bilişim devrimidir”. 

 

Endüstri artık HANGİ girdi ya da çıktıları ürettiğimizle değil, NE ÖLÇÜDE verimli üretim yaptığımızla değil, NEDEN üretim yaptığımızla ilgili. Bu konuda sizin görüşleriniz nedir?
 

Endüstri 4.0 akıllı bir sistemdir, sonuç odaklı bir devrimdir yani; verilerin işlenmesi arz-talep ilişkisi sonucu itibarı ile değişken üretimlere yönlenen bir sistemleri kapsamaktadır. 

 

Endüstri’nin dijitalleştiği düşünülecek olursa, Endüstri 4.0 terim ve Endüstriyel İnternet Konsorsiyumu terimleri sık sık kullanılıyor. Birbiriyle nasıl bir çelişki içindeler?
 

Endüstri tanım itibarı ile makinaların birleşimi ve çalışması ile mekanik bir güç oluşmaktadır, dijitalleşmeyi eklediğiniz zaman “dijital makina” tabiri ortaya çıkmakta, tam bu noktada makina dijitalleşti fakat nasıl haberleşecek? Kavramı devreye giriyor bu noktada İnternet protokolleri devreye giriyor. Sonuç itibarı ile Endüstri 4.0 ‘da internet yani haberleşme protokolleri çok önemli bir rol almakta.  

 


Güçlü sanayisi ile Almanya Endüstri 4.0 sürecinden galip çıkmak için büyük çaba harcıyor. ABD’li yazılımcı devleriyle kıyasıya mücadele yaşanıyor. Bu mücadelede ülkeler arasındaki denge nasıl sağlanacak?


Almanya kendi içinde farkında olmadığı bir güç var aslında bu tüm ülkelerde var fakat dışarı çıkartmakta ve ar-ge faaliyetleri için yeterli kaynak ayrılmamakta netice itibarı ile bu çalışmalara ve gelişimine kaynak ayıran ülke bu mücadeleden galip çıkacaktır. ABD işletim sistemleri geliştiricisi olduğu için yazılım alanında önde gibi olsada Endüstri 4.0’ın gelişimi kendi işletim sisteminin oluşmasını isteyecektir ve sanayi ve endüstri’de güçlü olan doğru hamleleri yaparsa öne geçecektir.  

 

 

Alman Sanayiciler Başkanı bir açıklamasında Endüstri 4.0 ile ileride bir arabanın markasının ne olduğunun önemi kalmayacak? Sahip olduğu internet teknolojisi önemli olacak diyor? Markaları nasıl bir süreç bekliyor?


Sn.Başkanın açıklaması aslında endüstri 4.0’ın nereye gittiğini göstermektedir. Bu gelişimde internet protokolü ve teknolojisini sadece haberleşme için değil belki gömülü bir yazılım ile entegrasyonu sağlanacaktır. Tabi ki bu bir devrim kolay olmayacak fakat başından beri savunduğumuz gibi bu sürece adapte olamayan markalar yok olmaya mahkum olacaktır.


Türkiye Endüstri 4.0 dönüşümünün şu anda neresinde? Sanayimiz bu dönüşüm için hazır mı?


Türkiye Endüstri 4.0’ın başlangıç noktasındadır. Türkiye olarak en büyük eksiğimiz sanayi alanında ve yazılım alanında herhangi bir üretimimizin ve ürünümüzün olmaması. Bu bağlamda Türkiye olarak Endüstri 4.0 kavramının her konuda olduğu gibi geride kalacağı ve hazır yapılan uygulamaları takip edeceği aşikar gözükmektedir. Türkiye Endüstri 4.0 kavramına kaynak sağlarsa okullardan başlayarak uzun vadeli planlar ile aradaki fark azalacağı düşüncesindeyim. Türkiye olarak endüstri 4.0’a geçiş yapmayı gerçekten çok istememiz lazım çünkü işletmeler ve devlet bu konuda entegre çalışmak zorundadır.

 

Endüstri 4.0 konusu yaratması muhtemel ekonomik ve sosyal dönüşümler nedeniyle çok tartışılıyor? Nasıl bir dönüşüm olacak bu?
 

Endüstri 4.0’ın ekonomiye katkısı şüphesiz ki çok olumlu olacaktır insan gücü ile üretilecek bir ürün dakikalara, saatlere sığacak böylelikle hem üretim adeti hemde insan gücünün azalması maliyetleri ciddi anlamda etkileyecektir. Sosyal açıdan kendini geliştirmeyen kişiler işsiz kalacağını düşünecektir ve geçiş sürecine bir süre engel olmaya çalışacaktır.

