Nesnelerin interneti sağladığı uzaktan algılama, performans izleme ve görevleri yürütme özellikleriyle üreticiler için büyük önem teşkil ediyor. Bu yazımızda dünya çapında üretimde söz sahibi olan firmaların nesnelerin internetine yönelik uygulamalarını derledik.
Caterpillar
Amerikan makine ve ekipman firması Caterpillar, Uptake ile yakın bir zamanda ortaklık kurdu. Endüstriyel analiz şirketi olan Uptake ile ortaklık kurmasının temelinde ise müşterilerinin ekipmanlarının sağlamlığını anlamalarına daha iyi yardımcı olmak ve filolarını daha etkin bir şekilde izlemek ile optimize etmek bulunuyor.
Caterpillar, ortaklığın filo izleme ve yakıt verimliliği takibi olduğunu açıklasa da ortaklıkta ‘bir sonraki seviyeye’ taşınma hedefleniyor. Yani bozulduktan sonra onarım modundan dışarı çıkıp, proaktif olarak bozulmadan onar anlayışını ön plana çıkarmak amaçlanıyor. Bu amacın nihai dayanağı ise nesnelerin interneti.
Airbus
Avrupa uçak üreticisi Airbus, sadece fabrikalarında IoT teknolojileri uygulamakla kalmıyor, aynı zamanda çalışanlarının imalatta kullandıkları aletlere de bu teknolojileri uyguluyor. Yani geleceğin fabrikalarını kurarken, geleceğin işçilerini de oluşturuyor. Geleceğin fabrikasında çalışacak işçiler, bir görevi değerlendirmek için tablet veya akıllı gözlük kullanabiliyor ve daha sonra bu bilgileri robotlara aktarabiliyor. PLM, Ar-Ge ve Yenilikçilik Merkezi Başkanı Jean-Bernard Hentz'e göre, insanlar ve kullandıkları araçlar bir IoT platformuna bağlanırsa proses hızlanır ve gerekli güvenlik sağlanır.
AGCO
2050 yılına kadar 10 milyarı bulacak olan nüfusun yiyecek ihtiyacını karşılamak için üretimde artışın olması gerekiyor. Bu da bekleyen gıda sıkıntısına karşılık verebilmek için %70’lik artış anlamına geliyor. AGCO nesnelerin interneti ile hassas tarıma fütürist bir yaklaşım geliştiriyor. AGCO’nun çözümü olan AGCommand sayesinde en yoğun çiftçi ve satıcı dahi telemetri (uzaktan ölçüm) ve bir arayüz aracılığıyla operasyonların performansını daha iyi anlayabiliyor.
MAN
Alman otomotiv şirketi MAN mühendislerine göre rekabetin ve hızlılığın önüne geçmek gerekiyor. MAN kamyon ve otobüslerinde ham verileri gerçek zamanlı olarak izleyebilen ve bu verileri müşterilere ücretli bir hizmet olarak sunan, yararlı bir rapor haline dönüştüren teknolojiye sahip. Müşterilerine önceden tahmini araç bakımı, motor arızalarını veya diğer olası arızaları tespit etmeyi zaten sağlayan MAN, sağladığı izleme ve kontrol ile de zaman kaybının ve dolayısıyla para kaybının da düşürülmesini sağlıyor.
CGI
Nesnelerin interneti, muhtemel olmayan bazı şeylerin de internete bağlanmasına neden oldu. Bunlardan biri de asansörler. Global teknoloji şirketi CGI, ThyssenKrupp Elevator tarafından üretilen asansörler için öngörülü bir bakım çözümü sunmak amacıyla Microsoft ile birlikte çalışıyor. CGI, motor motor sıcaklığından şaft hizalamasına kadar her şeyi izleyen, asansörlerdeki binlerce sensörü ve sistemi güvenli bir şekilde Microsoft'un bulut tabanlı Azure Akıllı Sistem Servislerine bağlayan bir çözüm geliştirdiğini iddia ediyor. Bu çözüm hayata geçirildiğinde teorik olarak, bir ThyssenKrupp Asansör teknisyeninin arıza meydana gelmeden önce bir onarım yerinde gerçek zamanlı verileri kullanmasını sağlar.
Limtronik
KOBİ elektronik tedarikçisi Limtronik, Fabrikalarının hatalarından ders çıkaran ve bağımsız olarak akıllı algoritmalar üreten cihazlar barındırmasını istiyor. Bu nedenle Limburg , iTAC Software AG'nin desteği ile Almanya'da 'benzersiz bir değerlendirme ortamı' yarattı. Limtronik yöneticisi Gerd Ohl bu durumu: “Projemizin hedefi makinelerimizin süreçlerini daha etkin hale getirmenin yanı sıra süreçle ilgili sorunlar hakkında geri bildirimde bulunarak daha somut ifadeler üretmektir. Dolayısıyla, gelecekteki sistem yalnızca hataları belgelemekle kalmıyor, aynı zamanda kalite raporlarıyla sebebi tam olarak otomatik olarak değerlendiriyor” şeklinde açıklıyor.
BASF
Amberg'deki Siemens tesisinde, emeğin % 75'ini makineler tarafından sağlanıyor olsa da, Alman kimya devi BASF, bazı tüketici odaklı IoT cihazları mühendislik yapabilmek için Yapay Zeka Araştırma Merkezi ile birlikte çalışıyor. Kaiserslautern'de ki akıllı bir pilot fabrikada, şirket tamamen özelleştirilmiş şampuanlar ve sıvı sabunlar üretiyor. Bu işlemi başlatmak için bir müşteri örnek bir sipariş veriyor. Sonrasında bir kablosuz ağ üzerinden, montaj hattında boş sabun şişelerine takılmış radyo tanımlama (RFID) etiketleri, üretim makinelerine ne tür bir sabun, koku ve etiketleme yapılması gerektiğini bildiriyor. Böylelikle her şişe birbirinden tamamen farklı olabiliyor.
Trumpf
Bazen şirketlerin mevcut kurulumlarıyla IoT'den en iyi şekilde faydalanmaları mümkün değildir. Bu durumda, bu yeni teknolojiyi benimser hale getirmek için daha hızlı ve daha çevik olabilecek iştirakler kurmaya çalışabilirler.
Takım tezgahı ve lazer üreticisi Trumpf için tam olarak böyle oldu. Geleneksel olarak bir donanım satıcısı olan şirket, bağlı kuruluş Axoom'u yaratarak bir yazılım satıcısı haline geldi. Bu yan kuruluşa sahip olmak Trumpf'a, üretim süreçlerinin planlanmasını destekleyen yazılımlar için bir platform oluşturmasına izin verdi. Bu, Trumpf'un kendi yazılımını değil aynı zamanda diğer sağlayıcıların özelliklerini de içeriyor. Endüstri kuruluşlarının tüm üretim süreçlerini siparişten teslimata kadar planlamaları güzel bir fikirdir.
Siemens
Almanlar uzun zamandır imalat yeniliğinin ön saflarında duruyorlar. Bu konuya nesnelerin interneti de dahil olduğunda durum pek farklılık göstermiyor. Almanların teknolojik yeniliklere duyduğu tutkuya en iyi örnek Amberg’deki bir fabrika. BMW severler için otomatik makineler üreten fabrika, kabaca % 75 otomatik olduğunu iddia ediyor. 1150 çalışanı ağırlıklı olarak bilgisayar kullanıyor ve süreci izliyor. Verimliliği artıran ve maliyetleri düşüren bu sistem nesnelerin internetinin endüstriyel uygulamalarında öncü konumda.
Kaynak:
► internetofbusiness.com