 

Bu konu Türkiye için biraz da bir zihniyet sorunu değil mi? Türk iş dünyasını bu anlamda nasıl buluyorsunuz?
 

Türkiye olarak gelişim ile ilgili ciddi problemlerimiz var her şey imkansız gibi geliyor yada yapılan en iyisi zannediliyor fakat daha sonra biz bunu düşünmüştük diyoruz bu bağlamda gelişim sağlayamayan işletmeler iş dünyasının gerisinde kalacağı aşikardır.

 

3D teknolojisi de bu sürecin bir parçası. 3D ile birlikte üretimde de farklı trendler, dönüşümler yaşanmaya başladı. Bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
 

3D teknolojisi objelerin yapay zeka ile görselleşmesidir yani bu doğrudan “bir makinanın kendi düşünüp materyali oluşturabiliyor” anlamına geliyor. Buda Endüstri 4.0’ın nereye gittiğini göstermektdir. Bence burada en büyük kavram görsel işleme ve yapay zeka olacaktır.
 

İnsansız bir endüstriye doğru mu yol alıyoruz? Sizce Endüstri 4.0 ile birlikte istihdam sorunu yaşanacak mı? Bütün bu açığa çıkan değişik kalifikasyondaki kişiler ne olacak.

 

İnsansız demek yanlış olacağı kanısındayım sonuçta endüstri 4.0’ıda oluşturan insanlar olacağı için burada çok ciddi insan gücüne ihtiyaç olacaktır. Bu insan gücü gelişimi hayatlarına uygulayabilen  her alanda her açıdan düşünen insanlar olması gerekmektedir. Buda kalifikasyondaki kişileri daha ileri götürecektir buda tabiki adaptasyon ve entegrasyon ile alakalıdır.

 

İstihdam sorunu yaşanacağını düşünmemekteyim ilk aşamada sorun gibi gözükse de ülkelerin kişi başına düşen milli gelirinin arttırılması için bir gereklilik olarak gözükmektedir ve dolaylı bir çok yeni iş alanlarının açılacağı aşikardır.


Endüstri 4.0’ın makina sektörüne yansımaları neler olacak, siz bu konuda ne tür çözümler üreteceksiniz?


Makina sektörünü endüstri olarak düşünürsek 4.0 kavramını teknoloji olarak düşünürsek bunların entegrasyonları tam olursa başarı ve sonuçlar ortaya çıkacaktır. Biz makina ve bilişim teknolojilerinin haberleşme, entegrasyon ve altyapı tarafında olacağımızı düşünmekteyim. Ayrıca entegre yazılımlar ile raporlama ve veri işleme noktalarında yer almayı planlamaktayız.


Endüstri 4.0’in gelecekteki etkisi nelerdir?


Endüstri 4.0 geleceğin ve uzay teknolojilerinin başlangıcı olduğunu düşünmekteyim. Gelecekte yapay zeka ve robot üretimlere geçişi sağlayabilirsek çok farklı ve heyecanlı bir geleceğin tüm dünyayı beklediğini düşünmekteyim.

 

 

Endüstri 4.0’ın  zorluklar nelerdir?


Dünyada zorlukları bilinmez bir geleceğe giriyoruz adı üzerinde bu bir devrim eğer bu devrim başarılı olursa birçok bilinmezde gün yüzüne çıkacaktır. Türkiye açısından zorluğu ise üretilmiş hiçbir çalışmamız ve geleceğe yönelik ülke politikamız olmadığı için Almanyayı takip etmek en doğru kavram olacaktır daha öncede belirttiğim gibi bu geçiş süreci en az Türkiye’de 10 yıldır ve eğitim ile başlaması gerekmektedir.

 

Herhangi bir Endüstri 4.0 projesine başlamak için en iyi yol nedir? Hangi adımlar Endüstri 4.0 için başarılı bir yol çizgisidir?


Öncelikle bir yol haritası çıkartılmalı ve akabinde kullanılacak teknolojilerin belirlenmesi ve yenilikçi olarak hangi teknolojilerin kullanacağının belirlenmesi en iyi başlangıç olacaktır. Endüstri 4.0 için etrafımızda gördüğümüz hareketsiz her varlık endüstri 4.0 ile hayat bulabileceğini düşünürsek başarılı projeler geliştirilebilir.

 

Veri iletişimi Endüstri 4.0 projelerinde nasıl güvence altına alınmıştır?


Siber güvenlik endüstri 4.0’ın en önemli konularından birtanesi bu konuda farklı kriptolamalar veya şifrelemeler geliştirilmiş fakat bunların daha fazla geliştirilmesi ve farklı haberleşme sistemlerinin kurgulanması gerektiğini düşünüyorum.

 

Uzaktan kontrolle nasıl güvenli ve standart bir bakım oluşturabilirsiniz?


Uzaktan kontrolde fiber altyapı ve üstünde RF bandında çalışan ve yoğun kriptolama ile çalışan sistemler güvenlik açısından ön planda olmalıdır, standart bakımlarıda yapay zeka ile yapmak en standart işi çıkartacaktır.

 

Bilgi Teknolojileri Güvenlik Yasası'nın Endüstri 4.0 projeleri üzerinde nasıl bir etkisi var?


Endüstri 4.0 tamamen bilgi iletişim teknolojilerini içerdiği için Türkiye mevcut yasaları bu çalışmaları karşılamayacaktır bu konuda ciddi anlamda yasalarda değişiklikler gerektiğini düşünmekteyim engelleyici yasalar değil daha çok güvenceli yasalar daha iyi sonuç verecektir.

 

Giderek artan iletişim ağı ve dijitalleşme; veri ve işlem güvenliğinin birbirleriyle uygun şekilde ilerlemesi için gereklilikler anlamına da gelir. Endüstriyel güvenlik söz konusu olduğunda hesaba katılması gereken konular nelerdir?


Endüstri 4.0 güvenlik anlamında kontrol noktalarının fiziki güvenlikleri çok önemlidir, bu konuda yine yapay zeka ile farklı güvenlik önlemleri geliştirilebilir.

 

Küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak bildiğimiz KOBİ'ler için Endüstri 4.0'ın avantajları ve zorlukları nelerdir?


Endüstri 4.0 ile beraber bilişim ve teknoloji alanında bulunan kobilerin gelişim gösterecek yazılım alanı, elektronik alanı ve yan sanayi yükselişe geçecek, üretim maliyetleri seri üretim olacağı için fabrikalardan daha uygun maliyetli ürünler ile karlılıklar artacaktır. Endüstri 4.0’ı yakalamayan kobilerin gelişimi duracaktır.

 

Sophia Tech, Endüstri 4.0 konusunda ne tür çalışmalar yürütüyor? Endüstri 4.0 için kullanılan ürünlerinizden örnek verebilir misiniz?


SophiaTech olarak endüstri 4.0 standartlarına ve yönergelerine geçiş yapmayı çok istiyen bir işletmeyiz bu bağlamda hali hazırda ekiplerimiz özellikle yeni gelişen teknolojiler konusunda eğitimler vererek daha dinamik düşünmelerini sağladık, zaten SophiaTech teknoloji firması olduğu için kablolu/kablosuz, alt ve üst yapı ürünlere hakim bir işletmedir. Ek olarak yeni tasarladığımız idari binamız tamamen arge üzerine olup yeni teknolojiler konusunda araştırmalar yapacaktır.

 

Sophia Tech’in Endüstri 4.0 kapsamında müşterileri için oluşturduğu fırsatlar nelerdir?


Endüstri 4.0 ile beraber kablolu/kablosuz iletişim, fiber altyapı, akıllı şehir ve akıllı fabrikalar kapsamında çalışmalar yapıyoruz, ayrıca Türkiye’nin ilk akıllı kampüsü firmamız tarafından tasarlanıp hayata geçirilmiştir.

 

 

Markaların Endüstri 4.0 yolculuğunda sizce başarı faktörleri nelerdir?


Endüstri 4.0’da Endüstri tarafında Alman markalarının başarılı olacağını düşünüyorum, yazılım tarafı geliştirilebilir farklı teknolojiler ile fakat mekanik üretim çok farklı tecrübeler ve uzun soluklu ar-ge çalışmaları ile hayata geçecektir.

 

Bu teknolojiye geçiş aşamasında ileride tamamen Endüstri 4.0 içinde olacak ve şu anda öğrenimine devam eden genç kuşaklara tavsiyeleriniz nelerdir? Kariyerlerini belirlerken nelere dikkat etmeliler?


Endüstri 4.0 bir devrimdir, bu devrim olurken yapılacak çalışmalarda kendini geliştiren yetiştiren genç nesil başarılı olacaktır, almanca ve İngilizce eğitimlerine dikkat edip imkansız diye bir şey olmadığını sadece doğru hamleler ile ilerlenebileceğini bilmeleri lazım. Endüstri mühendisliği, Bilgisayar mühendisliği veya farklı mühendislikler ile eğitimlerine önem vermeleri çok önemli. Sürekli söylediğim Türkiye olarak endüstri 4.0 geçiş için bizim eğitimlere ve gençlere çok önem vermemiz gerekiyor.